Η πρώτη εταιρεία πετρελαίου της Κίνας κόβει τις εισαγωγές αργού από τη Σαουδική Αραβία

12019 - pixabay
Η Sinopec της Κίνας θα μειώσει τις εισαγωγές αργού πετρελαίου από τη Σαουδική Αραβία το Ιούνιο κατά 40% για δεύτερο συνεχή μήνα λόγω αδικαιολόγητων υψηλών τιμών, δήλωσε στο Reuters αξιωματούχος του κορυφαίου ασιατικού διυλιστηρίου Unipec.

Irina Slav / oilprice.com
Απόδοση: Freepen.gr 

Η Σαουδική Αραβία αύξησε την τιμή για το αραβικό αργό σε τετραετές υψηλό επίπεδο και σύμφωνα με την παραπάνω πηγή από τη Unipec, το προϊόν είναι πλέον αξιοσημείωτα υπερτιμημένο σε σύγκριση με άλλα προϊόντα της Μέσης Ανατολής.

Τον περασμένο μήνα, ένας υπάλληλος της Unipec είπε στο Reuters ότι τα διυλιστήρια μας θεωρούν ότι είναι παράλογες τιμές καθώς δεν ακολουθούν τη μεθοδολογία τιμολόγησης. Εκτός από τη Sinopec, μια πηγή από άλλα δύο διυλιστήρια στη βόρεια Ασία ανέφερε ότι θα μειώσουν τις εισαγωγές τους από τη Σαουδική Αραβία κατά δέκα τοις εκατό, καθώς οι αγοραστές πετρελαίου δυσκολεύονται να κατανοήσουν πώς υπολογίζει το Βασίλειο την τιμή για τον πιο δημοφιλές εξαγωγικό του προϊόν.

Η αύξηση των τιμών αποτέλεσε έκπληξη για τη μεγαλύτερη αγορά αργού στον κόσμο. Εντούτοις, είναι πιθανό ότι η Sinopec θα τιμωρηθεί για τη μείωση καθώς οι συνηθισμένες συμβάσεις πώλησης με τη Σαουδική Αραβία είναι σε βάση "take-or-pay", με περιθώριο μόνο δέκα τοις εκατό.

Η Sinopec εισήγαγε κατά μέσο όρο 730.000 βαρέλια ημερησίως (bpd) του αργού πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας κατά το πρώτο τρίμηνο, από 845.000 bpd ένα χρόνο νωρίτερα, αλλά οι εισαγωγές από άλλα κρατικά διυλιστήρια αυξήθηκαν κατά 120.000 bpd ή 73% σε ετήσια βάση επέκτειναν τη δυνατότητα διύλισης.

Αυτό το μήνα, η Sinopec θα πραγματοποιήσει τακτική συντήρηση σε όλα τα διυλιστήρια, οπότε οι χαμηλότεροι όγκοι εισαγωγών δε θα χρειαστούν επειγόντως φθηνότερη αντικατάσταση, αλλά τα διυλιστήρια θα επανέλθουν σε κανονική λειτουργία μέχρι τον Ιούλιο και θα χρειαστούν περισσότερο αργό.

Η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε πέρυσι ότι θα μειώσει την ποσότητα αργού που εξάγει σε κάτω από επτά εκατομμύρια bpd και τον περασμένο μήνα το υπουργείο ενέργειας επανέλαβε ότι συμμορφώνεται με αυτόν τον στόχο, γεγονός που θα μπορούσε να εξηγήσει τις υψηλότερες τιμές.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail