Δικαστής των ΗΠΑ διατάζει το Ιράν να πληρώσει 6 δισεκατομμύρια σε οικογένειες θυμάτων της 9/11

National 9/11 Memorial and Museum in New York © Brendan McDermid
Freepen.gr - Η αμερικανική δικαιοσύνη διέταξε την Τεχεράνη να καταβάλει περισσότερα από 6 δισεκατομμύρια δολάρια σε θύματα τρομοκρατικών επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου, παρά το γεγονός ότι οι περισσότεροι από τους αεροπειρατές ήταν Σαουδάραβες και δε βρέθηκε άμεση σύνδεση με το Ιράν.

Όπως αναφέρει το RT, την Τρίτη, ένας ομοσπονδιακός δικαστής στη Νέα Υόρκη, οΤζορτζ Ντάνιελς διαπίστωσε ότι το Ιράν, η κεντρική τράπεζα της χώρας και το Σώμα της Ισλαμικής Επαναστατικής Φρουράς ευθύνονται για τους θανάτους περισσότερων από 1.000 ατόμων στις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου. Κατά συνέπεια, ο δικαστής διέταξε το Ιράν και τις οντότητές του να καταβάλουν πάνω από 6 δισεκατομμύρια δολάρια σε αποζημίωση στις οικογένειες των θυμάτων!

Η ερήμην απόφαση επιδικάζει αποζημίωση ύψους 12,5 εκατομμυρίων δολαρίων ανά σύζυγο, 8,5 εκατομμύρια δολάρια ανά γονέα, 8,5 εκατομμύρια δολάρια ανά παιδί και 4,25 εκατομμύρια δολάρια ανά αδερφό. Οι ΗΠΑ θα μπορούσαν ενδεχομένως να ανακτήσουν το ποσό από  ιρανικά περιουσιακά στοιχεία που είχαν παγώσει στις ΗΠΑ και την Ευρώπη όλα αυτά τα χρόνια. Αυτό όμως είναι απίθανο, καθώς η απόφαση θεωρείται συμβολική και μη εκτελεστή.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο δικαστής αυτό εκδίδει ερήμην αποφάσεις κατά του Ιράν. Το 2011 και το 2016, διέταξε την Ισλαμική Δημοκρατία να πληρώσει δισεκατομμύρια δολάρια σε θύματα των επιθέσεων, οι οποίες σκότωσαν σχεδόν 3.000 ανθρώπους.

Η Τεχεράνη δεν έχει ακόμη αντιδράσει στην τελευταία απόφαση, αλλά έχει ήδη απορρίψει παρόμοιες κατηγορίες ως γελοίες, δεδομένου ότι κανένας από τους δράστες δεν ήταν Ιρανός πολίτης και καμία έρευνα δε βρήκε ποτέ απευθείας συνδέσεις με το Ιράν.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail