Αλήθεια, ποιά αλήθεια απ’ όλες επιτρέπεται;

του Μιχάλη Χαιρετάκη

Ευχαριστώ τον Αλλάχ, ο Θεός είναι μεγάλος ήταν τα λόγια σε ανάρτηση του σωτήρα του 4χρονου αγοριού στο επίσημο ιστολόγιό του που ξεκίνησε πριν 2 μέρες.

Το βίντεο της σωτηρίας δημιουργεί απορίες σε όποιον το αναλύσει καρέ καρέ, ενώ κατακεραυνώνονται ως συνωμοσιολόγοι όσοι τολμήσουν να ψελλίσουν οτιδήποτε αντίθετο.

Μάλιστα πολλές φορές οι τιμητές της αλήθειας, που μόνο αυτοί και ο Πάπας κατέχουν, πέφτουν σε χοντρές αντιφάσεις που εκθετουν τους ίδιους. Πρόσφατα μάλιστα είχα και μια προσωπική ιστορία με σπαρταριστούς πραγματικά διαλόγους.

Δε θα ασχοληθώ με ερωτήματα του τύπου πως είναι δυνατόν να έπαιζε ο πατέρας pokemon go στο δρόμο, όπως διαβάσαμε ή πως και ο σωτήρας δεν έχει παρελθόν, σα να γεννήθηκε πρώτη φορά τη μέρα της διάσωσης. Ούτε facebook, ούτε ιστορίες για το πως ζούσε, τι έκανε, πως έφτασε εκεί, φωτογραφίες από τη ζωή του κλπ.

Δε θα ασχοληθώ γιατί κανείς από τη μάζα δεν ασχολείται με αυτά. Βλέπουν το γεγονός όπως θα έβλεπαν μια ταινία με τον καλό να κερδίζει στο τέλος και να ξεσπούν σε χειροκροτήματα, ή μια ταινία μελό που συγκινεί.

Δεν ξέρεις πια, τι είναι αλήθεια και τι ψέμα. Προσέξτε όχι hoaxes, συνωμοσίες, δράκοι, τρολιές. Καραμπινάτα ψέματα. Του τύπου να σου λέει ο άλλος μα πατάει στο περβάζι και την ίδια ώρα να σου στέλνει μια φωτογραφία που δεν υπάρχει περβάζι. Και οταν του το επισημαίνεις, ναι λέει έχεις δίκιο και συνεχίζει απτόητος.

Είναι η αλήθεια η εγκεκριμένη με τη βούλα και όποιος την αμφισβητήσει συντρίβεται, αντίστοιχα με αυτόν που θα αντισταθεί στις «αλήθειες» της Νέας Τάξης των Πραγμάτων, εκεί που ο φανταμενταλιστής Ισλαμιστής που κραδαίνει χατζάρα και φωνάζει Αλλαχού Ακμπάρ, μετατρέπεται απο τα ΜΜΕ και απο τις αρχές πολλές φορές, σε άνθρωπο με ψυχολογικά προβλήματα.

Ο επόμενος πόλεμος θα είναι για την αλήθεια στα ΜΜΕ. Η πραγματικότητα θα κρύβεται καλά και μια άλλη εικονική «πραγματικότητα» θα προσφέρεται για κατανάλωση. Θα χρησιμοποιούν την κάστα των γραφικών συνωμοσιολόγων ή των προβοκατόρων δημιουργών πλαστών ειδήσεων για άλλοθι, ωστε η αληθεια να μη φτάνει ποτέ στα μάτια και τα αυτια των πολιτών αλλά και αν γίνεται αυτό, να φτάνει κατασυκοφαντημένη.

* photo: geralt / pixabay
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail