Διαβήτης τύπου 2: Η δίαιτα που αντιστρέφει τα συμπτώματα

Αναδημοσίευση από: onmed.gr

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ο διαβήτης θα είναι σε λιγότερο από μια δεκαετία η 7η κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως.

Εκτός από την πρόκληση σοβαρών μακροπρόθεσμων προβλημάτων υγείας, όπως η απώλεια όρασης, η τύφλωση, ο ακρωτηριασμός των κάτω άκρων και των ποδιών, ο διαβήτης αποτελεί κύρια αιτία νεφρικής ανεπάρκειας, καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού επεισοδίου.

Σύμφωνα με μελέτη ερευνητών του Πανεπιστημίου του Νιουκαστλ, η σημαντική απώλεια βάρους θα μπορούσε να ωφελήσει εκατομμύρια ανθρώπους ανά τον κόσμο που ζουν με διαβήτη τύπου 2.

Ο λόγος είναι η μείωση του λίπους στο εσωτερικό του ήπατος και του παγκρέατος που ευθύνεται για την εμφάνιση της νόσου, καθώς θα επιτρέψει στα συγκεκριμένα όργανα να επιστρέψουν στην κανονική λειτουργία τους.

diet2 3

«Αυτά τα ευρήματα είναι συναρπαστικά. Επαναφέρουν στο προσκήνιο τον τρόπο αντιμετώπισης του διαβήτη τύπου 2» επεσήμανε ο καθηγητής Roy Taylor, διευκρινίζοντας ότι η μελέτη έδειξε πως ο διαβήτης τύπου 2 δεν είναι αναπόφευκτα προοδευτικός και διαρκής.

Ο διαβήτης τύπου 2 είναι μια χρόνια ασθένεια που συμβαίνει όταν το πάγκρεας δεν παράγει αρκετή ινσουλίνη, λόγω της συσσώρευσης λίπους. Η έρευνα έδειξε όμως, ότι η απώλεια βάρους μπορεί να βοηθήσει τους ασθενείς να αντιστρέψουν τον διαβήτη τύπου 2 σε σημείο που να μην χρειάζονται πλέον φαρμακευτική αγωγή.

«Αν με ρωτάς πόσο βάρος χρειάζεται να χάσεις για να πάει καλά ο διαβήτης σου, η απάντηση είναι ένα γραμμάριο» λέει ο καθηγητής Taylor και συμπληρώνει. «Αλλά αυτό το γραμμάριο πρέπει να είναι λίπος από το πάγκρεας».

Η έρευνα επιβεβαίωσε μία ακόμα υπόθεση του καθηγητή Taylor, ότι ο διαβήτης τύπου 2 προκαλείται από το υπερβολικό λίπος στο ήπαρ και το πάγκρεας. Το λίπος οδηγεί το ήπαρ να αποκρίνεται ανεπαρκώς στην ινσουλίνη, η οποία ελέγχει τη διαδικασία παραγωγής γλυκόζης. Ταυτόχρονα, η περίσσεια λίπους στο ήπαρ αυξάνει την εξαγωγή λίπους σε όλους τους ιστούς - συμπεριλαμβανομένου του παγκρέατος.

Η δοκιμή στόχευε στην εύρεση ενός αποτελεσματικού τρόπου που θα θέσει τον διαβήτη τύπου 2 σε ύφεση.

Τα αποτελέσματα του πρώτου χρόνου δοκιμής έδειξαν ότι οι άνθρωποι που τα πρώτα έξι χρόνια που παρουσιάζουν διαβήτη τύπου 2 ακολουθούν πρόγραμμα χαμηλών θερμίδων, μπορούν να αντιστρέψουν τον διαβήτη τους για τουλάχιστον ένα χρόνο.

Σχεδόν 9 στους 10 συμμετέχοντες έχασαν 15 κιλά ή περισσότερα ή έθεσαν το διαβήτη τύπου 2 σε ύφεση. Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι σχεδόν οι μισοί από όσους ακολουθούσαν δίαιτα χαμηλών θερμίδων για 3-5 πέντε μήνες κατάφεραν να σταματήσουν τη φαρμακευτική αγωγή.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail