Η επ’ ώμου χρήση αντιαρματικών όπλων μπορεί να προκαλέσει εγκεφαλική βλάβη!

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα έκθεσης που δημοσιοποίησε το κέντρο μελετών CNAS (Center for New American Security) η χρήση αντιαρματικών όπλων από τον ώμο μπορεί να προκαλέσει εγκεφαλική βλάβη, ως αποτέλεσμα του ωστικού κύματος και του κραδασμού κατά την πυροδότηση.

Ευθύμιος Λάζος

Η έκθεση αναφέρει τα συστήματα Carl Gustaf, M-72 LAW και AT4, τα οποία παράγουν «υπέρ-πίεση» στον εγκέφαλο, ένα φαινόμενο που λαμβάνει χώρα όταν το ωστικό κύμα ταξιδεύει με μεγαλύτερη ταχύτητα από τον ήχο, κάτι που προκαλεί ακούσιο κυματισμό του κρανίου, δημιουργώντας πρόσθετη πίεση στον εγκέφαλο.

Το φαινόμενο αναφέρθηκε για πρώτη φορά το 2000 και έκτοτε το Αμερικανικό Υπουργείο Άμυνας το καταγράφει και το μελετά συστηματικά.

Από το 2000 μέχρι σήμερα περί τις 380.000 στρατιώτες έχουν υποστεί μικρή ή μεγάλη εγκεφαλική βλάβη, λόγω της χρήσης αντιαρματικών συστημάτων από τον ώμο. Μάλιστα από το 2007 και μετά, οι συγκεκριμένες βλάβες είναι η Νο.1 υπόθεση θεραπείας (therapy case) στα αμερικανικά στρατιωτικά νοσοκομεία και έπονται οι τραυματισμοί στο στήθος και την κοιλιακή χώρα.

Σύμφωνα με την έκθεση τα πρώτα συμπτώματα αφορούν την απώλεια μνήμης για πολύ πρόσφατα πολεμικά γεγονότα (αδυναμία μνήμης συμμετοχής σε μάχη). Μακροπρόθεσμα τα συμπτώματα είναι ποιο γενικευμένα και αφορούν στην απώλεια μνήμης, τη διάσπαση προσοχής και την κυκλοθυμία.

Η έκθεση προτείνει ως μέσο αντιμετώπισης του προβλήματος ένα νέο κράνος με ενσωματωμένη επένδυση ηχομόνωσης, σύστημα προστασίας των αυτιών και κάλυμμα προσώπου με πλαστικό αντανάκλασης ήχου.

Σύμφωνα με την έκθεση η λήψη μέτρων αντιμετώπισης του προβλήματος είναι επιβεβλημένη και για οικονομικούς λόγους, δεδομένου ότι 2015 δαπανήθηκαν $ 234 εκατομμύρια για τη θεραπευτική αντιμετώπιση του προβλήματος, ενώ έως το 2030 το ίδιο κονδύλι αναμένεται να εκτιναχθεί στα $ 2,2 δισεκατομμύρια.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail