«Αυτοφάγος» πύραυλος θα «τρώει» τον εαυτό του για καύσιμα…

Μια ομάδα ερευνητών από Ηνωμένο Βασίλειο και Ουκρανία, ισχυρίζονται πως έχουν αναπτύξει έναν «αυτοφάγο» κινητήρα πυραύλου που θα καταναλώνει τα μέρη του όταν θα εκτοξεύεται προς το διάστημα. Αν και μια τέτοια εναλλακτική θα ήταν κακή ιδέα για να ταξιδέψουν άνθρωποι στο διάστημα, ενδεχομένως θα ήταν μια καλή λύση για τη τοποθέτηση μικρών δορυφόρων σε τροχιά.

Αναδημοσίευση από: ptisidiastima.com

Ο «αυτοφάγος» κινητήρας σχεδιάστηκε από μηχανικούς του Glasgow University και του Oles Honchar Dnipro National University και περιλαμβάνει ένα πύραυλο κατασκευασμένο από στερεά καύσιμα και οξειδωτή σε μορφή σκόνης που ουσιαστικά θα αποτελούν μέρους του «σώματος» του. Ο θάλαμος καύσης θα καταναλώνει τα καύσιμα και τον οξειδωτή παράγοντας θερμοκρασίες περίπου 3,200 °C και αέρια που θα ωθούν το πύραυλο προς το διάστημα.

To μεγάλο πρόβλημα των σημερινών διαστημικών πυραύλων, είναι πως πρέπει να κουβαλούν μεγάλες δεξαμενές καυσίμου που ξεπερνούν κατά πολύ το βάρος του ωφέλιμου φορτίου. Ένα άλλο πρόβλημα με τις τωρινές τεχνολογίες είναι τα διαστημικά σκουπίδια που δημιουργούνται από τα απομεινάρια των άδειων δεξαμενών καυσίμου που καταλήγουν σε τροχιά.

Σύμφωνα με τη δημοσίευση της ερευνητικής ομάδας, έχουν ήδη πετύχει να διατηρήσουν σε λειτουργία κινητήρα για 60 δευτερόλεπτα σε συνθήκες εργαστηρίου. Επόμενος στόχος τους είναι η εξασφάλιση χρηματοδότησης για την εφαρμογή του σε αληθινό όχημα εκτόξευσης.

Εικόνα εξώφυλλου: SpaceX
Μοιράσου στο Google Plus
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον, κάντε κλικ εδώ
Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail.

Για γρήγορη και άμεση ενημέρωση ακολουθείστε μας στο Twitter και στο Google+.

loading...
loading...