Η εξουσία μπορεί να κοροϊδεύει ένα λαό. Δεν μπορεί όμως να κάνει ό,τι θέλει ένα έθνος


Γιατί αν ο λαός" είναι το σύνολο αυτών που ζουν σε μια χώρα, τότε το "έθνος" είναι το σύνολο αυτών που έζησαν, που ζουν και που θα ζήσουν σ' αυτή τη χώρα! Η εξουσία μπορεί να κοροιδεύει έναν λαό. Δεν μπορεί όμως να κάνει ό,τι θέλει ένα έθνος. Διότι δεν εξουσιάζει ούτε τους νεκρούς του έθνους, ούτε τους αγέννητους!

Του Στέλιου Συρμόγλου

Γι' αυτό το έθνος ως υπερεξουσιαστικός οργανισμός και ως ιστορικό μόρφωμα έχει τις δικές του σταθερές, που δεν μπορεί να τροποποιήσει καμία πρόσκαιρη εξουσία. Τέτοια "σταθερά" πρέπει να είναι η επιδίωξη της αλήθειας από τους πολίτες. Καθαρά πράγματα. Και πρέπει να λέγονται με το όνομά τους. Η επιδίωξη της αλήθειας είναι πράξη επαναστατική και απελευθερωτική.

Αυτή η απελευθέρωση αίρει και καθαίρει. Η έννοια δε της απελευθέρωσης δεν σημαίνει κάτι το συνθηματολογικό, δεν σημαίνει διολίσθηση στον άκρατο λαικισμό, αλλά την τάση του πολίτη να πετάξει τις παρωπίδες του φόβου και των προκαταλήψεων. Να απαλλαγεί από το θάμβος των πολιτικών εντυπώσεων, που συντηρούν την μαθηματικά διαψευδόμενη λαική προσδοκία.

Και δεν υπάρχει σκεπτόμενος πολίτης που να μην αντιλαμβάνεται ότι η Βουλή τις περισσότερες φορές δεν βουλεύεται, αλλά βολεύεται και πονηρεύεται. Μια τέτοια πρακτική για την αστική δημοκρατία είναι ό,τι είναι μια κεραυνοβόλος σηψαιμία για έναν καρκίνο του αίματος!

Η επιδρομική αντίληψη της δημοκρατίας, εν ονόματι της δημοκρατίας, δημιουργεί προοδευτικά όλες τις γόνιμες συνθήκες για εκείνες τις ακραίες δυνάμεις, που με το πρόσχημα ότι ανυψώνονται στην έννοια του έθνους και ότι αντανακλούν στους πολίτες το ίδιο το ένδημο της πολυμορφίας και το δυναμισμό της ανατροπής, εισβάλλουν στην κοινωνική συνείδηση.

Και η περιρρέουσα ατμόσφαιρα, για να θυμηθώ τον Ροίδη, είναι συντεθειμένη από τα νοσηρά στοιχεία της πολιτικής και πολιτιστικής παρακμής, που ενεργούν σαν ανασταλτική δύναμη σε κάθε γενναίο πέταγμα του ανθρώπινου νου. Κι έτσι αφήνεται ένας μικρός λαός άπραγος στη δίνη των τετελεσμένων και συναντά την οδύνη στην ιστορική του διαδρομή.

Και η Ελλάδα, μια μεγάλη χώρα, που για χρόνια εθεωρείτο OPUS DEI, γίνεται πεδίο δράσης κάθε είδους πολιτικής αυθαιρεσίας και πολιτικής αβελτηρίας...
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail