Επίσκεψη πρίγκηπα Καρόλου - Η ταπεινή καταγωγή μετράει όταν εσύ την αντιλαμβάνεσαι ως τέτοια

Η επίσκεψη του πρίγκιπα Καρόλου ανέδειξε (περισσότερο από άλλες επισκέψεις ηγετών) πολλά προβλήματα στην συμπεριφορά των πολιτικών ηγετών μας, αλλά και πολλών άλλων από αυτούς που μετέχουν στις εκδηλώσεις υποδοχής και φιλοξενίας.

υποναύαρχος ε.α.
πρόεδρος της Κοινωνίας Αξιών
Συμπεριφορές, ύφη, γλώσσα του σώματος και ομιλίας, αποκαλύπτουν πολλά για την έπαρση που νιώθουν κάποιοι, το αίσθημα μικρομεγαλισμού και αρχοντοχωριατιάς μερικών και της ξιπασιάς και ματαιοδοξίας κάποιων άλλων.

Για αυτό το λόγο κύριοι υπάρχει το πρωτόκολλο στις εθιμοτυπικές εκδηλώσεις.

Το πρωτόκολλο βάζει τα πράγματα στην θέση τους.

Το πρωτόκολλο είναι απρόσωπο.

Στο πρωτόκολλο κυριαρχεί ο θεσμός, το επίσημο λειτούργημα – το δημόσιο αξίωμα του καθενός.

Το πρωτόκολλο επιβάλλει τυποποίηση και ως εκ τούτου ομογενοποίηση συμπεριφορών, με κυρίαρχα στοιχεία την συγκρατημένη ευγένεια, την καλή φιλοξενία με τήρηση των τύπων όμως, την αποφυγή προσβλητικών συμπεριφορών από κάθε πλευρά, και την υποβάθμιση της τάσης για προβολή προσωπικών ιδιαιτεροτήτων και κάθε μορφής ματαιοδοξίας.

Κύριοι

Η ταπεινή καταγωγή δεν είναι πρόβλημα σε μία φιλελεύθερη Δημοκρατία, ούτε αυτοπροσδιορίζει κάποιον, εκτός και αν αυτός την αντιλαμβάνεται ως τέτοια και προσπαθεί να την αποποιηθεί με κακές μιμήσεις είτε με υποτιμητική αντιδραστική συμπεριφορά. Όταν συμπεριφέρεστε με ματαιοδοξία, σαν αρχοντοχωριάτες, είτε με απρέπεια αδιαφορώντας για το πρωτόκολλο, προσβάλλετε τον λαό μας και την Δημοκρατίας μας.

Προσπαθώντας να ενεργοποιήσω τις συνειδήσεις, σας προτρέπω να μελετήσετε τον συμβολικό πίνακα του Hieronymus Bosch, “The Seven Deadly Sins and the Four Last Things”,

με τον απλό πολίτη στη θέση του τελικού κριτή!
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail