Οι άγνωστοι ήρωες που έσωσαν χριστιανούς από τους Τούρκους την περίοδο της γενοκτονίας και σήμερα είναι τα βασικά θύματα αυτών και των ισλαμιστών


Οι Γιεζίντι ήταν αυτοί που αρνήθηκαν να παραδώσουν στους Τούρκους χριστιανούς οι οποίοι την περίοδο της γενοκτονίας είχαν βρει καταφύγιο στην κοιτίδα των Γιεζίντι στο βόρειο Ιράκ στη Σίντζαρ.

Μελίνα Κονταξή
Ιστορικός - Δρ Βαλκανικού Πολιτισμού

 Οι Τούρκοι έστειλαν μήνυμα στους Γιεζίντι πως είτε θα παρέδιδαν τους χριστιανούς είτε θα δεχόταν επίθεση. Οι αρχηγοί των Γιεζίντι έσκισαν το γράμμα και έστειλαν τον ταχυδρόμο πίσω γυμνό! Το 1918 700 Γιεζίντι πολέμησαν μαζί με τους Αρμένιους τους Τούρκους. Ο αρχηγός τους Cangir Aga θεωρείται εθνικός ήρωας στην Αρμένια.

Οι Γιεζίντι ήταν βασικά θύματα του ισλαμικού κράτους. Οι άνδρες δολοφονήθηκαν ενώ γυναίκες και παιδιά πουλήθηκαν ως σκλάβοι. Ο αριθμός των Γιεζίντι μέσα στους αιώνες έχει μειωθεί δραματικά και η τραγωδία τους δεν σταματά. Σστην Αφρίν βρίκονται αντιμέτωποι με τον εξισλαμισμό.

Λίγοι ανθρωπιστές ενδιαφέρονται για τους Γιεζίντι και αυτοί συνεχίζουν να παλεύουν τον ίδιο εχθρό ανα τους αιώνες, το φανατικό ισλαμισμό που τους θέλει μουσουλμάνους με τη βία, νεκρούς ή σκλάβους που ο ιμπεριαλιστικός του ρόλος δεν φαίνεται να συγκινεί κανένα αντιιμπεριαλιστή. Θα επιβιώσουν όμως γιατί έχουν ψυχή και αγωνίζονται για το δίκιο.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail