Γλαύκωμα: Η διατροφή που μειώνει τον κίνδυνο


Μια διατροφή πλούσια σε «καλά» λιπαρά μπορεί να προστατεύσει από το γλαύκωμα, μια κοινή πάθηση των ματιών που χαρακτηρίζεται από τις βλάβες στο οπτικό νεύρο και την αυξημένη ενδοφθάλμια πίεση.Το γλαύκωμα αποτελεί βασική αιτία τύφλωσης στα άτομα 60 ετών και άνω.

Από: onmed.gr

Είναι, ωστόσο, δυνατό να μειωθεί ο κίνδυνος εκδήλωσης της πάθησης χάρη σε μια διατροφή με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες και υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, σύμφωνα με μια νέα επιστημονική μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση JNeurosci.

Κετογονική δίαιτα και για προστασία των ματιών

Η κετογονική δίαιτα, μια δίαιτα που βασίζεται στην κατανάλωση ποιοτικών λιπαρών και στον περιορισμό των υδατανθράκων, είναι ευρύτερα γνωστή για τη θεραπευτική της δράση ενάντια στη φαρμακοανθεκτική επιληψία, ενώ άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι μπορεί επίσης να βελτιώσει τη μνήμη και να παρατείνει τη ζωή.

Τα τελευταία ερευνητικά δεδομένα έρχονται από το Πανεπιστήμιο Ιατρικής του Βορειοανατολικού Οχάιο και υποδεικνύουν ότι η συγκεκριμένη δίαιτα μπορεί να δράσει προληπτικά και στην περίπτωση του γλαυκώματος.

Στο πλαίσιο της μελέτης τους, οι ερευνητές παρακολούθησαν ποντίκια με γενετική προδιάθεση απέναντι στη συγκεκριμένη πάθηση των ματιών. Για διάστημα δύο μηνών, τα ποντίκια ακολούθησαν μια διατροφή στα πρότυπα της κετογονικής, με περιεκτικότητα σε λιπαρά που έφτανε σχεδόν το 90%.

Μετά τους δύο μήνες, παρατηρήθηκαν στα πειραματόζωα μεταβολές ως προς την υγεία των αμφιβληστροειδικών τους κυττάρων. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η σχετική μελέτη, η κετογονική δίαιτα φάνηκε να αυξάνει τη διαθεσιμότητα ενέργειας στα κύτταρα, προστατεύοντάς τα από την εκφύλιση. Η προστασία αυτή, σύμφωνα με τους ερευνητές, επεκτείνεται και στους διαύλους επικοινωνίας των αμφιβληστροειδικών κυττάρων με τον εγκέφαλο.

Τα νέα ευρήματα συνάδουν με αυτά άλλων μελετών οι οποίες έχουν υποδείξει ότι η κετογονική δίαιτα έχει νευροπροστατευτική δράση, για παράδειγμα σε ασθένειες όπως το Αλτσχάιμερ, το Πάρκινσον και η αμυοτροφική πλευρική σκλήρυνση (ALS).

Αν και θα χρειαστούν δοκιμές σε ανθρώπους για να επιβεβαιωθούν τα οφέλη της κετογονικής δίαιτας για την όραση, οι ερευνητές εκτιμούν ότι η αυξημένη πρόσληψη λιπαρών σε συνδυασμό με τον περιορισμό των υδατανθράκων μπορεί να συμβάλει στη διατήρηση της όρασης στους ασθενείς με γλαύκωμα.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail