Προσέξτε τώρα την Τουρκία πριν κάνει τη μοιραία στροφή

Τις τελευταίες ημέρες οι διεθνείς αγορές επιτέθηκαν άγρια στην οικονομία της Τουρκίας. Σκοπός τους ήταν να κάμψουν το καθεστώς του προέδρου Ερντογάν εν όψει των προεδρικών και βουλευτικών εκλογών της Τουρκίας στις 24 Ιουνίου φέτος.

Του Son Ofeon
 
Για την ώρα η κίνηση φαίνεται να αποδίδει καθώς η τιμή της τουρκικής λίρας υποχωρεί σημαντικά έναντι των ξένων νομισμάτων.

Η Κεντρική τράπεζα της χώρας έσπευσε σήμερα να ανεβάσει το παρεμβατικό επιτόκιο κατά 3% στο 16,5% για να υπερασπισθεί την τουρκική λίρα, παρά την εκφρασμένη επιθυμία του Ερντογάν να μη γίνει παρόμοια άνοδος.

Η αύξηση των επιτοκίων προκάλεσε μία ασήμαντη διόρθωση στην ισοτιμία της τούρκικης λίρας, αλλά το πρόβλημα αναμένεται να παραμείνει μέχρι τις εκλογές τουλάχιστον.

Η κίνηση της Κεντρικής Τράπεζας αναμενόταν από τις αγορές και ήταν εύκολο να προεξοφληθεί.
Οι αγορές όμως αγνοούν τον πολιτικό κίνδυνο, που αυξήθηκε επικίνδυνα.

Η Τουρκία χρειάζεται σήμερα περισσότερο από ποτέ έναν ισχυρό σύμμαχο για να τη βοηθήσει να αντιμετωπίσει την επίθεση.

Η Δύση με την ανόητη ενέργεια της θα ενισχύσει την υποψηφιότητα του Ερντογάν και της παράταξης του στις επικείμενες εκλογές.

Οι Τούρκοι παραδοσιακά στηρίζουν την ηγεσία τους, όταν δέχονται ολομέτωπη επίθεση και μάλιστα χωρίς προφανή λόγο. Όταν ο Ερντογάν επικρατήσει, θα προκύψει και η τιμωρία των αγορών.

Στην οικονομία της Τουρκίας έχουν επενδύσει πολλές χώρες της Μέσης Ανατολής, όπως πχ το Κατάρ. Οι επενδύσεις αυτές θα προκαλέσουν στις χώρες αυτές μεγάλες οικονομικές ζημίες.

Στη συνέχεια θα τις αναγκάσουν σε ρευστοποιήσεις περιουσιακών στοιχείων στην Ευρώπη και την Αμερική για να ισοφαρίσουν τις ζημιές και να αποκτήσουν ρευστότητα.

Iδιαίτερης σημασίας κίνδυνο αποτελεί η επένδυση του Qatar στη Deutsche Bank, που κατέχει ποσοστό λίγο παρακάτω από το 10%. Tυχόν εσπευσμένη αποχώρηση του Qatar από την επένδυση στη DB θα σημάνει κινδύνους για την κινέζικη εταιρεία συμμετοχών ΗΝΑ, την BlackRock και την Cerberus.


H κρίση στην Τουρκία έχει τη δυνατότητα να επεκταθεί στη Κίνα και τις Ηνωμένες Πολιτείες, προκαλώντας στις παραπάνω εταιρείες τεράστιες ζημιές.

Ανεξάρτητα από αυτό, η οικονομική κρίση στη Τουρκία θα φέρει κοντύτερα το Ιράν και τη Ρωσία.
Τι θα συμβεί λοιπόν, αν μετά τις εκλογές η Τουρκία αποφασίσει να συμμετάσχει ισότιμα σε ζώνη ελεύθερων συναλλαγών σε συνεργασία με τη Ρωσία και το Ιράν;

O πρόεδρος Ερντογάν ήδη κάνει οικονομικές συνεργασίες με τις παραπάνω χώρες, αλλά δεν έχει εγκαταλείψει και το σχέδιο ένταξης στην Ευρωπαική Ενωση. Μετά τις εκλογές, η οικονομία της Τουρκίας θα είναι σε τόσο άσχημη κατάσταση, που η ένταξη στην Ευρωπαική Ενωση δε θα την συμφέρει πλέον.

Είναι έτοιμοι Αμερικανοί και Ευρωπαίοι να δουν την Τουρκία να αποχωρεί από το ΝΑΤΟ και να γίνεται πιστή στρατιωτική και οικονομική σύμμαχος της Ρωσίας στο κοντινό μέλλον;

Ακριβώς επειδή δεν είναι έτοιμοι και δεν αναμένουν μία παρόμοια εξέλιξη, η μόνη εύκολη λύση θα είναι να απομακρύνουν τον Ερντογάν από την εξουσία με "ανώμαλο" τρόπο.

Η Τουρκία όμως δεν είναι Αίγυπτος.

Αν το πραξικόπημα τους αποτύχει δε θα έχουν άλλη επιλογή από την καταστροφή της τουρκικής πολεμικής μηχανής και ιδιαίτερα του τουρκικού ναυτικού με την πρόκληση ενός τοπικού πολέμου.

Τα εξαμίλια πλησιάζουν, αμέσως μετά τη νέα εκλογική νίκη του Ερντογάν αυτόν τον Ιούνιο...
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail