Οι Εβραίοι είναι "καλοδεχούμενοι" στην Ιερουσαλήμ;

φωτο:  Enas Haddad ‏ @HaddadEnas
Το κράτος του Ισραήλ, Ιδρύθηκε το 1948 με σκοπό να μετατραπεί σε εθνική εστία όσων απανταχού Εβραίων επιθυμούν να πολιτογραφηθούν πολίτες του απ΄όπου και αν προέρχονται. 

του Μιχάλη Χαιρετάκη

Έχει ιστορική συνέχεια με τα αρχαία βιβλικά κράτη του Ισραήλ και της Ιουδαίας, απο τα οποία εκδιώχθηκαν οι Εβραίοι τη Ρωμαϊκή εποχή και κατοίκησαν σε διάφορα μέρη του κόσμου.

Μέχρι την ίδρυσή του το 1948 οι περισσότεροι κάτοικοι ήταν Αραβικής καταγωγής σουνίτες μουσουλμάνοι.

http://archive.is/AEBlK

Από το 1948 μέχρι σήμερα δεν έχει βρεθεί κάποια πολιτική λύση, ούτε πρόκειται να βρεθεί αφου και οι 2 εθνότητες πέρα απο τις θρησκευτικές έχουν και βαθιές πολιτισμικές διαφορές.

Δε θα πάρω κάποια θέση στη διαμάχη, αλλά θα τη χρησιμοποιήσω ως επιχείρημα για να δείξω το τι θα συμβεί μετά απο χρόνια και εδώ.

Σκεφτείτε το κράτος του Ισραήλ και τη λωρίδα της Γάζας σήμερα και αναλογιστείτε οτι έχουν περάσει 70 χρόνια και θα περάσουν κι άλλα 70 ή 700 και όχι μόνο λύση δε θα υπάρχει αλλά και ενας ακήρυχτος πόλεμος.

Μπορεί κάποιος πρόγονος ενός σημερινού Παλαιστίνιου να είχε καταγωγή απο τη Μογγολία και κάποιος πρόγονος ενος σημερινού Ισραηλινού απο τη Γερμανία, όμως αυτό δεν τους εμποδίζει να διεκδικούν τον ίδιο ακριβώς τόπο.

Σκεφτείτε πάλι μια χώρα με ομοιογενή πληθυσμό που τα τελευταία 30 χρόνια, αργά στην αρχή αλλά με μεγάλη ταχύτητα στη συνέχεια, κάποιοι με τη βοήθεια "χρήσιμων ηλιθίων" ή προδοτών (ανάλογα με το αν το κάνουν απο ηλιθιότητα ή απο οικονομικό όφελος) αλλοιώνουν την πληθυσμιακή σύστασή της.

Οι δεύτεροι γενιάς σουνίτες μουσουλμάνοι της Ελλάδας, δε θα αφομοιωθούν σε ένα πολυπολιτισμικό κράτος όπως ονειρεύονται κάποιοι. Τα δορυφορικά κανάλια, η διάδοση του ίντερνετ, οι τηλεπικοινωνίες, επιτρέπουν σε κάποιον να ζεί εικονικά σα να βρίσκεται στη χώρα του αν και είναι πολλές χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά.

Κάποιοι δημιουργούν σήμερα τις συνθήκες για να υπάρξει και στην Ελλάδα ενα 1948 ανάλογο με αυτό που έγινε στην Ιουδαία / Παλαιστίνη, στην πραγματικότητα είμαστε μόλις λίγα χρόνια πρίν.

Οι ίδιοι που κόπτονται για τα "καημένα τα προσφυγόπουλα" που είναι "καλοδεχούμενα" έχουν ήδη πάρει θέση υπέρ των Παλαιστινίων στην 70χρονη διαμάχη κατακεραυνώνοντας ως φασίστες και Ναζί αυτούς που υποστηρίζουν την άλλη πλευρά. Το οξύμωρο είναι οτι η άλλη πλευρά χτυπήθηκε πριν απο 80 σχεδόν χρόνια και απο το Φασισμό και απο το Ναζισμό αλλά για τους απλοϊκά και οπαδικά σκεπτόμενους δεν έχει καμμία σημασία.

Το δικό μου ερώτημα, τροφή για σκέψη πρώτα για αλληλέγγυους και μετά για μη, είναι: Αν ήσασταν Αραβας και ζούσατε το 1948 στην περιοχή της Παλαιστίνης, πως θα αντιδρούσατε στον εποικισμό απο Εβραίους απο όλα τα μέρη του κόσμου; Επιμένετε ακόμα στο "καλοδεχούμενοι";
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail