Τουρκικοί χάρτες - πρόκληση χωρίς το Καστελόριζο! Η Αγκυρα θέλει να γκριζάρει την ΑΟΖ Ελλάδας και Κύπρου

Freepen.gr - Σε μια μεγάλη αποκάλυψη προχωρά η εφημερίδα ΕΣΤΙΑ αποκαλύπτοντας ότι η Αγκυρα προχωρά σε κλιμάκωση των διεκδικήσεών της σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας καταθέτοντας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης χάρτες μέσω των οποίων ορίζει την ΑΟΖ και την υφαλοκρηπίδα της αγνοώντας την ύπαρξη του νησιωτικού συμπλέγματος του Καστελορίζου!

Η εφημερίδα «ΕΣΤΙΑ» σημειώνει ότι με τον τρόπο αυτό η Τουρκία αμφισβητεί τα οικόπεδα 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 12 και 13 της κυπριακής ΑΟΖ αλλά και τη θαλάσσια περιοχή στη γραμμή Κρήτη – Καστελλόριζο – Κύπρος.

Η Τουρκία διεκδικεί με τη δολιότητα αυτή ολόκληρες θαλάσσιες περιοχές που ανήκουν στην Ελλάδα και την Κύπρο ενώ με ανάλογα σχέδια είχε συνομολογηθεί διμερής συμφωνία με την Αίγυπτο για οριοθέτηση της ΑΟΖ επί των ημερών του ισλαμιστή Μόρσι, την οποία ακύρωσε κατευθείαν ο σημερινός πρόεδρος της χώρας, αλ Σίσι.

Η τουρκική ενέργεια είναι πολλαπλώς έκνομη, αφενός διότι η οριοθέτηση είναι αυθαίρετος και δεν λαμβάνει υπόψη το διεθνές νομικό πλαίσιο, αφετέρου είτε γιατί μιλάμε για ΑΟΖ, είτε για υφαλοκρηπίδα η οριοθέτηση ουδέποτε γίνεται μονομερώς, αλλά καθορίζεται με διμερή συμφωνία των εμπλεκόμενων μερών.

Στην αποκάλυψη της τουρκικής ενέργειας προέβη ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και Πρόεδρος της Μεικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας, Μανώλης Κεφαλογιάννης, ο οποίος έδωσε ηχηρή απάντηση στους τουρκικούς ισχυρισμούς όσο και στους απαράδεκτους χάρτες που τους συνοδεύουν, επικαλούμενος το Διεθνές Δίκαιο.

Το πλήρες αποκαλυπτικό ρεπορτάζ δημοσιεύεται στην εφημερίδα φανερώνοντας πως η Τουρκία μεθοδεύει να καταστούν οι ΑΟΖ Ελλάδας και Κύπρου μια μεγάλη γκρίζα ζώνη.




Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail