Με τέσσερα σκάφη που χρησιμοποιούν οι Navy Seals ενισχύεται η Μονάδα Υποβρυχίων Καταστροφών

Στην τελική ευθεία βρίσκεται η διαδικασία παραχώρησης από το Αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό τεσσάρων σκαφών ειδικών επιχειρήσεων «MARK V» 

Μανώλης Γαλάνης
Αναδημοσίευση από: protothema.gr

Στην τελική ευθεία βρίσκεται η διαδικασία παραχώρησης από το Αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό τεσσάρων σκαφών ειδικών επιχειρήσεων MARK V προς τη Διοίκηση Υποβρύχιων Καταστροφών (ΔΥΚ) του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού. Τα σκάφη, που χρησιμοποίησε η επίλεκτη ομάδα κρούσης Navy Seals τα τελευταία 20 χρόνια στις ανά τον κόσμο αποστολές της, πρόκειται να ενισχύσουν περαιτέρω τις επιχειρησιακές δυνατότητες των Ελλήνων “βατραχανθρώπων”.

Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Πάνος Καμμένος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση στη Βουλή, ανέφερε ότι το Αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό απέστειλε τον περασμένο Ιανουάριο επιστολή παραχώρησης των συγκεκριμένων σκαφών, που αποσύρουν οι αμερικανικές ειδικές δυνάμεις: “Στην παρούσα φάση είναι σε εξέλιξη η διαδικασία ελέγχου της κατάστασής τους και εν συνεχεία αναμένεται εκ μέρους του Πολεμικού Ναυτικού, η έκδοση Απόφασης Ενεργοποίησης Υποπρογράμματος (ΑΕΥ), προκειμένου το ΥΠΕΘΑ, δια της ΓΔΑΕΕ, να προβεί σε περαιτέρω ενέργειες αρμοδιότητάς της για την υπογραφή της LΟΑ GR-P-SCI”.

Οσον αφορά στο οικονομικό σκέλος της διακρατικής συμφωνίας, όπως επισημαίνει ο κ. Καμμένος, “το κόστος παραχώρησης των εν λόγω σκαφών είναι μηδενικό, ενώ κοστολογείται μόνο η προετοιμασία για την μεταφορά τους ύψους 765.085 δολαρίων, χωρίς να περιλαμβάνεται το κόστος μεταφοράς τους από τις ΗΠΑ στην Ελλάδα. Το συναφές κόστος μεταφοράς τους στην Ελλάδα θα αναληφθεί από την ελληνική πλευρά και θα καθοριστεί από τον λιμένα φόρτωσης”.Τα συνολικά 20 σκάφη ειδικών επιχειρήσεων MARK V ξεκίνησαν να εντάσσονται στο δυναμικό των Navy Seals το 1995 μετά τα νέα δεδομένα, που είχε δημιουργήσει η εμπειρία από τις αμφίβιες επιχειρήσεις στον Πόλεμο του Κόλπου. Χρησιμοποιήθηκαν από τις αμερικανικές ειδικές δυνάμεις ως μέσο διείσδυσης υψηλής ταχύτητας έχοντας δυνατότητα μεταφοράς ομάδας 16 “βατραχανθρώπων” με πλήρη εξάρτιση σε αποστολές ακόμα και 800χιλιόμετρα μακριά από τη βάση τους.

Tο μήκος 25 μέτρων και βάρους 57 τόνων σκάφος αναπτύσσει ταχύτητα έως 65 κόμβους και έχει αυτονομία για επιχειρήσεις 12 ωρών. Διαθέτει πολυβόλα και βομβιδοβόλα διαφορετικών διαμετρημάτων ενώ έχει τη δυνατότητα να φέρει και εκτοξευτές αντιαεροπορικών βλημάτων Stinger εξασφαλίζοντας του ισχυρή δύναμη. Το αποβατικό σκέλος των επιχειρήσεων, που μετέχει, υποστηρίζεται με τη μεταφορά 2 φουσκωτών σκαφών των 8 ατόμων το κάθε ένα.

 
Μοιράσου στο Google Plus
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον, κάντε κλικ εδώ
Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail.

Για γρήγορη και άμεση ενημέρωση ακολουθείστε μας στο Twitter και στο Google+.

loading...
loading...