Μια μειονεξία διπλωματικής «κουλτούρας»


Ο Νίκος Κοτζιάς απέφευγε μέχρι χτες να μιλήσει ευθέως ή να καταγγείλει επίσημα, με διπλωματικά διαβήματα, τις Τουρκικές προκλήσεις, όπως το «επεισόδιο» της απαγωγής, αιχμαλωσίας και ομηρίας των δύο Ελλήνων αξιωματικών.

Δημήτρης Γιαννόπουλος

Στις συνεντεύξεις όμως προς τον Αλέξη Παπαχελά, οι «προσκεκλημένοι» δίνουν εξετάσεις εφ’όλης της ύλης στους αναλυτές πρεσβειών που κοσμούν το αριστοκρατικό τρίγωνο Βασιλίσσης Σοφίας, Κηφισίας και Λυκαβηττού.

Δεν χωρούν εξαιρέσεις, ενδοιασμοί και «ατάκες» αντιπερισπασμού (Spin)!

Η ζαχαριαδική ανατροφή στο «κατά συνθήκην ψεύδος» του σημερινού Υπουργού Εξωτερικών δεν έχει πέραση στις επικοινωνιακές απαιτήσεις της Νέας Τάξης Πραγμάτων.

Ακόμα και ο μάγος του επικοινωνιακού blitzkrieg, Γιάνης Βαρουφάκης, χρειάστηκε να εμφανιστεί — τον Ιανουάριο του 2016 — μπροστά στο «πανοπτικό» φακό του ΣΚΑΙ και το δήθεν νυσταγμένο βλέμμα του «Big Brother Alexis», σαν βρεμένη γάτα, με σεμνότυφη ενδυμασία Ιρανού Σιίτη αξιωματούχου — μαύρο σακκάκι, λευκό πουκάμισο, κουμπωμένο μέχρι το σαγόνι.

Και όμως, μετά από εκείνη την προφορική ιερά εξέταση, ο Γιάνης χρειάστηκε να επιδοθεί σε χιλιάδες ώρες «διορθωτικών» συνεντεύξεων, ομιλιών, τηλεοπτικών εμφανίσεων ή αναρτήσεων σε εφημερίδες και κοινωνικά δίκτυα, για να πνίξει σ’ ένα χείμαρρο περιαυτολογίας τη «μία και μοναδική» ιστορική εξομολόγηση του στον Αλέξη Παπαχελά:

«Φέρω τεράστια ευθύνη για τη ζημιά που προκάλεσα στην Ελληνική Οικονομία — ΑΠΕΤΥΧΑ»!

Κατά τον ίδιο τρόπο, ο Νίκος Κοτζιάς αναγκάστηκε να παραδεχθεί, ενώπιον του Παπαχελά, πως απέναντι στις πολεμικές εχθροπραξίες των Τούρκων, όπως του εμβολισμού πλοίου του Λιμενικού ή της ενέδρας στους δύο Έλληνες αξιωματικούς, οι ελληνική «διπλωματία» έχει αποτύχει εκ των προτέρων!
http://ysterografa.gr/οι-αποκαλύψεις-κοτζιά-για-τον-στρατηγ/

Δεν έχει να αντιπαρατάξει κανένα απολύτως αντίμετρο διακοίνωσης, καταγγελίας, αποτροπής η αναχαίτισης των εχθρικών κινήσεων της γείτονος χώρας. Διαρκώς «αφοπλίζεται» με ...αφοπλιστικά επιχειρήματα μειονεξίας και ενδοτισμού.

Η μονότονη απάντηση της «ελληνικής» —κατά Κοτζιά — διπλωματικής «κουλτούρας» είναι η ενδοτική υποβάθμιση της τουρκικής προκλητικότητας σε ατυχείς διαφορές ψυχολογίας, ψυχραιμίας ή γενικώς «κουλτούρας» των Τούρκων «συμμάχων» μας!

Παράλληλα όμως, στη χτεσινή συνέντευξη, λέγονται απίστευτες ανοησίες για «εσωτερική» κατανάλωση.

Είναι απαντήσεις που φανερώνουν μια προσβλητική υποτίμηση της νοημοσύνης, της αξιοπρέπειας και του φιλοτίμου των «ιθαγενών» Ελλήνων, που πρέπει να υφίστανται τις εχθροπραξίες των Τούρκων αδιαμαρτύρητα, ενίοτε με σπασμωδική άσκηση στοιχειωδών κυριαρχικών δικαιωμάτων τους, όπως η τοποθέτηση ...σημαίας σε ελληνική βραχονησίδα των ...Φούρνων Ικαρίας!

Πως αλλιώς, παρά μόνο ως ύβρις προς κάθε πολίτη, ιδιαίτερα στρατιωτικό, μπορεί να χαρακτηριστεί η καινοφανής «άποψη» αμυντικής στρατηγικής του κ. Κοτζιά, πως υπεύθυνο για την προστασία των «θαλασσίων συνόρων» (όχι ...ακτών) σε όλες τις χώρες του ΝΑΤΟ είναι το ...Λιμενικό, και όχι το παροπλισμένο (στην Ελλάδα) Πολεμικό Ναυτικό!

Αυτό συμβαίνει, λέει, προς αποφυγή του «κινδύνου σύρραξης» από ατύχημα, σαν αυτό που συνέβη πριν δύο μήνες στα Ίμια.

Και συνεπώς το Τούρκικο «Λιμενικό» κακώς χρησιμοποιεί μεγάλες ακταιωρούς του τούρκικου ...Πολεμικού Ναυτικού, που είναι εύκολο να προκαλέσουν «ατυχήματα» στα πολύ μικρότερα σκάφη της ελληνικής ακτοφυλακής!!

Όλα αυτά βέβαια, για να δικαιολογηθεί ο παροπλισμός των ακταιωρών του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, οι οποίες διαθέτουν συστήματα ραντάρ μεγάλης εμβέλειας, ικανά να συλλάβουν κάθε απειλητική κίνηση στις ανατολικές ακτές του Αιγαίου, όπως την συγκέντρωση πλοιαρίων υπερφορτωμένων με λαθρομετανάστες στα Τουρκικά παράλια!

Ακόμα πιο προσβλητική για τις Ένοπλες Δυνάμεις, είναι η βεβαιότητα που εκφράζει ο Υπουργός Εξωτερικών, για το «πρωτοφανές γεγονός να συλλαμβάνονται γιατί περάσανε 20 μέτρα, δύο αξιωματικοί νατοϊκού στρατού, από έναν άλλο νατοϊκό στρατό» που πολεμάει για τις «ίδιες ιδέες, αρχές και αξίες» που υπερασπίζεται ο στρατός των «συλληφθέντων» που παρανόμησαν!!

Χωρίς δηλαδή η Τουρκία να έχει παράσχει πειστικές αποδείξεις για τον τόπο και τρόπο «σύλληψης» των αξιωματικών, η ελληνική πλευρά παραδέχεται χωρις περιστροφές πως αυτοί όντως βρέθηκαν «20 μέτρα» μέσα στην άλλη πλευρά των συνόρων.

Αυτό δεν είναι μόνο δείγμα ενδοτικής υποχωρητικότητας.

Αποτελεί και ομολογία αντικειμενικής αδυναμίας της Ελλάδας να επιβεβαιώσει ή διαψεύσει οποιοδήποτε συνοριακό επεισόδιο με ατράνταχτα ηλεκτρονικά και δορυφορικά τεκμήρια.

Κάτι τέτοιο θα έπρεπε να είναι υπόθεση ρουτίνας, σύμφωνα με τον πρώην Αρχηγό της ΕΥΠ, Βασίλη Κοραντή, λόγω του χαμηλού κόστους που συνεπάγεται ο σχετικός εξοπλισμός και το «ενοίκιο» 24ωρης επιτήρησης της συνοριογραμμής μας μέσω δορυφορικού σήματος υψηλής ευκρίνειας.

Αποτέλεσμα: Να πρέπει να πιστέψουν οι Έλληνες πως ο μόνος τρόπος αποφυγής νέας απαγωγής Ελλήνων στρατιωτικών στα σύνορα του Έβρου είναι να οπισθοχωρήσουν 100 ή 200 μέτρα από τη συμβατική γραμμή φύλαξής τους, αφήνοντας ελεύθερους τους Τούρκους δουλέμπορους και διακινητές να ...καλύψουν την απόσταση με νέα καραβάνια λαθρομεταναστών «προσφύγων».

Αυτό ακριβώς συνέβη λίγες μέρες αργότερα σε μια περιοχή παραβίασης συνόρων που δεν καλύπτεται από την περιβόητη «συμφωνία» ΕΕ-Τουρκίας για τον περιορισμό και την επιστροφή παρανόμων «προσφυγικών» ροών προς την Ελλάδα.

Ο ίδιος παροπλισμός αποτρεπτικής αμυντικής ισχύος συγκαλύπτεται και με τον τρόπο που αντιμετωπίζει «διπλωματικά» ο κ. Κοτζιάς την ανάρτηση ελληνικών σημαιών, όχι μόνο σε διαμφισβητούμενες ζώνες, αλλά σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια, όπου το άγρυπνο δορυφορικό βλέμμα της Τουρκίας, εποφθαλμιά την επόμενη αφορμή για προβοκάτσια.

Παρακολουθείστε την συγκεκριμένη στιχομυθία χωρίς σχόλια για να βαθμολογήσετε τους λεκτικους ακροβαστισμούς που ομολογούν ανενδοίαστα πως το αμυντικό πρόβλημα της χώρας περιορίζεται στο εσωτερικό της συρρικνούμενης επικράτειάς της:

« Ν. Κοτζιάς: Γενικά η δική μου γνώμη είναι ότι δικαιούται κάθε Έλληνας να αξιοποιεί τα ελληνικά εδάφη, απλά πρέπει πάντα να σκέφτεται την συνέχεια αυτής της αξιοποίησης.
Α. Παπαχελάς: Αυτό πρακτικά τι σημαίνει; Δηλαδή, αν εγώ είμαι ένας πολίτης και θέλω να πάω να βάλω στα Ίμια ή κάπου άλλου μια ελληνική σημαία…
Ν. Κοτζιάς: Πολύ καλά θα κάνετε, αλλά θα πρέπει και να την προστατεύετε…
Α. Παπαχελάς: Υποτίθεται ότι το ελληνικό κράτος έχει την ευθύνη να προστατεύει τα σύμβολα…
Ν. Κοτζιάς: Όταν «την κάνεις» κρυφά από το ελληνικό κράτος; Ή αν την «έχεις κάνει»; Μπορεί να πήγαν να την έβαλαν σε θάμνους και να μην την βρίσκει κανένας.
Είναι πράξεις, οι οποίες θέλουν να επιβεβαιώσουν από την μια μεριά την ελληνικότητα — και ασφαλώς την (SIC) υποστηρίζουμε — αλλά από την άλλη μεριά δεν το κάνουν με τρόπο που να ωφελεί την χώρα. Δηλαδή μπορώ να πάρω κι ένα μπουκάλι και να χτυπάω όποιον ξένο βρίσκω μπροστά μου και να λέω «είμαστε στην Ελλάδα και είναι δικαίωμά μου». Εντάξει, όλα θέλουν την ευθύνη τους. »

Δηλαδή ακόμα και κάτω από το έδαφος να έθαψαν τη σημαία, άντε ν’ αποδείξεις πως δεν είσαι ελέφαντας, κάτω από το άγρυπνο δορυφορικό μάτι του πολυχρονεμένου μας Σουλτάνου, που αισθάνεται πάντα σαν να του “έσπασες μπουκάλι στο κεφάλι”, ο δύστυχος!

Αλλά... πάλι με χρόνια, με καιρούς, σε αυτά τα εδάφη θα ξεθάψουν οι Έλληνες τη Γαλανόλευκη, για να θάψουν, μια και καλή, τα κηρύγματα της Εθνοκτονίας.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail