Βαθαίνει το ρήγμα - Κουρτς: απρόβλεπτες κι αναξιόπιστες οι ΗΠΑ απέναντι στην Ευρώπη

Freepen.gr - Οι ΗΠΑ, υπό τη διοίκηση του Donald Trump, καθίστανται όλο και πιο απρόβλεπτες και "αναξιόπιστες" στους Ευρωπαίους εταίρους της, ανέφερε ο αυστριακός καγκελάριος, Σεμπάστιαν Κουρτς συμμετέχοντας σε μια σύνοδο των μελών της ΕΕ που ζητούν περισσότερη ενότητα και αυτοπεποίθηση αναφέρει το RT.

"Οι ΗΠΑ έχουν γίνει όλο και πιο αναξιόπιστες για εμάς", δήλωσε ο Κουρτς στους Financial Times. "Το πιο σημαντικό είναι ότι η Ευρώπη πρέπει να παραμείνει ενωμένη".

Ο Κουρτς επέκτεινε το μήνυμά του στα ευρωπαϊκά έθνη, καλώντας άλλες πρωτεύουσες της ΕΕ να διορθώσουν τις σχέσεις τους με τη Μόσχα. "Δε θα μπορέσουμε να λύσουμε την κρίση μόνοi στην Ουκρανία, τη Συρία, θα επιτύχουμε μόνο αν βρούμε έναν τρόπο να δράσουμε ενωμένοι με τις ΗΠΑ και τη Ρωσία, έτσι νομίζω ότι δεν είναι αρνητικό για την ΕΕ αν χώρες όπως η Αυστρία - η οποία ήταν πάντα μια γέφυρα - έχει ... μια καλή σχέση με τη Ρωσία ", σημείωσε ο Κουρτς.

Οι ανησυχίες για τη διοίκηση του Donald Trump αυξάνονται πρόσφατα σε ολόκληρη την ΕΕ. Νωρίτερα αυτό το μήνα, μια δημοσκόπηση έδειξε ότι το 82 τοις εκατό των Γερμανών πιστεύει ότι οι ΗΠΑ δεν είναι αξιόπιστος πολιτικός εταίρος, αφού η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι η Ευρώπη «πρέπει να πάρει τη μοίρα της στα χέρια της».

Η μεγάλη διατλαντική ρωγμή εμφανίστηκε για πρώτη φορά μετά την απόσυρση των ΗΠΑ από τη συμφωνία για το κλίμα από το Παρίσι, ακολούθησε η μεταφορά της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ. η απόσυρση από την πυρηνική συμφωνία του Ιράν το 2015 ενώ επέβαλε δασμούς εισαγωγής για το αλουμίνιο και το χάλυβα που θα τεθούν σε ισχύ τον Ιούνιο.

Ο Κουρτς και η Μέρκελ δεν είναι οι μόνοι πολιτικοί της ΕΕ που αμφισβητούν τη δέσμευση της Ουάσινγκτον στους Ευρωπαίους εταίρους της. Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Donald Tusk αμφισβήτησε επίσης την αμερικανική φιλία. Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ "μας έκανε να συνειδητοποιήσουμε ότι αν χρειαστείτε ένα χέρι βοήθειας, θα βρείτε το ένα στο τέλος του χεριού σας", δήλωσε ο Τουσκ στη Βουλγαρία σε σύνοδο κορυφής των Δυτικών Βαλκανίων νωρίτερα αυτό το μήνα.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail