Η επιστροφή του Be-200 Beriev: Με γαλλικούς κινητήρες έρχεται για να αντικαταστήσει τα «αρχαία» CL-415 Canadair


Υποψήφιο για την προμήθεια νέων πυροσβεστικών αεροσκαφών από την Ελλάδα, θα είναι το ρωσικό πυροσβεστικό αεροσκάφος Beriev Be-200, μετά την επίλυση του σοβαρότερου προβλήματος που εμπόδιζε την εμπορική του προώθηση όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε άλλες χώρες.

Γράφει: Πέτρος Αναστασίου
Από: pronews.gr

Το εξαιρετικής σχεδίασης και επιδόσεων πυροσβεστικό αεροσκάφος (και αεροσκάφος ειδικών επιχειρήσεων ταυτόχρονα) είχε... ξεμείνει από κινητήρα, κήρααθώς μετά το 2014 και τα γεγονότα που οδήγησαν στην ανατροπή της νόμιμα εκλεγμένης ουκρανικής κυβέρνησης και την ένταση που ακολούθησε στις ρωσο-ουκρανικές σχέσεις, σταμάτησε να εξάγεται στην Ρωσία ο ουκρανικός κινητήρας Ivchenko-Progress D-436.

Ετσι, το πλέον επιτυχημένο αεροσκάφος εναέριας πυρόσβεσης (τριπλάσιο φορτίο νερού από το CL-415 Canadair και διπλάσια ταχύτητα προσέγγισης στα σημεία της κρίσης) την ώρα που ξεκινούσε την εξαγωγές του στο εξωτερικό, σταμάτησε να εξάγεται γιατί δεν... είχε κινητήρα!

Στις καταστροφικές πυρκαγιές του 2007, ο νυν υπουργός Αμυνας της Ρωσίας, τότε υπουργός Πολιτικής Προστασίας, Σεργκέι Σοϊγκού, είχε στείλει μεταξύ άλλων Be-200 στην Ελλάδα για να ενισχύσουν την εναέρια πυρόσβεση και τα αεροσκάφη είχαν εξαιρετική επίδοση διασώζοντας ζωές και περιουσίες.

Η ρωσική εταιρεία Ιρκούτσκ που κατασκευάζει το αεροσκάφος ήρθε σε συμφωνία, τελικά με την γαλλική Safran και εκκίνησε νέο project που είχε ως αποτέλεσμα τον γαλλορωσικό κινητήρα PowerJet SaM146.

Ο κινητήρας PowerJet SaM146 αναπτύχτηκε από τη γαλλική εταιρεία Safran Aircraft Engines και τη ρωσική εταιρεία UEC-Saturn για το επιβατικό αεροσκάφος Sukhoi Superjet, ένα αεροσκάφος το οποίο σαρώνει από πωλήσεις στην αγορά μέσων αποστάσεων.

Συνολικά 244 κινητήρες PowerJet SaM146 είναι εγκατεστημένα σε 122 επιβατικά αεροσκάφη Sukhoi Superjet.

Ο γαλλορωσικός κινητήρας turbofan βελτιώνει ακόμα περισσότερο τις επιδόσεις του Be-200.

Η συγκεκριμένη εξέλιξη διευκολύνει κατά πολύ την πώληση του αεροσκάφους στην ελληνική αγορά και την απόκτηση επιτέλους, αξιόπιστου σύγχρονου πυροσβεστικού αεροσκάφους, αφού πλέον ξεκινούν οι εξαγωγές, το προϊόν είναι χαμηλής πολιτικής τριβής για τις ΗΠΑ, αφού δεν πρόκειται για στρατιωτικό εξοπλισμό (έστω και αν μπορεί να μεταφέρει 90 πλήρως εξοπλισμένος καταδρομείς μέσα σε 45' στα απώτατα όρια της ελληνικής επικράτειας, σε μία προσθαλάσσωση μέσα στη νύχτα σε έναν κόλπο) και εν πάση περιπτώσει δεν υπάρχει άλλο ανάλογο πυροσβεστικό αεροσκάφος παγκοσμίως.
Μοιράσου στο Google Plus
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον, κάντε κλικ εδώ
Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail.

Για γρήγορη και άμεση ενημέρωση ακολουθείστε μας στο Twitter και στο Google+.

loading...
loading...