Εγκεφαλικό: Με ποια διατροφή θα μειώσετε τον κίνδυνο

Τα συμπτώματα του εγκεφαλικού εκδηλώνονται απροειδοποίητα και περιλαμβάνουν πτώση της γωνίας του στόματος ή παραμόρφωση του προσώπου, αλλοιώσεις στην ομιλία και αδυναμία του πάσχοντος να σηκώσει και τα δύο χέρια.

Από: onmed.gr

Υπάρχουν επίσης λιγότερο γνωστά συμπτώματα, όπως ζάλη, σύγχυση και δυσκολία στην κατάποση.

Στο εγκεφαλικό επεισόδιο τα εγκεφαλικά κύτταρα πεθαίνουν λόγω έλλειψης οξυγόνου. Το εγκεφαλικό μπορεί να προκληθεί από μια απόφραξη στην κυκλοφορία του αίματος ή την ρήξη μιας αρτηρίας που τροφοδοτεί τον εγκέφαλο.

Μεγαλύτερη κίνδυνο εγκεφαλικού διατρέχουν τα άτομα με υπέρταση και καρδιακές παθήσεις, καθώς και οι καπνιστές.

Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας της Μ. Βρετανίας (NHS), ο καλύτερος τρόπος για να αποφύγει κάποιος το εγκεφαλικό είναι να τρέφεται υγιεινά, να ασκείται τακτικά και να αποφεύγει το κάπνισμα και την υπερκατανάλωση αλκοόλ.

Οι ειδικοί συστήνουν μια διατροφή χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και πλούσια σε φυτικές ίνες με πολλά φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως.

Είναι επίσης σημαντικό να υπάρχει ποικιλία στη διατροφή, αλλά να αποφεύγετε το πολύ αλάτι και τα επεξεργασμένα τρόφιμα.

Συγκεκριμένα, η ημερήσια ποσότητα αλατιού δεν θα πρέπει να ξεπερνά συνολικά τα έξι γραμμάρια, καθώς το υπερβολικό αλάτι αποτελεί γνωστό παράγοντα κινδύνου για την ανάπτυξη υπέρτασης, η οποία συνδέεται με το εγκεφαλικό.

Ιδανικές τροφές είναι τα όσπρια, το φυστικοβούτυρο, τα ψάρια, τα δημητριακά και το ψωμί ολικής αλέσεως, το καστανό ρύζι και η βρόμη.

Το NHS συστήνει την κατανάλωση 5-6 μερίδων φρούτων και λαχανικών την ημέρα στο πλαίσιο μιας υγιεινής διατροφής για τη μείωση του κινδύνου εγκεφαλικού επεισοδίου.

Μία μερίδα αντιστοιχεί σε 80 γραμμάρια φρέσκων, κονσερβοποιημένων ή κατεψυγμένων φρούτων και λαχανικών. Μπορείτε επίσης να πίνετε 150ml χυμού φρούτων ή λαχανικών, ποσότητα που αντιστοιχεί σε μία μερίδα.

Για να αποφύγετε τον κίνδυνο εγκεφαλικού, το NHS συστήνει τακτική σωματική δραστηριότητα, διακοπή του καπνίσματος και μείωση του αλκοόλ.

Ο συνδυασμός υγιεινής διατροφής και τακτικής άσκησης είναι ο καλύτερος τρόπος για να διατηρήσετε ένα υγιές βάρος.

Η τακτική άσκηση μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να μειώσετε τη χοληστερόλη και να διατηρήσετε την αρτηριακή σας πίεση σε υγιή επίπεδα.

Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η υπερκατανάλωση αλκοόλ μπορεί να οδηγήσει σε υπέρταση και ακανόνιστο καρδιακό ρυθμό, δύο σημαντικούς παράγοντες κινδύνου για την εκδήλωση εγκεφαλικού.

Μην καταναλώνετε πάνω από 14 μονάδες αλκοόλ την εβδομάδα, δηλαδή επτά ποτήρια μπύρα ή εννέα ποτήρια κρασιού των 125ml.

Πηγή: express.co.uk
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail