Η Ελένη Φουρέιρα, ο αλβανικός αετός (που είναι ελληνικός) και τα πράγματα που είναι ακόμη πιο απλά

Έντονες συζητήσεις έχει πυροδοτήσει η παραπάνω φωτογραφία πριν από τη συμμετοχή της Ελένης Φουρέιρα στον ημιτελικό της Eurovision με την Κύπρο όπου μαζί με τον Eugent Bushpepa, εκπρόσωπο της Αλβανίας στο διαγωνισμό, σχηματίζουν με τα χέρια τους τον αλβανικό αετό.

Του Στρατή Μαζίδη

Βέβαια δεν υπάρχει αλβανικός αετός αλλά ο Αετός της σημαίας της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας (καθώς ο όρος βυζαντινός επινοήθηκε από τους Φράγκους το 17ο αιώνα για να οικειοποιηθούν μια ιστορία που ανήκει σε εμάς και όχι σε αυτούς).

Αυτόν τον Αετό έβαλε σε μια κόκκινη σημαία ο επίσης ελληνικής καταγωγής Γεώργιος Καστριώτης (μετέπειτα Ισκεντέρ Μπέης) και όχι Αλβανός ήρωας (διαβάστε το σχετικό κείμενο που έχει δημοσιευθεί σε πλήθος ιστοσελίδων).

Αλλά ας γυρίσουμε στο σήμερα. Η τραγουδίστρια μπορεί να ήρθε στην Ελλάδα σε μικρή ηλικία αλλά αυτό δεν αναιρεί την καταγωγή της. Συνεπώς τι πιο φυσιολογικό για έναν άνθρωπο που αγαπά την πατρίδα του να επιδεικνύει με χαμόγελο τα σύμβολά της;

Αν τώρα το σύμβολο αυτό έχει τύχει οικειοποίησης από ακραία στοιχεία με αλυτρωτική ρητορική, αυτό είναι ένα άλλο θέμα.

Όσοι ενοχλούνται, μπορούν πολύ απλά να μην την ακούνε. Κι όσοι θέλουν να πηγαίνουν σε έναν άχρηστο διαγωνισμό διπλωματίας και μοιράσματος βαθμών ανάμεσα σε χώρες που έσπασαν σε 4-5 κράτη επιλέγοντας εκπροσώπους στη λογική του να πάρω ψήφους και όχι να δώσω μια εικόνα της δικής μου κουλτούρας - λαϊκής παράδοσης, να μη διαμαρτύρονται. Είναι επιλογή τους.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail