Το άλυτο μυστήριο του Τάος: Ο ήχος που κανείς δεν κατόρθωσε να βρει και από που προέρχεται

Το Τάος είναι μια μικρή πόλη του Νέου Μεξικού στις ΗΠΑ. Θα ήταν μια παντελώς αδιάφορη γωνιά αυτού του πλανήτη αν δεν υπήρχε ένα μεγάλο μυστήριο να την καθορίζει.
Πρόκειται για το λεγόμενο «Βουητό του Τάος».

Αναδημοσίευση από: menshouse.gr

Όταν μιλάμε για ένα ανεξήγητο βουητό, ακριβολογούμε: ένας μακρύς ήχος χαμηλής συχνότητας που κανείς δεν μπορεί να καταλάβει από πού προέρχεται, αποτελεί δομικό στοιχείο της καθημερινότητας του Τάος. Πάρα πολλοί κάτοικοι παραπονέθηκαν πολλές φορές την προηγούμενη δεκαετία για παράξενα και παρατεταμένα βουητά από το πουθενά.

Το συγκεκριμένο, ωστόσο, δεν ακούγεται μόνο στην εν λόγω περιοχή. Άνθρωποι τόσο των ΗΠΑ όσο και του Ηνωμένου Βασιλείου και την Βόρειας Ευρώπης έχουν «καταγγείλει» έναν αντίστοιχο ήχο. Δεν αποτελεί… προνόμιο μόνο των κατοίκων του Τάος (κι ας έχει πάρει το δικό του το όνομα εξαιτίας των απειράριθμών αναφορών των εκεί κατοίωκν).

Εξάλλου, αν το φαινόμενο ήταν χωροταξικό θα είχαμε να κάνουμε και με ένα «τοπικό» μυστήριο. Εδώ το μυστήριο είναι επιστημονικό…


Σύμφωνα με τις περισσότερες περιγραφές, το συγκεκριμένο βουητό μοιάζει πολύ με τον ήχο που κάνει μια μηχανή ντίζελ όταν βρίσκεται σε μακρινή απόσταση. Όπως έχει παρατηρηθεί, συνήθως ακούγεται μέσα σε κτίριο και όχι σ’ εξωτερικό χώρο, ενώ μερικοί κάτοικοι το αισθάνονται και στο σώμα τους. Ακόμα κι αν φορέσουν ωτοασπίδες, ο ήχος όχι μόνο δεν ελαττώνεται, αλλά γίνεται ολοένα και πιο έντονος όσο βραδιάζει.Κανείς δεν έχει ανακαλύψει από που προέρχεται και τι το προκαλεί, ούτε καν τα προηγμένα ραντάρ και τα μικρόφωνα μπορούν να το εντοπίσουν. Φυσικά, τίποτα δεν είναι ανεξήγητο…

Οι βασικές θεωρίες

Μια από τις επικρατέστερες εξηγήσεις είναι ότι οι ήχοι αυτοί οφείλονται σε υπόηχους των τεκτονικών πλακών ή πετρωμάτων. Μια άλλη θεωρία, λίγο πιο… κουφή, λέει πως πρόκειται για ηλεκρομαγνητικά κύματα που προκαλούνται από μετεωρίτες που εισχωρούν στην ατμόσφαιρα της Γης.

Κατ’ άλλους έχουμε να κάνουμε με απόηχους των συστημάτων επικοινωνίας των υποβρύχιων, ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί που πιστεύουν πως οι συγκεκριμένοι θόρυβοι προκαλούνται από το ίδιο το ανθρώπινο αυτί, οπότε μάλλον πρέπει να ψάξουμε τη λύση στους ανθρώπους και όχι στο περιβάλλον τους.
Όπως και να έχει, κανένας επιστήμονας δεν έχει καταφέρει να δώσει οριστική απάντηση. Οι σεισμολόγοι και οι γεωλόγοι σηκώνουν τα χέρια ψηλά αδυνατώντας να καταλάβουν την προέλευση του ήχου και τονίζουν ότι δεν οφείλεται σε σεισμούς ή κάποιο γεωλογικό φαινόμενο.

Πρόκειται για ένα φαινόμενο γεωλογικό; Τεχνικό; Υποθαλάσσιο; Ή μήπως… εξωγήινο; Πολλοί ερευνητές κάνουν ισχυρίζονται ότι πρόκειται για θορύβους που προέρχονται από τον πυρήνα της Γης. Αυτή, ωστόσο, δεν παύει να είναι απλά μια ακόμα αναπόδεικτη θεωρία που έρχεται να προστεθεί στις υπόλοιπες.

Και το μυστήριο συνεχίζεται…
Μοιράσου στο Google Plus
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον, κάντε κλικ εδώ
Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail.

Για γρήγορη και άμεση ενημέρωση ακολουθείστε μας στο Twitter και στο Google+.

loading...
loading...