Βυθίζεται η τουρκική οικονομία - Εκτοξεύεται το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών

Freepen.gr - Το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της Τουρκίας άγγιξε το Μάρτιο 4,8 δισεκατομμύρια δολάρια, σημειώνοντας αύξηση 1,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σε ετήσια βάση, όπως ανακοίνωσε τη Δευτέρα η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας (CBRT).

Σύμφωνα με την έκθεση της CBRT για το ισοζύγιο πληρωμών, το κυκλικό έλλειμμα δωδεκαμήνου της χώρας έφθασε τα 55,4 δισεκατομμύρια δολάρια το Μάρτιο.

"Αυτή η εξέλιξη του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών οφείλεται κυρίως στην αύξηση του ελλείμματος αγαθών κατά 1,7 δισ. Δολάρια, καταγράφοντας καθαρή εκροή ύψους 4,6 δισ. Δολαρίων και αύξηση του πρωτογενούς εισοδήματος κατά 240 εκατ. Δολάρια σε 1,3 δισ. Δολάρια".

Ο τουρισμός, ένα σημαντικό στοιχείο των υπηρεσιών, σημείωσε καθαρή εισροή 988 εκατ. Δολαρίων τον Μάρτιο, σημειώνοντας μια αύξηση 239 εκατ. Δολαρίων σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα το 2017, πρόσθεσε η τράπεζα.

Η CBRT ανέφερε επίσης ότι το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της χώρας το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους ανήλθε σε 16,4 δισεκατομμύρια δολάρια, καταγράφοντας μια αύξηση 8,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Το ετήσιο έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της Τουρκίας το 2017 ήταν περίπου 47,3 δισεκατομμύρια δολάρια, σε σύγκριση με τα 33,1 δισεκατομμύρια δολάρια το προηγούμενο έτος (2016).

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, το υψηλότερο ετήσιο έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της χώρας τα τελευταία 20 χρόνια ήταν το 2011 με 74,4 δισ. Δολάρια.


* photo: PublicDomainPictures / pixabay
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail