Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Ηγέτιδα χώρα η Αλβανία στο ξέπλυμα χρήματος

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, σε έκθεση για το 2017, αναφέρει ότι η Αλβανία βρίσκεται στην κορυφή σε νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, στη χώρα υπάρχει τεράστια διαφθορά και έχει αδύναμα θεσμικά όργανα.

Από: echedoros-a.gr

Κύριες πηγές του ‘βρώμικου χρήματος’ είναι η παράνομη διακίνηση ναρκωτικών, η φοροδιαφυγή, το λαθρεμπόριο και η εμπορία ανθρώπων.

«Οι κατασκευές ιδίως στις παράκτιες περιοχές, τα επιχειρηματικά σχέδια και τα παιχνίδια είναι οι πιο δημοφιλείς μέθοδοι νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες στην Αλβανία», γράφει συμπερασματικά η έκθεση.

Αναφέρεται, επίσης, στους αλβανικούς θεσμούς που δεν είναι αποτελεσματικοί στην καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, ενώ δίνει την ευκαιρία στα κακοποιά στοιχεία να ξεπλύνουν εύκολα τα χρήματα τους.

«Έτσι η Αλβανία επιστρέφει στη ‘νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες’ μια χώρα στην οποία σημειώνεται αύξηση του λαθρεμπορίου ναρκωτικών και οικονομικής εγκληματικότητας.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ καλεί επίσημα τα Τίρανα να ενισχύσουν την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και να κατασχέσει τις περιουσίες που αποκτήθηκαν παράνομα».

Το τρίτο μεγαλύτερο πολιτικό κόμμα στην Αλβανία, το 'Κίνημα για Σοσιαλιστική Ένταξη’ εκτιμά βάσει αυτής της έκθεσης ότι «ο πρωθυπουργός της Αλβανίας είναι νεκρός’.

«Η Αμερική μίλησε. Ο πρωθυπουργός μετέτρεψε τη χώρα σε μια γιγαντιαία μηχανή ξεπλύματος χρήματος από το έγκλημα.
Ο πρωθυπουργός άφησε ελεύθερο το οργανωμένο έγκλημα, κατέστρεψε την Αλβανία ως χώρα, στην οποία το έγκλημα έχει κυριαρχήσει στην πολιτική, στην κυβέρνηση και στην οικονομία», δήλωσε ο Πετρίτ Βασίλι,αντιπρόεδρος του κόμματος, προσθέτοντας ότι ο χρόνος του πρωθυπουργού έχει τελειώσει.


Το ξέπλυμα χρήματος σε οικοδομικές δραστηριότητες στις αλβανικές ακτές(Στοιχεία από alfa.mk)
Μοιράσου στο Google Plus
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον, κάντε κλικ εδώ
Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail.

Για γρήγορη και άμεση ενημέρωση ακολουθείστε μας στο Twitter και στο Google+.

loading...
loading...