Πολιτικός σεισμός στην Τουρκία:Τρέχοντας έκανε πίσω ο Γκιουλ - Θα τον έβαζαν στη φυλακή - Την έχουν στημένη και στον Νταβούτογλου

AFP PHOTO / BULIT KILIC

Ο πρώην πρόεδρος Abdullah Gül θα είχε χαρακτηριστεί ως οπαδός του κινήματος Gülen, το οποίο κατηγορείται από την τουρκική κυβέρνηση ως υπεύθυνο της αποτυχημένης απόπειρας πραξικοπήματος το 2016 και, στη συνέχεια, θα φυλακιζόταν αν είχε προσχωρήσει στην αντιπολίτευση αποδεχόμενος να είναι υποψήφιος Πρόεδρος απέναντι στο σημερινό πρόεδρο Recep Tayyip Erdoğan, σύμφωνα με ένα νέο βιβλίο του γραμματέα Τύπου του Gül, Ahmet Sever.

Απόδοση Freepen.gr

Το δεύτερο βιβλίο του Sever, στο οποίο μιλά για τα χρόνια του με τον Gül, ο οποίος συγκαταλέγεται μεταξύ των συνιδρυτών του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), και τα γεγονότα που είδε ως γραμματέας του Τύπου, τοποθετήθηκε στα ράφια την Πέμπτη.

Αναφέρεται σε ένα άρθρο του Financial Times του David Gardner που δημοσιεύθηκε πριν από το συνταγματικό δημοψήφισμα στην Τουρκία τον Απρίλιο του 2017, με αποτέλεσμα η Τουρκία να γυρίσει σε προεδρικό από κοινοβουλευτικό σύστημα.

Το δημοσίευμα των Financial Times λέει ότι η ετικέτα του γκιουλενιστή είναι ένα ισχυρό χαρτί με το οποίο απειλούνται πολλοί δυσαρεστημένοι αλλά συνήθως απείθαρχοι δυνητικοί αντιφρονούντες, όπως ο πρώην πρόεδρος Abdullah Gül, συνιδρυτής του AKP, ή ο πρώην πρωθυπουργός Ahmet Davutoğlu.

Ερωτηθείς τι θα συνέβαινε εάν αυτοί ή άλλοι βετεράνοι του AKP, τους οποίος ο Ερντογάν παραμέρισε, ήταν να ξεκινήσουν ένα αντίπαλο κόμμα, κυβερνητικός στρατηγικός σύμβουλος, ο οποίος κράτησε την ανωνυμία του, δήλωσε: "Αν κάνουν οποιαδήποτε κίνηση, θα κατηγορηθούν επώνυμα ως Γκιουλενιστές και θα φυλακιστούν".

Στο βιβλίο του, ο Sever σημειώνει ότι έμαθε από έναν στενό φίλο που ξέρει καλά τον Gardner ότι ο αξιωματούχος του ΑΚΡ που έκανε αυτές τις παρατηρήσεις ήταν ο αντιπρόεδρος του ΑΚΡ, Mustafa Şentop, βοηθός του Ερντογάν.

Ο Sever ίσχυρίζεται ότι ήταν αδύνατο για τον Şentop να έχει κάνει μια τέτοια δήλωση σε ένα Βρετανό δημοσιογράφο χωρίς την έγκριση του Erdoğan. "Είναι προφανές ότι είχε μιλήσει για μια τέτοια πιθανότητα. Συζητήθηκε και αποφασίστηκε ότι εάν ο Gül ή ο Davutoğlu επρόκειτο να προβούν σε μια τέτοια κίνηση [να συμμετάσχουν στην αντιπολίτευση], θα κατηγορούντο επώνυμα ως μέλη της FETÖ και θα φυλακιζόντουσαν", γράφει ο Sever.

Κάπως έτσι μπορεί να κατανοήσει κανείς πολύ εύκολα γιατί ο Abdullah Gül έσπευσε λίγα 24ωρα μετά την επίσκεψη του Τούρκου Α/ΓΕΕΘΑ Χουλουσί Ακάρ να δηλώσει ότι δε θα είναι υποψήφιος Πρόεδρος της Τουρκίας με τη δικαιολογία πως δεν υπάρχει μεγάλη συσπείρωση της αντιπολίτευσης γύρω από το όνομά του. Ωστόσο είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο πως ακόμη κι αν ο Gül δεν μπορούσε να διεκδικήσει τη νίκη, σίγουρα θα την απομάκρυνε από τον Ερντογάν.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail