Οι άσχημες αλήθειες για Ελλάδα και Ιταλία - Η «τρέλα» του ευρώ και η απειλή για την ευρωζώνη

Αν και η Ιταλία είναι οικονομικά ισχυρότερη σε σχέση με την Ελλάδα, οι δύο χώρες έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: το υψηλό χρέος.

 
Με ένα δημοσίευμα-γροθιά στις ελληνικές κυβέρνησης το Bloomberg κάνει περίεργους παραλληλισμούς με την Ιταλία, που μπορεί να βρίσκεται σε πολιτικό αδιέξοδο και να παρουσιάζει υψηλό χρέος, ωστόσο είναι η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης.

Στο δημοσίευμα επισημαίνεται ότι η άσχημη αλήθεια για την Ελλάδα και την Ιταλία είναι και οι δύο εξαπάτησαν για να εισέλθουν στο ευρώ «κρύβοντας» το πραγματικό χρέος και το έλλειμμα τους, ενώ τονίζεται ότι η παραμονή τους στην ευρωζώνη θέτουν σε κίνδυνο το project του ευρώ.
Όσον αφορά την Ελλάδα, ο αρθρογράφος επισημαίνει ότι η Ελλάδα, που μέχρι πρόσφατα ήταν ένα βήμα πριν την έξοδο από το ευρώ, παραμένει παγιδευμένη στο οικονομικό ζουρλομανδύα του ευρώ διότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε ότι η εναλλακτική της εξόδου ήταν πολύ, πολύ χειρότερη.

Κι ενώ η Ιταλία είναι οικονομικά ισχυρότερη από την Ελλάδα, οι δύο χώρες έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: το χρέος τους είναι πολύ υψηλότερο από αυτό που απαιτούνταν για να εισέλθουν στο ευρώ.

Ο στόχος ήταν χαλαρός στην αρχή του σχεδίου για το ευρώ.

Αντί για ένα σκληρό όριο 60% του χρέους προς το ΑΕΠ, θεωρήθηκε επαρκές ένα ποσοστό που να πλησιάζει αυτό το ανώτατο όριο «με ικανοποιητικό ρυθμό».

Ωστόσο, ούτε η Ιταλία ούτε και η Ελλάδα ικανοποιούν αυτή τη συνθήκη.
Μοιράσου στο Google Plus
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον, κάντε κλικ εδώ
Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail.

Για γρήγορη και άμεση ενημέρωση ακολουθείστε μας στο Twitter και στο Google+.

loading...
loading...