Ευαισθησία και χάος στην πολιτική ή αλλιώς "σπεύδε βραδέως"


Επανερχόμενοι στα εθνικά ζητήματα και κυρίως στα Ελληνοτουρκικά και των Σκοπίων, θεωρούμε ότι ένα από τα μεγάλα προβλήματα είναι ότι το Ελληνικό πολιτικό σύστημα, αλλά και το μιντιακό, έχουν μεγάλη ευαισθησία στις αρχικές συνθήκες και σε οιαδήποτε μεταβολή τους μικρή ή μεγάλη.

υποναύαρχος ε.α.
πρόεδρος της Κοινωνίας Αξιών

Για να γίνει πιο κατανοητό και συγκεκριμένο, θα αναλύσουμε έννοιες από την θεωρία συστημάτων και χαοτικών συστημάτων:

Βασικά χαρακτηριστικά των συστημάτων για τον έλεγχό τους είναι τα παρακάτω:

• Ευστάθεια: Ένα σύστημα είναι ευσταθές, εαν όταν είναι φραγμένη η είσοδος του (εξωτερικές διαταραχές - εξελίξεις – γεγονότα -προκλήσεις), καθίσταται φραγμένη και η έξοδος (απόκριση).
Συστήματα σαν κι αυτό (με απόλυτο μάλιστα χαρακτήρα) στην διεθνή πολιτική, συνιστούν χώρες απομονωμένες, όπως π.χ. η Αλβανία επί Χότζα, όπου οιαδήποτε μεταβολή του εξωτερικού περιβάλλοντος δεν ήταν είσοδος στο σύστημα και ως εκ τούτου δεν υπήρχε και καμία έξοδος (ουσιαστικά και συμβολικά).

• Ακρίβεια απόκρισης: Η απόκλιση μεταξύ της επιθυμητής και της πραγματικής τιμής απόκρισης να είναι Μηδενική.
Έχουμε δηλαδή ακρίβεια απόκρισης όταν οι ενέργειες ενός συστήματος που αντιδρά σε στοιχεία εισόδου (εξωτερικά ερεθίσματα) λειτουργεί εσωτερικά και αποκρίνεται, οδηγούν στην σύγκλιση μεταξύ επιθυμητής και πραγματικής τιμής απόκρισης. Συμβαίνει δηλαδή εν πολλοίς αυτό που θέλουμε.

• Ταχύτητα Απόκρισης: Η ταχύτητα με την οποία ένα σύστημα ανταποκρίνεται στις μεταβολές του σήματος εισόδου (γεγονότα-εξελίξεις-προκλήσεις), με μεταβολή των εσωτερικών του λειτουργιών, ώστε να μπορεί να αποκριθεί σε εύλογο χρονικό διάστημα.

• Ευαισθησία: Η ευαισθησία είναι ο βαθμός του πόσο εύκολα μεταβάλλεται η έξοδος ενός συστήματος, σε μεταβολές των παραμέτρων εΙσόδου (εξωτερικές διαταραχές- εξελίξεις - γεγονότα-προκλήσεις), όπως και σε πιθανές εσωτερικές μεταβολές - διαταραχές.

Ο βαθμός ευαισθησίας ενός συστήματος στις αρχικές συνθήκες, δείχνει και την τάση ενός συστήματος να καθίσταται χαοτικό.
Δηλαδή για να χαρακτηριστεί η συμπεριφορά ένος συστήματος ως χαοτική, πρέπει να έχει τις ακόλουθες ιδιότητες (Devaney):

• Να παρουσιάζει ευαίσθητη εξάρτηση από τις αρχικές συνθήκες.
• Να είναι τοπολογικά μεταβατικό, (απλουστευμένα, να μην είναι δηλαδή ευσταθές)
• Να εμφανίζει ένα πυκνό σύνολο (dense set) που αποτελείται από όλες τις περιοδικές τροχιές του συστήματος (απλουστευμένα - οι αλληλεπιδράσεις που μεταβάλλουν τις τιμές απόκρισης ενός συστήματος να εμφανίζουν μεγάλη πυκνότητα)

Μια συνέπεια της ευαισθησίας στις αρχικές συνθήκες είναι, ότι αν αρχίσουμε με μόνο μια πεπερασμένη ποσότητα πληροφοριών σχετικά με το σύστημα (όπως γίνεται συνήθως στην πράξη στην πολιτική λόγω βιασύνης), τότε πέρα από ένα ορισμένο χρονικό διάστημα, το σύστημα δεν θα είναι πια προβλέψιμο.

Όλα τα παραπάνω χαρακτηρίζουν τον τρόπο λειτουργίας του πολιτικού μας συστήματος και ιδίως του κυβερνητικού, το οποίο θεωρεί ως άμεση υποχρέωσή του να αντιδρά με μεγάλη ταχύτητα απόκρισης και ευαισθησία (ρητορικά, και αποσπασματικά- σπασμωδικά από πλευράς ενεργειών), σε κάθε ερέθισμα-εξωτερική διαταραχή -πρόκληση (είσοδο στο σύστημα).

Ως αποτέλεσμα, επειδή έχει καταστεί ασταθές (επηρεάζεται δηλαδή σημαντικά από τις εξωτερικές και εσωτερικές διαταραχές-μεταβολές, εκ φύσεως αλλά και λόγω οικονομικών και γεωπολιτικών αλληλεξαρτήσεων), και επειδή ακριβώς λόγω της ευιασθησίας και της ταχύτητας απόκρισης είναι πολύ ευαίσθητο στις μεταβολές των αρχικών συνθηκών, τείνει να γίνεται χαοτικό (στις εσωτερικές λειτουργίες και τελικά στις αποκρίσεις του).

Αυτό το διαπιστώνουμε άμεσα όταν π.χ. κάθε φορά που ξεροβήχει ένας Τούρκος κυβερνητικός, στρατιωτικός ή και σύμβουλος ακόμη, το πολιτικό μας σύστημα ευαισθητοποιείται, αντιδρά ταχύτατα, και αποκρίνεται με αστάθεια, καθιστάμενο ευαίσθητο στις μεταβολές των αρχικών συνθηκών και ως εκ τούτου χαοτικό.

Την συμπεριφορά αυτή την ενισχύουν και τα παρακάτω:

• Ο τρόπος που διαχειρίζονται τα ΜΜΕ κάθε είδηση, η ανεπεξέργαστη ταχύτατη πρώτη προσέγγισή τους για να προλάβει το ένα το άλλο και ο υπερτονισμός και ο σχολαστικισμός που επιδεικνύουν στη συνέχεια.
• Η λειτουργία των social media (blogs – sites κλπ), που λόγω της άμεσης και ευρείας προσβασιμότητας και του ερασιτεχνισμού των διαχειριστών των ιστοσελίδων, δεν μπορούν να επιβεβαιώσουν/διασταυρώσουν τις ειδήσεις και τα γεγονότα και δεν έχουν κατάλληλους πόρους για να τα αναλύσουν επαρκώς.
• Η τάση υπερέκθεσης των πολιτικών με προσωπικά σχόλια και βιαστικές αναρτήσεις, συντομευμένου χαρακτήρα, στο twitter-Facebook κλπ.

Καταλήγοντας,

προτείνω στους πολιτικούς και κυρίως στους κυβερνητικούς λειτουργούς:

• Σταματήστε να μιλάτε και να εκτίθεσθε δημόσια πριν σκεφθείτε, ενημερωθείτε και μάθετε το θέμα καλά.
• Μην θεωρείτε υποχρέωσή σας να απαντήσετε άμεσα σε κάθε τι που λένε οι Τούρκοι.
• Οι δηλώσεις αποκτούν αξία όταν είναι μετρημένες, για πραγματικά σοβαρά ζητήματα, από συγκεκριμένους και εξουσιοδοτημένους φορείς, αλλιώς κινδυνεύετε από απαξία λόγω πληθωρισμού.
• Επεξεργαστείτε διεξοδικά τα ζητήματα, λειτουργείστε άμεσα τον μηχανισμό πληροφοριών, επεξεργασίας και διαμόρφωσης επιλογών και λήψης απόφασης, αλλά αποκριθείτε την ώρα και με τον τρόπο που πρέπει, και κυρίως με σταθερότητα!
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail