Σκόπια: Πρώτες αλβανικές αντιδράσεις στη "Μακεδονία του Ίλιντεν"


Το Κίνημα Μπέσα στα Σκόπια λέει ότι γνωρίζει ότι το ζήτημα της επίλυσης της διαφοράς με την Ελλάδα για το όνομα πρέπει να έχει ένα αποτέλεσμα το συντομότερο δυνατόν για να ανοίξει ο δρόμος της χώρας για ένταξη στο ΝΑΤΟ.
Αναδημοσίευση από: echedoros-a.gr
Ωστόσο, θέλει να επαναλάβει τη θέση του ότι οποιαδήποτε πιθανή λύση για τη νέα ονομασία του
κράτους δεν θα πρέπει να περιέχει όνομα που ευνοούν μια εθνοτική κοινότητα ή μια θρησκεία, δεδομένου ότι η «Μακεδονία» είναι μια χώρα η οποία έχει τη δική της κοινωνική πραγματικότητα, πολυεθνική και πολύ-θρησκευτική.

«Λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι τώρα η Ελλάδα έχει επιβεβαιώσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων το όνομα «Δημοκρατία της Μακεδονίας του Ίλιντεν» [Republika e Maqedonisë së Ilindenit’], το Κίνημα Μπέσα εκφράζει τη θέση ότι η ονομασία δεν αντικατοπτρίζει την πολυεθνική πραγματικότητα της χώρας στην οποία ζούμε και η επιβολή αυτής της ονομασίας θα φέρει ακόμη μεγαλύτερες διαφορές στο εσωτερικό του κράτους και θα ανοίξει ένα νέο αλλά λεπτό ζήτημα στις εθνοτικές και θρησκευτικές σχέσεις στη χώρα» αναφέρει το αλβανικό κόμμα των Σκοπίων.

«Γνωρίζουμε ότι αυτό το όνομα έχει στενούς δεσμούς με την ‘Δημοκρατία του Κρουσόβου’, την οποία δεν αμφισβητούμε, αλλά η χρήση του όρου ‘Ίλιντεν’, οδηγεί στην ημέρα της ανακοίνωσης της Δημοκρατίας του Κρουσόβου και στην Ορθόδοξη γιορτή του προφήτη Ηλία, που είναι μια ονομασία που αποκλείει τις άλλες θρησκευτικές κοινότητες της χώρας εκτός από την ορθόδοξη, η οποία είναι αντίθετη προς την πολυεθνική πραγματικότητα του κράτους», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Το αλβανικό κόμμα των Σκοπίων προειδοποιεί τον πρωθυπουργό Ζάεφ ότι « το νέο όνομα έγινε χάρη της σλαβικής αντιπολίτευσης του VMRO-DPMNE, αλλά αφήνει την εντύπωση ότι συναίνεση αποκλείεται να έρθει από την αλβανική αντιπολίτευση που αντιπροσωπεύει ήδη το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού.

Οι Αλβανοί των Σκοπίων τονίζουν ότι «σε οποιαδήποτε λύση στο θέμα της ονομασίας, χωρίς τη συναίνεση της πλειοψηφίας των Αλβανών, θα δημιουργήσει ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα στο μέλλον».

(Στοιχεία από Illyria)
Μοιράσου στο Google Plus
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον, κάντε κλικ εδώ
Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail.

Για γρήγορη και άμεση ενημέρωση ακολουθείστε μας στο Twitter και στο Google+.

loading...
loading...