Προς το Δικαστή Νικόλαο Σακελλαρίου. Γράψτε ιστορία, πρωτοστατήσετε στη συγκρότηση Συνταγματικού Δικαστηρίου

Δε νοείται Συνταγματική Αναθεώρηση χωρίς να τεθεί ως κεντρικό ζήτημα η συγκρότηση Συνταγματικού Δικαστηρίου.

Ο Τρόπος που σας «ακύρωσαν» κ. πρόεδρε, μας έγινε αισθητός. Πράγματι όπως είπατε «έχουν γνώσιν οι φύλακες». Οι φύλακες όμως δεν «κοιμούνται» και δεν εγκαταλείπουν ΠΟΤΕ, απλά συνεχίζουν.

Σύμφωνα με το Σύνταγμα (άρθρο 93 παρ. 4) «Τα δικαστήρια υποχρεούνται να μην εφαρμόζουν νόμο που το περιεχόμενό του είναι αντίθετο στο Σύνταγμα». Τούτο σημαίνει ότι ακόμη και ο κατώτερος / πρωτοβάθμιος δικαστικός σχηματισμός (το Πρωτοδικείο ή και το Ειρηνοδικείο ακόμη) μπορεί να ελέγξει τη συμφωνία μιας διάταξης νόμου με το Σύνταγμα και σε αρνητική περίπτωση να αρνηθεί την εφαρμογή της, ως υποχρεούται.

Στην πράξη όμως και συνήθως, ένα δικαστήριο μπορεί να αποφανθεί ότι ένας νόμος είναι αντισυνταγματικός και ένα άλλο δικαστήριο το αντίθετο. Στην βάση αυτή εδράζεται η κλιμακούμενη επικυριαρχία του οικονομικού παράγοντος επί του θεσμικού… κύριε Πρόεδρε.

Στην πράξη όμως συμβαίνει και κάτι άλλο που αντίκειται σφόδρα στην έννοια της δημοκρατίας. Κανένα φυσικό ή νομικό πρόσωπο δεν μπορεί να προσφύγει κατά της αντισυνταγματικότητας νόμου ή διάταξη αφού δεν προβλέπεται τέτοια διαδικασία από ιδρύσεως του Ελληνικού Κράτους, ελλείψει Συνταγματικού Δικαστηρίου

Η διάταξη του άρθρου 100 παρ. 1 περ. ε) που παρέχει στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο την αρμοδιότητα της άρσης αμφισβήτησης για την ουσιαστική αντισυνταγματικότητα ή την έννοια διατάξεων τυπικού νόμου, αν εκδόθηκαν γι’ αυτές αντίθετες αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας ή του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ναι μεν τα καθιστά να λειτουργεί ως ένα οιονεί Συνταγματικό Δικαστήριο (δείχνοντας την αναγκαιότητα) όμως δε συνιστά Συνταγματικό Δικαστήριο στην στη ουσία και στον τύπο

Όλοι οι Συνταγματολόγοι θα συμφωνήσουν ότι η συγκέντρωση του ελέγχου συνταγματικότητος σε ένα και μοναδικό δικαστικό όργανο, το Συνταγματικό Δικαστήριο , είναι η «κίνηση » που χρειάζεται σήμερα (από χθες) η Ελληνική Πραγματικότητα

Φτάνει να αρθούν οι φοβίες της εκτελεστικής εξουσίας ότι η λειτουργία αυτού του οργάνου, του οποίου ο τρόπος συγκρότησης θα πρέπει να αποσαφηνιστεί, θα περιορίσει αισθητά τον έλεγχο της κρατικής δράσης από το Συμβούλιο Επικρατείας ή ορισμένα δικαστήρια ουσίας και, περαιτέρω, θα τον καταστήσει ουσιαστικά ανενεργό.

Η φοβία αυτή σε κάποιους, προκαλεί τρέμουλο.

ΟΜΑΔΑ ΥΨΗΛΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΕΥΣΗΣ
Μοιράσου στο Google Plus
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον, κάντε κλικ εδώ
Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail.

Για γρήγορη και άμεση ενημέρωση ακολουθείστε μας στο Twitter και στο Google+.

loading...
loading...