Παίζει με τη φωτιά στο Ιντλίμπ η Τουρκία - Τα σχέδια προσάρτησης της συριακής επαρχίας και ο κίνδυνος της Αλ-Κάιντα

Freepen.gr - Τις τουρκικές επιδιώξεις για τη συριακή επαρχία του Ιντλίμπ αλλά και τους επιμέρους κινδύνους αναλύει το moonofalabama.org.

Όπως επισημαίνει, ο συριακός στρατός είναι πολύ κοντά στην ολοκληρωτική εκκαθάριση της Δαμασκού απελευθερώνοντας σύντομα και τη Γιαρμούκ από το ISIS, ισχυρή δύναμη έχει ήδη ξεκινήσει επιχειρήσεις στον εναπομείναντα θύλακα σε Χομς-Χάμα και συνεπώς είναι πιθανό μετά να ακολουθήσει μια ακόμη επιχείρηση στο Ιντλίμπ.

Εν τω μεταξύ, οι Τούρκοι προσπαθούν να αντιμετωπίσουν την αλ-Κάιντα (γνωστή και ως Jabhat al-Nusra ή Hayat Tahrir al-Sham) στο Ιντλίμπ. Το μακροπρόθεσμο σχέδιο του Ερντογάν είναι να προσαρτήσει την επαρχία στην Τουρκία. Όσο όμως η αλ-Κάιντα ελέγχει την περιοχή και την πόλη του Ιντλίμπ, η Τουρκία δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι η ζώνη απο-κλιμάκωσης είναι εκτός ορίων για επιθέσεις της κυβέρνησης της Συρίας. Πρέπει λοιπόν να κρύψει ή να εξαλείψει την Αλ Κάιντα και κάθε άλλη ομάδα που μπορεί να ζωγραφιστεί ως «τρομοκρατική».

Πριν από λίγο καιρό η «δυτική» ευθυγραμμισμένη Ομάδα Κρίσης επινόησε ένα σχέδιο για τον Ερντογάν:

Τι πρέπει να γίνει; Η Τουρκία θα πρέπει να αναπτυχθεί μαζί με τη Ρωσία, η οποία θα πρέπει να πείσει τη συριακή κυβέρνηση να καθυστερήσει ή και να παραιτηθεί από την επίθεσή της στο Ιντλίμπ. Αυτό θα επέτρεπε στην Αγκυρα να ανανεώσει τις προσπάθειες της να περιορίσει την HTS υπέρ "αγωνιστών" πιο ανοικτών σε αποκλιμάκωση και και συμβιβασμό.

Πρώτον, η Τουρκία προσπάθησε να «περιορίσει» την αλ-Κάιντα με ανοικτή δύναμη. Τον Φεβρουάριο ομάδες «επαναστατών» υπό τουρκικό έλεγχο ξεκίνησαν έναν πόλεμο στην Αλ Κάιντα στην περιοχή. Μετά από περίπου 2 μήνες μαχών, συνολικά 1.000 τρομοκράτων και από τις δύο πλευρές εξουδετερώθηκαν, ωστόσο η Αλ Κάιντα όχι μόνο διατήρησε τις θέσεις της αλλά είχε και κάποια κέρδη. Πριν από μια εβδομάδα οργανώθηκε νέα εκεχειρία, αλλά δεν επαρκεί για τα τουρκικά σχέδια. Το πρόβλημα της Αλ-Κάιντα εξακολουθεί να υπάρχει.

Χθες τα ΗΑΕ journo έγραψαν:

Χασάν Χασάν حسن @ hxhassan - 12:32 UTC- 28 Απριλίου 2018

Hayat Tahrir al-Sham (Nusra) και τους έδωσε ένα τελεσίγραφο για να σώσει την Idlib: είτε να διαλύσει την ομάδα και να ενταχθεί ξεχωριστά σε άλλες ομάδες, είτε η Τουρκία θα στηρίξει πλήρως άλλες ομάδες να την πολεμήσουν.

Το «πλήρως» θα περιλαμβάνει πιθανώς τουρκικά στρατεύματα αλλά καμία αεροπορική στήριξη, καθώς η Ρωσία ελέγχει τον εναέριο χώρο στη δυτική Συρία. Αλλά η Τουρκία έχει και άλλα μέσα. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων 48 ωρών περισσότεροι από 30 ηγέτες μεσαίου επιπέδου της αλ-Κάιντα στη Συρία και άλλων ομάδων ανθεκτικών στην τουρκική πίεση δολοφονήθηκαν είτε με εκρηκτικό μηχανισμό ή από...αγνώστους οπλισμένους.

Πώς θα αντιδράσει η Αλ Κάιντα; Θα υποταχθεί στον Ερντογάν ή θα πολεμήσει;

Η Τουρκία έχει αρκετά μικρά στατικά παρατηρητήρια στο Ιντλίμπ τα οποία χρειάζονται τακτικά ανεφοδιασμό. Αν η Αλ Κάιντα, η οποία ελέγχει τα σύνορα στην Τουρκία, διακόψει τις τουρκικές προμήθειες, τι θα κάνει ο Ερντογάν; Τι θα συμβεί επίσης αν η Αλ Κάιντα ανοίξει μέτωπο στο εσωτερικό της Τουρκίας;
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail