Βάψτα μαύρα η Luftwaffe - Μετά το ναυτικό, ξεμένει κι από αεροπλάνα η Γερμανία - Τα ντροπιαστικά περιστατικά με τα Tornado

Freepen.gr - Μια διαβαθμισμένη έκθεση του Γερμανικού Υπουργείου Άμυνας αναφέρει ότι ο στόλος των αεροσκαφών πολεμικών αεροσκαφών Tornado της χώρας μπορεί να είναι ακατάλληλος για τη διεξαγωγή αποστολών του ΝΑΤΟ, ανέφεραν αρκετά μέσα ενημέρωσης.

Σύμφωνα με το Russia Today η έκθεση, η οποία αναφέρθηκε για πρώτη φορά από το γερμανικό περιοδικό Spiegel, σημειώνει ότι το Panavia Tornado, το οποίο τέθηκε σε λειτουργία για πρώτη φορά στη δεκαετία του 1970, έχει αρκετές ατέλειες στον εξοπλισμό που το καθιστούν ευάλωτο και δεν είναι πλέον κατάλληλο για επιχειρήσεις. Ο στόλος των μαχητικών αεριωθούμενων αεροπλάνων χρειάζεται δαπανηρό εκσυγχρονισμό εάν η Γερμανία επιθυμεί να διατηρήσει τη λειτουργία τους μέχρι το 2035, όπως σχεδιάζει. Η αναβάθμιση θα κοστίσει εκατομμύρια ευρώ, εάν δεν είναι βέβαια αν το εγχείρημα καθίσταται τεχνικά εφικτό.

Μεταξύ των ελλείψεων του πολεμικού αεροπλάνου είναι ο ξεπερασμένος ηλεκτρονικός εξοπλισμός, η έλλειψη κατάλληλης κρυπτογράφησης για τις επικοινωνίες του και η απουσία συστημάτων ανίχνευσης φιλικών προς το ΝΑΤΟ.

Από τα 97 Tornados που λειτουργούν σήμερα, μόνο 10 πληρούν τις απαιτήσεις του ΝΑΤΟ. και αυτά έχουν ήδη ανατεθεί στη δύναμη αντίδρασης του ΝΑΤΟ, σύμφωνα με το έγγραφο, το οποίο κυκλοφόρησε τον Φεβρουάριο. Σχολιάζοντας τις εκθέσεις των μέσων ενημέρωσης σχετικά με την κατάσταση της Γερμανικής Πολεμικής Αεροπορίας, ένας εκπρόσωπος της Bundeswehr δήλωσε ότι η χώρα πληροί τις σημερινές υποχρεώσεις του στο ΝΑΤΟ χάρη στα 10 αεροσκάφη.

Η Luftwaffe αναμένεται να ξεκινήσει τη σταδιακή κατάργηση του στόλου Tornado το 2025, με το Eurofighter Typhoon να θεωρείται το πιο πιθανό μοντέλο για να το αντικαταστήσει. Τα μαχητικά  F-35 της Lockheed Martin και F-15 / F-18 της Boeing είναι πιθανές εναλλακτικές λύσεις. Μεταξύ άλλων απαιτήσεων, τα αεροσκάφη αντικατάστασης θα πρέπει να είναι ικανά να αναπτύξουν τις αμερικανικές πυρηνικές βόμβες Β-61.

Οι ανεπάρκειες των γερμανικών Tornados είναι από καιρό γνωστές και μερικές φορές είχαν ως αποτέλεσμα δημόσια ντροπιαστικά περιστατικά. Το 2016, η συμβολή τους στην αντιτρομοκρατική προσπάθεια συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ στη Συρία ετέθη υπό αμφισβήτηση όταν τα όργανα του πιλοτηρίου τους αποδείχθηκαν πολύ φωτεινά για πιλότους που διεξάγουν νυχτερινές αποστολές σε εργαλεία νυχτερινής όρασης. Ο στόλος αργότερα προσγειώθηκε αφού οι οθόνες στα πιλοτήρια άρχισαν να χάνουν βίδες κατά τη διάρκεια των πτήσεων.

Να υπενθυμίσουμε ότι επί του παρόντος η Γερμανία δεν έχει ούτε ένα υποβρύχιο σε υπηρεσιακή κατάσταση ενώ σε πολύ άσχημη κατάσταση βρίσκονται και οι γερμανικές φρεγάτες.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail