Στα ύψη ο γεωπολιτικός υδράργυρος - Με έξι μηνύματα που καίνε περιμένει ο Πούτιν το Νετανιάχου στη Μόσχα

Η πρόσκληση του Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στον πρωθυπουργό Νετανιάχου να καθίσει μαζί του στην εκδήλωση της παρέλασης για την Ημέρα της Νίκης στη Μόσχα ήταν μια τιμή για το Ισραήλ και το Νετανιάχου προσωπικά. Η παρέλαση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 10 Μαΐου και σηματοδοτεί την 73η επέτειο της νίκης της Ρωσίας επί της Ναζιστικής Γερμανίας. 

Απόδοση Freepen.gr

Αυτή η ετήσια παρέλαση είναι η πρωταρχική βιτρίνα της Μόσχας για τα τελευταία ρωσικά συστήματα όπλων και την στρατιωτική της δύναμη. Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Avigdor Lieberman έχει σχολιάσει τον τελευταίο καιρό ότι αν ρωσικά όπλα που έχουν αναπτυχθεί στη Συρία χρησιμοποιηθούν εναντίον του ισραηλινού στρατού, τότε οι IDF δε θα διστάσουν να ανταποδώσουν το χτύπημα αναφερόμενος στα προηγμένα συστήματα αεράμυνας S-400 και S-300. Ο Πούτιν φαίνεται να υπολογίζει ότι ο Νετανιάχου θα εντυπωσιαστεί τόσο από την τρομερή στρατιωτική δύναμη της Ρωσίας, όταν θα ξετυλίγεται μπροστά του ώστε επιστρέφοντας στο Ισραήλ θα συμβουλεύσει το Λίμπερμαν να μιλάει λιγότερο.

Αυτή η τακτική του Κρεμλίνου δεν είναι καινούρια. Συχνά οι Ρώσοι ηγέτες καλούν τους επισκέπτες τιμητικά να δουν μια εντυπωσιακή ρωσική επίδειξη δύναμης πριν τους πάρουν κατά μέρος για να μιλήσουν για το τι αναμένουν από αυτούς. Στην περίπτωση του Νετανιάχου, ο Πούτιν θα τον καθίσει στο γραφείο του στο Κρεμλίνο για να συζητήσει την τύχη της πυρηνικής συμφωνίας με το Ιράν και την κατάσταση στη Συρία. Ο Πούτιν έχει χρονοθετήσει την πρόσκλησή του με προσεκτική σκέψη. Αυτή γίνεται τρεις ημέρες πριν από την προθεσμία για τις 12 Μαΐου για τον Πρόεδρο Donald Trump για την εκ νέου πιστοποίηση ή όχι της πυρηνικής συμφωνίας του 2015 με το Ιράν και πέντε ημέρες πριν από τις 14 Μαΐου και την εκδήλωση για τη μεταφορά της αμερικανικής πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ. Ο Trump μπορεί να αποφασίσει να παραστεί στην εκδήλωση.

Ο Ρώσος πρόεδρος έχει ετοιμάσει έξι μηνύματα για να μεταφέρει απευθείας στο Νετανιάχου την Τετάρτη:

- Η Μόσχα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι μια στρατιωτική σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Ιράν είναι αναπόφευκτη.

- Θα ζητήσει να σταματήσουν οι μυϊκές συσπάσεις ενάντια στις ρωσικές δυνάμεις στη Συρία, θα προειδοποιήσει. «Αν μπλέξετε μαζί μας, θα γυρίσει μπούμερανγκ εναντίον σας»

- Σκεφτείτε το εξής: Εάν ο Donald Trump αποσύρει τις Ηνωμένες Πολιτείες από την πυρηνική συμφωνία με το Ιράν, το οποίο Νετανιάχου τον προτρέπει έντονα να κάνει, τότε κανείς δεν μένει κανείς άλλος στη Μέση Ανατολή για το πέρασμα μηνυμάτων μεταξύ της Ιερουσαλήμ και της Τεχεράνης.

- Αυτό το είδος διαύλου είναι ζωτικής σημασίας, ειδικά σε περίπτωση εκδήλωσης ισραηλινο-ιρανικών εχθροπραξιών στη Συρία, όπως προβλέπεται ευρέως.

- Είναι ακόμη σημαντικότερο να υπάρχει ένα διαθέσιμο μέρος με πρόσβαση και στις δύο πλευρές ώστε να προωθηθούν συζητήσεις για την παύση των εχθροπραξιών μεταξύ των αντιμαχομένων

- Ο Πούτιν ζήτησε από το Νετανιάχου να δώσει μια σαφή υπόσχεση ότι, εάν ξέσπάσει πόλεμος με το Ιράν, οι Ισραηλινές δυνάμεις δε θα βλάψουν ούτε ένα Ρώσο στρατιωτικό ή οπλισμό.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail