Αυτό που συμβαίνει σήμερα στην Ιταλία ισοδυναμεί με πραξικόπημα

Προφανώς κάποιοι στην Ιταλία δεν έχουν διαβάσει ποτέ το Σύνταγμα τους. Αν το είχαν κάνει, θα έβλεπαν ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν έχει το δικαίωμα να μην εγκρίνει οποιοδήποτε υπουργό του παρουσιάζουν οι κατέχοντες την κυβέρνηση. Ο Πρόεδρος δεν διαθέτει τέτοια εξουσία από το Σύνταγμα της Ιταλίας.

Του Son Ofeon

Η οποιαδήποτε υποψήφια κυβέρνηση παίρνει ψήφο εμπιστοσύνης 10 ημέρες μετά το σχηματισμό της και από τη Βουλή και από τη Γερουσία.

Η καταψήφιση της προτεινόμενης κυβέρνησης από ένα ή περισσότερα σώματα ως άνω δεν την υποχρεώνει να παραιτηθεί, αλλά αυτό μπορεί να γίνει με πρόταση μομφής, που υπογράφεται από το ένα δέκατο των μελών του σώματος και συζητείται μετά από 3 ημέρες το αργότερο (άρθρο 94 του Συντάγματος).

Με βάση τα παραπάνω, ο εκλεκτός του Προέδρου Sergio Mattarella, o οποιοσδήποτε εκλεκτός, δεν μπορεί να κυβερνήσει παραπάνω από 13 ημέρες χωρίς πολιτική υποστήριξη.

Αν ο προτεινόμενος πρόεδρος της κυβέρνησης από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας δεν παραιτηθεί άμεσα μετά την απόρριψη του από τα δύο σώματα, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πρέπει να ξαναπροσπαθήσει με άλλο υποψήφιο ή να ρισκάρει να προκηρύξει πρόωρες εκλογές σε 3 μήνες το αργότερο.

Για να το κάνει θα πρέπει να συνεννοηθεί πρώτα με τους προέδρους της Βουλής και της Γερουσίας.
Η συναίνεση των δύο παραπάνω προσώπων απαιτείται, γιατί μπορεί να κατηγορηθεί στη συνέχεια και να αποπεμφθεί με βάση το άρθρο 90 του Συντάγματος για παραβίαση του Συντάγματος ή για εσχάτη προδοσία.

H διαδικασία της αποπομπής για να φτάσει να εγκριθεί σε κοινή σύνοδο Βουλής και Γερουσίας, με βάση τα ισχύοντα σήμερα, χρειάζεται 8 μήνες το αργότερο.


Αν ξεκινήσει η διαδικασία της αποπομπής του Προέδρου το Σεπτέμβριο φέτος, ο Πρόεδρος θα οδηγηθεί να δικασθεί από το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο το Μάιο του 2019, δηλαδή μετά το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών.

Οι επαναληπτικές εκλογές το Σεπτέμβριο φέτος δεν λύνουν το πρόβλημα της Ιταλίας, αλλά το περιπλέκουν.

Ως τώρα το παλαιό σύστημα είχε τρόπο να μπλοκάρει τη λαϊκή ψήφο από το να κάνει δραστικές αλλαγές για 6 χρόνια περίπου.

Αν όμως ο σημερινός Πρόεδρος της Δημοκρατίας επιμείνει στην εξωθεσμική παρέμβαση του να μην εγκρίνει τον προτεινόμενο για Υπουργό Οικονομικών, αν προκαλέσει πρόωρες εκλογές γι’ αυτό το λόγο και στη συνέχεια παραπεμφθεί και απομακρυνθεί, κινδυνεύει να παραδώσει την Ιταλία ολοκληρωτικά στους Ευρωσκεπτικιστές ως το 2026.

Αν υπάρχει λογική στην Ιταλία και στην ΕΕ, ίσως θα ήταν καλύτερα να τον συμβουλεύσουν να παραιτηθεί από τώρα, παρά να αναλάβει παρόμοιο ρίσκο αργότερα...

Μήπως κάποιοι ανεγκέφαλοι στο Βερολίνο και στις Βρυξέλλες φαντάζονται ότι στις επόμενες εκλογές το Κίνημα των 5 Αστέρων και η Λέγκα του Βορρά θα πάρουν λιγότερες ψήφους;

Aν το πιστεύουν, γιατί δεν έκαναν επαναληπτικές εκλογές και στη Γερμανία, που είχε παρόμοιο πρόβλημα ακυβερνησίας πρόσφατα;
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail