Καρκίνος ενδομητρίου: Οι μελλοντικοί κίνδυνοι για την καρδιά

Ο καρκίνος του ενδομητρίου είναι από τους πιο συχνούς καρκίνους του αναπαραγωγικού συστήματος της γυναίκας.

Από: onmed.gr

Συνήθως, λόγω των έκδηλων συμπτωμάτων, οι γυναίκες επισκέπτονται τον γυναικολόγο και προλαβαίνουν τον καρκίνο σε αρχικό στάδιο.

Σύμφωνα με τα ευρήματα νέας μελέτης, οι γυναίκες που επέζησαν από καρκίνο του ενδομητρίου, έχουν περισσότερες πιθανότητες να αντιμετωπίσουν καρδιαγγειακά προβλήματα αρκετά χρόνια μετά την αγωγή.

Οι ερευνητές ανέλυσαν αρχεία 2.648 γυναικών που επέζησαν από καρκίνο του ενδομητρίου, τα οποία συλλέχτηκαν μεταξύ 1997 και 2012 και διαπίστωσαν τον αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.

Είναι η πρώτη έρευνα που συγκρίνει τον κίνδυνο υπέρτασης σε επιζήσασες από καρκίνο του ενδομητρίου με τον γενικό πληθυσμό.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι το 25,7 % των γυναικών που επέζησαν από καρκίνο του ενδομητρίου διαγνώστηκαν με καρδιοπάθεια εντός 5-10 ετών από τη διάγνωση του καρκίνου.

Όσες γυναίκες επέζησαν από καρκίνο ενδομητρίου είχαν πολύ υψηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου (47% περισσότερες πιθανότητες σε διάστημα 1-5 ετών μετά τη διάγνωση καρκίνου και 33% περισσότερες πιθανότητες 5-10 χρόνια μετά τη διάγνωση).

Οι ερευνητές διαπίστωσαν αυξημένο κίνδυνο αθηροσκλήρωσης, υπότασης, θρομβοεμβολής και άλλων παθήσεων μέχρι και πέντε χρόνια μετά τη διάγνωση καρκίνου.

Διαπίστωσαν επίσης μεγαλύτερο κίνδυνο σε όσες υποβλήθηκαν σε ραδιοθεραπεία ή χημειοθεραπεία έναντι όσων υποβλήθηκαν σε εγχείρηση, με την ηλικία και την παχυσαρκία να έχουν επίδραση στον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου.

Τα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό έντυπο Journal of the National Cancer Institute.
Μοιράσου στο Google Plus
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον, κάντε κλικ εδώ
Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail.

Για γρήγορη και άμεση ενημέρωση ακολουθείστε μας στο Twitter και στο Google+.

loading...
loading...