Στέγνωσε ο σουλτάνος, κόβει και από τα χρήματα για τη φιέστα της Άλωσης της Πόλης

Μαύρα τα χάλια της τουρκικής οικονομίας. Εισηγήθηκαν να δανειστεί από τους Ρώσους τα τρέχοντα κονδύλια που θα διατεθούν για την φιέστα της Άλωσης της Πόλης η οποία μάλιστα θα πρέπει να έχει φέτος και προεκλογικό άρωμα, αλλά ο σουλτάνος το θεώρησε γρουσουζιά μήπως και επαληθευτούν οι προφητείες.

Γράφει ο Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας

Αυτά λένε τα προεκλογικά πηγαδάκια του κέντρου της Κωνσταντινούπολης από

αγανακτισμένους μαγαζάτορες που βλέπουν την κρίση να κυριεύει τις επικερδείς μέχρι τώρα επιχειρήσεις τους.

Είχαν καλοβολευτεί τόσα χρόνια και τώρα άρχισαν να κτυπούν «καμπάνες στον Βόσπορο» με την δραματική υποτίμηση της τουρκικής λίρας.

Όχι μόνο θα ακούσουν την παρότρυνση του Ερντογάν να βγάλουν τα δολάρια και τα ευρώ από τα μαξιλάρια τους και να τα κάνουν τουρκικές λίρες αλλά και αυτές που έχουν θα τις μετατρέψουν με το αζημίωτο στην μαύρη σε σκληρό συνάλλαγμα.

Κάνεις στην ΠΟΛΗ δεν ξέρει τι του ξημερώνει .

Η φημολογία στην τουρκία είναι πλέον ενημερωτική δημοσιογραφία λόγω του άτυπου καθεστώτος λογοκρισίας που επιβλήθηκε στα ΜΜΕ.

Η μεσαία τάξη στην γειτονική χώρα προβληματίζεται και παρακολουθεί καταπόδι τα παζάρια του Ερντογάν μεταξύ Δύσης και Ανατολής.

Έτσι από τις κουβέντες τους μπορείς να κατανοήσεις πολλά δρώμενα από μέσα γιατί από τις ξένες αναλύσεις δεν δυνάμεθα να κατανοήσουμε που και πως πάει το καράβι που λέγεται τουρκία.

Πολλοί Κωνσταντινουπολίτες – τούρκοι ισχυρίζονται ότι ο κ. Ερντογάν παλαντζάρει επικίνδυνα και βάζει σε διαρκή ανασφάλεια όλη την χώρα.

Πιστεύουν ότι αν το επίγειο Turk Stream project δεν κατευοδωθεί παρ όλη την πρόσφατη συμφωνία που υπογράφηκε μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας για την επέκταση του δικτύου μεταφοράς ενέργειας προς τα Δυτικά βαλκάνια – Νότιο και Κεντρική Ευρώπη υπερκεράζοντας έτσι την Ουκρανία.

Και αυτό θα γίνει όχι γιατί δεν συμφέρει στην Ιταλία και στην Γερμανία να καλύπτονται με φτηνό ρωσικό αέριο, αλλά λόγω κυρώσεων που προαναγγέλθηκαν από τις ΗΠΑ.

Ουσιαστικά αν δεν υλοποιηθεί η επέκταση αυτή προς την Ευρώπη δεν θα ολοκληρωθεί και η ενεργειακή αυτονομία της τουρκίας μέσω του ρωσικού φυσικού αερίου, καθότι δεν συμφέρει στην Ρωσία να πραγματοποιήσει αυτό το φαραωνικό έργο μόνο για προμήθεια της τουρκίας.

Έτσι θα συνεχιστούν οι πιθανές διακοπές ρεύματος στην ΠΟΛΗ.

Επίσης στην περίπτωση αυτή ισχυρίζονται οι «τούρκοι αγανακτισμένοι μαγαζάτορες » τα αδύναμα συναλλαγματικά αποθέματα της χώρας θα σβήσουν εν όψει της ενεργοβόρου χειμωνιάτικης περιόδου.

Ούτε τα πετρέλαια του Αιγαίου θα φτάνουν, ούτε της Κύπρου.

Μέχρι να τα αντλήσουμε αυτά , όπως ισχυρίζονται « ποιος ζει και ποιος πεθαίνει»;

Ούτε τα capital control είναι μακροπρόθεσμη λύση όπως στην Ελλάδα.

Μια είναι η λύση και εισηγούνται « επιστροφή στις δυτικές ρίζες» .

Δηλ. στους παραδοσιακούς δυτικούς συμμάχους μας καθότι η στενή σχέση πάλι με αυτούς θα ξανα τονώσει τους τζίρους της τουρκικής αγοράς και εγχώριας βιοτεχνίας.

Αυτά λένε οι μαγαζάτορες της ΠΟΛΗΣ, όταν τις πολλές ώρες της αναδουλειάς τα συζητούν μεταξύ τους.

Πιστεύουν ακράδαντα ότι ο σουλτάνος θα ξαναγυρίσει στην δυτική συμμαχία και στην ΕΕ για να σωθεί από τον αγανακτισμένο όχλο και φέρνουν στην μνήμη τους βίαιες ταραχές που ξεσπούν στην πλατεία Ταξίμ και στους γύρω δρόμους.

Ένα πράγμα όμως δεν γνωρίζουν οι τούρκοι έμποροι και ένα πράγμα φοβούνται.

Δεν γνωρίζουν τι στρατηγικές άγνωστες συμφωνίες υπέγραψε ο Ερντογάν με τον Πούτιν και πόσο τον κρατάει ο δεύτερος;

Φοβούνται πως θα αντιδράσει το άγριο μάτι των Ρώσων στρατηγών του Πούτιν σε μια τέτοια γεωστρατηγική υπαναχώρηση;

Τα παραπάνω μας μεταφέρθηκαν μέσω τουριστικού γκρουπ που επισκέφτηκε αυτές τις μέρες την ΠΟΛΗ και φυσικά είναι ενδιαφέροντα.

Όλα στην ΠΟΛΗ ενώ έχει μπει η άνοιξη δεν μυρίζει τίποτε καλό , μόνο τσίκνα από τα μαγειριά των σοκακιών.

Όλοι οι κάτοικοι της ΠΟΛΗΣ περιμένουν κάτι αλλά δεν ξέρουν τι.

Γνωρίζουν τις Ελληνικές και τις δικές τους προφητείες για την ΠΟΛΗ αλλά τους ενδιαφέρει ο τζίρος και μόνο.

Είναι βέβαιο ότι όπως πάνε τα πράγματα του χρόνου να μην χρειαστούν να δανειστούν χρήματα για την καθιερωμένη φιέστα της άλωσης της ΠΟΛΗΣ γιατί θα την δούνε από πολύ πριν σε πραγματικούς χρόνους και με άλλους πρωταγωνιστές.

29 ΜΑΙΟΥ 1453- 29 ΜΑΙΟΥ 2018 ξεκίνησε με την άλωση της τουρκικής οικονομίας και έπεται συνέχεια.

Με Πίστη και Ελπίδα

Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail