Θα κολυμπήσει από το λιμάνι της Ρόδου μέχρι το ακριτικό Καστελόριζο

Εκεί που οι ανθρώπινες αντοχές σταματούν… αναλαμβάνει δράση ο Σπύρος Χρυσικόπουλος. Ο υπεραθλητής που τις περισσότερες ώρες της ημέρας, δεν περπατάει αλλά… κολυμπάει! Ο 27χρονος κολυμβητής, πριν από λίγες εβδομάδες έσπασε το πανελλήνιο ρεκόρ σε πισίνα, διανύοντας 88,2 χιλιόμετρα σε 24 ώρες!

ΜΑΙΡΗ ΦΩΤΗ
Από: dimokratiki.gr

Τώρα προπονείται πυρετωδώς για να κατακτήσει τον επόμενο μεγαλεπήβολο στόχο του. Να σπάσει το πανελλήνιο ρεκόρ κολύμβησης σε ανοιχτή θάλασσα τον ερχόμενο Οκτώβριο, επιχειρώντας να κολυμπήσει από τη Ρόδο έως το Καστελόριζο, καλύπτοντας μια απόσταση 140 χιλιομέτρων σε 48 ώρες με στάσεις ελάχιστων δευτερολέπτων για νερό και τροφή, κάτι που δεν έχει επιχειρήσει μέχρι σήμερα κανένας Ελληνας αθλητής! Για να τα καταφέρει, προπονείται μέχρι και ολόκληρα 24ωρα στην πισίνα ή στη θάλασσα.

O υπεραθλητής Σπύρος Χρυσικόπουλος θα ξεκινήσει από το λιμάνι της Ρόδου με τερματισμό το λιμάνι του Καστελόριζου και το εγχείρημά του θα καταγραφεί σε ταινία, με σκηνοθέτη την ταλαντούχα Δήμητρα Μπαμπαδήμα (https://vimeo.com/user3729657 ).

H ταινία θα αποτελέσει μέρος μιας τριλογίας ταινιών, και θα κλείσει με ένα ακόμη μεγαλύτερο στόχο του Σπύρου το 2020. Μάλιστα η ταινία H2o (2 parts heart, 1 part obsession) που γυρίστηκε με αφορμή την προετοιμασία του εγχειρήματος Ρόδος – Καστελόριζο, (παραγωγή 24Media/Oneman) προβλήθηκε με επιτυχία στο Adventure film festival και εξιστορεί την προσπάθεια του Σπύρου να κολυμπήσει με επιτυχία 104 συνεχόμενα χιλιόμετρα ( https://www.adventurefilmfesti val.gr/).

Η επίδοση αυτή από την Ρόδο στο Καστελόριζο αναμένεται να συντρίψει το πανελλήνιο ρεκόρ κατά 35km, με το προηγούμενο να ανήκει στον ίδιο και θα καταγραφεί ως μια από τις μεγαλύτερες επιδόσεις στην ιστορία των μεγάλων αποστάσεων και η μεγαλύτερη παγκοσμίως για το 2018!

Ο Σπύρος Χρυσικόπουλος, ένας ιδιαιτέρως σεμνός άνθρωπος, παρά τα τεράστια επιτεύγματά του, ανάμεσα στο σκληρό πρόγραμμα προπονήσεων που ακολουθεί αφιέρωσε χρόνο στη «δ», μίλησε γι΄αυτόν τον μεγαλεπήβολο στόχο του και γιατί επέλεξε τα Δωδεκάνησα για να τον πραγματοποιήσει, ενώ έχει την ευκαιρία να επιλέξει ανάμεσα σε θάλασσες σε όλο τον κόσμο. «Από μικρός, πάντα με τους γονείς μου επιλέγαμε μικρά και ακριτικά νησιά όπως είναι οι Αρκιοί, οι Λειψοί, το Αγαθονήσι… Είχα πάντα μεγάλη αγάπη για τα πιο μικρά νησιά. Επίσης με τον τρόπο αυτό, ήθελα να τονίσω τη νησιωτικότητα και να αναδείξω το ανατολικότερο σημείο της Ελλάδας. Θυμάμαι από μικρός έβλεπα τον καιρό στην τηλεόραση και στενοχωριόμουν γιατί δείχνοντας τον χάρτη με τις καιρικές προγνώσεις, το Καστελόριζο δεν ήταν ποτέ μέσα. Πάντα το έκοβαν! Επιπλέον έχει και αλληγορική σημασία… Κάνω μια προσπάθεια που φτάνει τις ανθρώπινες αντοχές στα άκρα κι εγώ θέλω να φτάσω στο άκρο! Και ανθρωπίνως αλλά και τερματίζοντας στο άκρο της Ελλάδας, ουσιαστικά στο άκρο της Ευρώπης».

Όπως εξομολογείται ο Σπύρος στη «δ», την απόφαση αυτή την έλαβε το καλοκαίρι του 2016, ευρισκόμενος σε ένα μεταβατικό στάδιο της αθλητικής του σταδιοδρομίας. Μόλις είχε σταματήσει το τρίαθλο αποφασισμένος να κάνει πράξη αυτό που είχε χρόνια στο μυαλό του, να ασχοληθεί με το ultraswimming και τις μεγάλες αποστάσεις στο κολύμπι. «Η πρώτη απόσταση που σκέφτηκα αμέσως να κάνω, ήταν από τη Ρόδο στο Καστελόριζο. Θα μπορούσε να διανύσω αυτά τα χιλιόμετρα κι αλλού, αλλά επέλεξα τα Δωδεκάνησα».

Ο 27χρονος αθλητής, έχει ήδη γράψει ιστορία στην κολύμβηση μεγάλων αποστάσεων στην ανοιχτή θάλασσα, διανύοντας 104 χλμ. με 34 ώρες συνεχούς κολύμβησης στην τετραπλή διάσχιση του Τορωναίου Κόλπου, που όπως λέει στην «δ», ήταν μέρος της προπόνησής του για την κατάκτηση του στόχου του, που δεν είναι άλλος από το να φτάσει κολυμπώντας στο Καστελόριζο ξεκινώντας από τη Ρόδο και διανύοντας συνολικά 140 χλμ., κάτι που θα τον φέρει στην κορυφή των παγκόσμιων επιδόσεων στην ανοιχτή θάλασσα.

Αυτή τη στιγμή ο Σπύρος Χρυσικόπουλος είναι ο μοναδικός εν ενεργεία Ελληνας αθλητής που ασχολείται με την κολύμβηση των μεγάλων αποστάσεων. Συνολικά στην Ελλάδα, είναι τρεις αθλητές που έχουν κολυμπήσει πάνω από 100 χλμ. Εκτός από τον Σπύρο, ο Στέφανος Μέλτσης, κολυμπούσε συνεχόμενα επί 38 ολόκληρες ώρες για να διανύσει τέσσερις φορές τα 25 χιλιόμετρα που χωρίζουν τα δύο «πόδια» της Χαλκιδικής και ο Γιώργος-Ιωάννης Τσιάνος που κολύμπησε από την Πελοπόννησο στην Κρήτη. Σήμερα δεν κολυμπάει κανένας από τους δύο σε μεγάλες αποστάσεις. Ο Σπύρος, επικοινώνησε μαζί τους και όπως λέει, κράτησε και από τους τα διαφορετικά θετικά στοιχεία, τα οποία μπόρεσε να αντλήσει από τον διαφορετικό τρόπο σκέψης τους.

Σύμμαχοί του σε αυτή την προσπάθεια είναι η οικογένειά του, οι άνθρωποι που τοναγαπούν και o Πέτρος Παρθένης, o μέντοράς του και ο άνθρωπος που τον πίστεψε από την πρώτη στιγμή, ίσως περισσότερο και από τον ίδιο τον Σπύρο, όταν του εκμυστηρεύθηκε τον στόχο του. Ο Πέτρος, συναθλητής του και ιδρυτής του Weswim (Κίνημα Ανοικτήςθαλάσσης) τον στηρίζει αδιάλειπτα σε αυτή του την προσπάθεια. Όπως υπογραμμίζει ο Σπύρος, «όταν κολυμπάς είσαι μόνος σου. Είμαι εγώ και το νερό» αλλά η στήριξη που έχει από την οικογένειά του και από τον Πέτρο είναι πολύ σημαντική.

Στο σκάφος που θα τον συνοδεύει από τη Ρόδο στο Καστελόριζο θα βρίσκεται ο αδελφός του, καθώς και αγαπημένοι φίλοι που έχουν σχέση με τον αθλητισμό και θα είναι σε θέση να αντιλαμβάνονται την κατάσταση στην οποία θα βρίσκεται ανά πάσα στιγμή όσο ο ίδιος θα είναι στο νερό.

Ο Πέτρος Παρθένης, το alter ego του Σπύρου, ο εμψυχωτής και ο συνοδοιπόρος του είναι επικεφαλής της ομάδας που πλαισιώνει τον Σπύρο. «Εχουμε φτιάξει ένα team που φροντίζει τον Σπύρο και προσπαθούμε να τον διευκολύνουμε σε όλα τα επίπεδα για να επιτύχει τον στόχο του. Το εντυπωσιακό είναι πως το εγχείρημα αυτό κινείται σε δύο επίπεδα. Το ένα είναι το καθαρά αθλητικό στο οποίο ο Σπύρος παραμένει σταθερά προσηλωμένος. Το δεύτερο επίπεδο είναι μια ταινία της οποίας τα γυρίσματα έχουν ξεκινήσει από την ημέρα που ο Σπύρος έκανε το πρώτο εγχείρημα με σκοπό να καταγράψουμε και να αναδείξουμε την προσπάθεια και την πορεία του, μέχρι να φτάσει στον στόχο του που είναι το Καστελόριζο. Μέσα από αυτό, θα δοθεί επιπλέον η δυνατότητα της ανάδειξης του φυσικού κάλλους των θαλασσών στα ακριτικά μας νησιά. Αυτό εξελίσσεται παράλληλα με την προσπάθεια του Σπύρου, ενώ ο ίδιος δεν θέλουμε να έχει κάποια σχέση με το δεύτερο επίπεδο, προκειμένου να μην αποσπαστεί από την προσπάθειά του. Με τη ματιά της Δήμητρας Μπαμπαδήμα που είναι η σκηνοθέτις αλλά και με τον δικό μου συντονισμό, προσπαθούμε να καταγράψουμε στην ταινία, τι ήταν αυτό που ώθησε τον Σπύρο να προχωρήσει σε αυτό το εγχείρημα και τι είναι αυτό που ψάχνει κανείς να βρει πέρα από το άγνωστο», λέει στη «δ» ο κ. Πέτρος Παρθένης.

Η «+πλεύση» θα στηρίξει το εγχείρημα του Σπύρου με τρεις βάρδιες γιατρών, που θα τον ακολουθούν με δύο φουσκωτά σκάφη κατά τη διάρκεια της απόστασης Ρόδος – Καστελόριζο, ένας εφοπλιστής, που επιθυμεί να διατηρήσει την ανωνυμία του, έχει καλύψει ένα αρχικό μέρος των εξόδων του Σπύρου και το Bay Τrip Mykonos, θα παραχωρήσει ένα σκάφος συνοδείας – ένα μοναδικό αναπαλαιωμένο τρεχαντήρι – που θα βοηθήσει και στα γυρίσματα της δεύτερης ταινίας για το εγχείρημα και την ιστορία του Σπύρου.

Επίσης, σημαντική θα είναι και η στήριξη της Μινέττα Ασφαλιστικής, η οποία παραδοσιακά στηρίζει τέτοιες ενέργειες σε αθλητικό επίπεδο.

Ο υπεραθλητής, αναμένεται στη Ρόδο στο τέλος Σεπτεμβρίου, για να έχει όπως λέει στη διάθεσή του λίγο χρόνο να χαλαρώσει αλλά και για να κάνει τις τελευταίες προπονήσεις στο νησί μας.

Το εγχείρημα Ρόδος-Καστελόριζο έχει προγραμματιστεί για τις αρχές Οκτωβρίου, αναλόγως με τον καιρό που παρακολουθεί το Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης και η Vassiliki Kourafalou Dr Ωκεανογράφος με έδρα το Miami Florida, που είναι σε συνεχή επαφή με την ομάδα που στηρίζει τον αγώνα του Σπύρου.

Η ιστορία του Σπύρου Χρυσικόπουλου, προκαλεί παγκόσμιο ενδιαφέρον, με αποκορύφωμα μεγάλους αθλητές που θέλουν να μιλήσουν για εκείνον, στην ταινία που ετοιμάζεται. Η προσπάθεια του Σπύρου και το παγκόσμιο ενδιαφέρον που συγκεντρώνει, αποτελούν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για την προβολή της Ρόδου και του Καστελορίζου, και της Ελλάδας γενικότερα, γι’ αυτό το επιτελείο του υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης στηρίζει αυτή την προσπάθεια.

Μια εξίσου σημαντική παράμετρος στην ιστορία του Σπύρου, είναι η φιλοξενία του Project στο «Give&Fund», το οποίο με απλό, οικονομικό, ασφαλή και διαφανή τρόπο παρέχει τη δυνατότητα συλλογής χρημάτων σε ανθρώπους και οργανισμούς που θέλουν να υποστηρίξουν στόχους, όνειρα και ανάγκες. Ο Σπύρος, θέλει τερματίζοντας στο Καστελόριζο, μέσω της πλατφόρμας του «Give&Fund», να στηριχθεί το νησί, καλύπτοντας μια ανάγκη ή δράση, που θα υποδειχθεί από τους τοπικούς παράγοντες.

Ο Σπύρος αποτελεί το λαμπρό παράδειγμα της άλλης Ελλάδας… Εκείνης που μάχεται, παλεύει, προοδεύει και κατακτά στόχους. Κι αυτά τα παραδείγματα τα έχουμε όλοι ανάγκη, στην σημερινή εποχή.

Σπύρο καλή επιτυχία! Τα Δωδεκάνησα είναι μαζί σου
Μοιράσου στο Google Plus
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον, κάντε κλικ εδώ
Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail.

Για γρήγορη και άμεση ενημέρωση ακολουθείστε μας στο Twitter και στο Google+.

loading...
loading...