Η ξεχασμένη βυζαντινή Παλαιστίνη


Όταν μιλάμε για το παλαιστινιακό μιλάμε για Άραβες και Εβραίους, αλλά ξεχνάμε τους άλλους γηγενείς ανάμεσα στους οποίους είναι και Έλληνες. Το 636 μ.Χ. οι Βυζαντινοί χάνουν στη μάχη του ποταμού Γιαρμούκ από τους Άραβες.

Μελίνα Κονταξή
Ιστορικός - Δρ Βαλκανικού Πολιτισμού

Η ήττα αυτή ανοίγει το δρόμο για την οριστική απώλεια της Συρίας και της Παλαιστίνης για την αυτοκρατορία. Ο Ηράκλειος εγκαταλείπει χωρίς μάχη την Παλαιστίνη και το 638 μ.Χ. οι μουσουλμάνοι Άραβες μπάινουν στην Ιερουσαλήμ μετά από διαπραγματεύσεις του πατριάρχη Σοφρωνίου με τον χαλίφη Ομάρ.

Η Καισάρεια αξίζει ειδική αναφορά γιατί άντεξε την πολιορκεία για επτά χρόνια. Με την κατάληψή της τελείωσε η ιστορία της βυζαντινής Παλαιστίνης, οι κάτοικοι της όμως δε χάθηκαν. Η βυζαντινή Παλαιστίνη ήταν συνέχεια της ρωμαϊκής Παλαιστινής που με τη σειρά της διαδέχθηκε την ελληνιστική. Ποιος μπορεί να ξεχάσει τις πόλεις που έχτισε ο Μέγας Αλέξανδρος στην περιοχή όπως τα Γάδαρα, το Δίον και άλλες πόλεις της Δεκάπολης της Παλαστίνης;

Και Άραβες και Εβραίοι έχουν δικαίωμα σε κράτος. Επομένως η λύση των δυο κρατών είναι η μόνη που μπορεί να φέρει την ειρήνη στην περιοχή. Αλλά οι γηγενείς μη Άραβες και μη Εβραίοι της Παλαιστίνης δικαιούνται την προστασία και τη διασφάλιση των δικαιωμάτων τους και μια θέση στη συζήτηση για την Παλαιστίνη.

* photo: 31774 / pixabay
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail