Gatestone: Η Τουρκία στοχεύει την Ελλάδα - Και πάλι

από τον Uzay Bulut
Μετάφραση-απόδοση  στα ελληνικά: «ελλήνων ευθύνη»
20 Απριλίου 2018


  • Με τις παράνομες κατασχέσεις και κατοχή της βόρειας Κύπρου το 1974 και τη συριακή πόλη Afrin τον Μάρτιο - με σχεδόν καμία παγκόσμια αντίδραση - η Τουρκία αισθάνεται προφανώς απρόκλητη και πρόθυμη να συνεχίσει. αυτή τη φορά, όπως φαίνεται, με τα πλούσια σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο νησιά της Ελλάδας.
  • «Η εκδήλωση ενδιαφέροντος για το Ιράκ, τη Συρία, τη Λιβύη, την Κριμαία, το Καραμπάχ, τη Βοσνία και άλλες αδελφικές περιοχές είναι και καθήκον και δικαίωμα της Τουρκίας. Τουρκία δεν είναι μόνο η Τουρκία. Η ημέρα που θα εγκαταλείψουμε τα παραπάνω θα είναι η ημέρα που θα εγκαταλείψουμε την ελευθερία και το μέλλον μας ». - Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, 2016.
  • Οι τουρκικές ανάγκες παρέχονται στην πραγματικότητα μέσω της σύνδεσή της με τις ΗΠΑ. Οι Τούρκοι αξιωματούχοι παίρνουν συνήθως ό, τι θέλουν από τη Δύση, αλλά φαίνεται ότι επέλεξαν να ευθυγραμμιστούν με το Ιράν και τη Ρωσία, ενδεχομένως σε μια προσπάθεια εκβιασμού της Δύσης για περισσότερα.
Η Τουρκία παρενοχλεί την Ελλάδα με συνέπεια. Πρόσφατα, την περασμένη εβδομάδα, στις 17 Απριλίου, δύο τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη παρενόχλησαν το ελικόπτερο με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον Έλληνα αρχηγό Ενόπλων Δυνάμεων Ευάγγελο Αποστολάκη καθώς πετούσαν από τη νησίδα Ρω στη Ρόδο.
Με τις παράνομες κατασχέσεις και κατοχές της βόρειας Κύπρου το 1974 και τη συριακή πόλη Afrin τον Μάρτιο - με σχεδόν καμία παγκόσμια απάντηση - η Τουρκία αισθάνεται προφανώς απρόκλητη και πρόθυμη να συνεχίσει. αυτή τη φορά, όπως φαίνεται, με τα πλούσια σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο νησιά της Ελλάδας.
Μια εικονική ψηφιακή εκδοχή του περιστατικού της 17ης Απριλίου, κατά το οποίο τα τουρκικά  μαχητικά αεριωθούμενα αεροπλάνα παρενόχλησαν το ελικόπτερο με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, και, ως απάντηση, έφτασαν τα ελληνικά μαχητικά για να προστατεύσουν το ελικόπτερο. (Πηγή εικόνας: Στιγμιότυπο οθόνης βίντεο "A News")

Μια άλλη πρόκληση της τουρκικής κυβέρνησης έγινε πρόσφατα όταν τρεις νέοι Έλληνες άνδρες απέδωσαν πρόσφατα φόρο τιμής σε νεκρό πιλότο, φυτεύοντας πέντε σημαίες σε ορισμένες νησίδες στο Αιγαίο.
Σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ , η Τουρκία κάλεσε πρώτα την Ελλάδα να απομακρύνει τις σημαίες και στη συνέχεια διενήργησε τη νύχτα μια στρατιωτική επιχείρηση εναντίον μιας μικροσκοπικής νησίδας, «Μικρός Ανθρωποφάς»: οι ειδικές μονάδες (SAT) του Τουρκικού Ναυτικού φέρονται να τις απομάκρυναν στις 15 Απριλίου.
"Μην προβαίνετε σε επικίνδυνα βήματα", ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Çavuşoğlu, προειδοποίησε την Ελλάδα: "Οι στρατιώτες μας μπορεί να προκαλέσουν ατύχημα".
Πολλά τουρκικά μέσα μαζικής ενημέρωσης κάλυψαν με υπερηφάνεια την επιχείρηση σαν να είχε κατακτήσει η Τουρκία, σε μια θριαμβευτική μάχη, νέα εδάφη. Τα ελληνικά μέσα μαζικής ενημέρωσης, ωστόσο, ανέφεραν ότι, σύμφωνα με μάρτυρες της περιοχής, και οι πέντε σημαίες φαίνεται να εξακολουθούν να υπάρχουν.
Τα νησιά του Αιγαίου που η Τουρκία απειλεί να εισβάλει, νομίμως και ιστορικά ανήκουν στην Ελλάδα.
Από τότε που ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επισκέφθηκε την Ελλάδα τον περασμένο Δεκέμβριο, τα τουρκικά ΜΜΕ κλιμάκωσαν την αντι-ελληνική αναφορά του για την «ελληνική κατοχή των νησιών». Ορισμένες εφημερίδεςυποστηρίζουν ότι "η Ελλάδα έχει γίνει έδρα των τρομοκρατών που είναι εχθρικές προς την Τουρκία". Άλλοι λένε ότι "η Ελλάδα σχεδιάζει να εισβάλει στην Τουρκία". Ορισμένοι αρθρογράφοι υποστηρίζουν ότι «η Τουρκία μπορεί να αγωνιστεί ενάντια στην Ελλάδα στο Αιγαίο», ενώ άλλοι κατηγορούν τους Έλληνες προξενικούς υπαλλήλους στην Κωνσταντινούπολη ότι προσπάθησαν να αναβιώσουν την Ελληνική Βυζαντινή Αυτοκρατορία μέσω μιας έκθεσης που διοργάνωσε στην Κωνσταντινούπολη από τον Δεκέμβριο του 2017 έως τον Ιανουάριο του 2018.
Γιατί τόσο πολλοί Τούρκοι έχουν εμμονή με την Ελλάδα;
Το 1923, μετά από μια μεγάλη επίθεση εναντίον των Ελλήνων της Ανατολίας- τη γενοκτονία του 1913-1923 - ιδρύθηκε η τουρκική δημοκρατία. Έκτοτε, οι επεκτατικοί στόχοι της Τουρκίας φαίνεται να εμπνέονται από μια φαινομενική ιστορική επιθετικότητα, το μίσος απέναντι στους Έλληνες, τον νεο-οθωμανισμό και μια ισλαμική παράδοση κατάκτησης ή τζιχάντ.
Από τα μέσα του 15ου αιώνα μέχρι την κήρυξη της πρώτης Ελληνικής Δημοκρατίας το 1822, τα σύνορα της σύγχρονης Ελλάδας καταλήφθηκαν από την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Ο Ερντογάν ήταν ανοιχτός για τους στόχους του να αναστήσει την Αυτοκρατορία ή τουλάχιστον να επεκτείνει το τουρκικό έδαφος όσο το δυνατόν περισσότερο:
"Υπάρχουν φυσικά σύνορα και υπάρχουν σύνορα στις καρδιές μας", είπε. «Μερικοί άνθρωποι μας ρωτούν:« Γιατί ενδιαφέρεστε για το Ιράκ, τη Συρία, τη Γεωργία, την Κριμαία, το Καραμπάχ, το Αζερμπαϊτζάν, τα Βαλκάνια και τη Βόρεια Αφρική; »... Κανένα από αυτά τα εδάφη δεν είναι ξένο σε εμάς. Είναι δυνατόν να διαχωρίσουμε τον Rize [στην Τουρκία] από το Μπατούμι [στη Γεωργία]; Πώς μπορούμε να θεωρήσουμε ότι το Edirne [στην Τουρκία] είναι χωριστό από τη Θεσσαλονίκη [Ελλάδα]; Πως γίνεται να θεωρήσουμε ότι το  Gaziantep [Τουρκία] δεν έχει σχέση με το Αλέπο [Συρία], το Mardin [στην Τουρκία] με τον Al-Hasakah [στη Συρία] ή τον Siirt [στην Τουρκία] με τον Mosul[στο Ιράκ];
"Από τη Θράκη έως την Ανατολική Ευρώπη, με κάθε βήμα που θα κάνετε, θα δείτε ίχνη των προγόνων μας ... Θα πρέπει να αρνηθούμε τον αληθινό εαυτό μας για να σκεφτούμε τη Γάζα και τη Σιβηρία, με τους οποίους μιλάμε την ίδια γλώσσα και μοιραζόμαστε το ίδιο πολιτισμό, ότι είναι κάτι ξεχωριστό από εμάς. Η εκδήλωση ενδιαφέροντος για το Ιράκ, τη Συρία, τη Λιβύη, την Κριμαία, το Καραμπάχ, τη Βοσνία και άλλες αδελφικές περιοχές είναι και καθήκον και δικαίωμα της Τουρκίας. Τουρκία δεν είναι μόνο η Τουρκία. Η ημέρα που θα εγκαταλείψουμε τα παραπάνω θα είναι η ημέρα που θα εγκαταλείψουμε την ελευθερία και το μέλλον μας».
Ο Ερντογάν αναφέρθηκε επίσης στο Misak-i Milli ("Εθνικό Σύμφωνο"), ένα σύνολο αποφάσεων του Οθωμανικού Κοινοβουλίου το 1920 σχετικά με τα σύνορα του μελλοντικού τουρκικού κράτους που θα εδραιωθεί στην Οθωμανική Τουρκία. Το Εθνικό Σύμφωνο αναφέρεται συνήθως από τους Τούρκους όταν ζητούν την τουρκική εδαφική επέκταση.
Η τουρκική εφημερίδα Hürriyet έγραψε :
"Μερικοί ιστορικοί λένε ότι σύμφωνα με το Εθνικό Σύμφωνο τα Τουρκικά σύνορα περιλαμβάνουν - εκτός από τα σημερινά σύνορα της Τουρκίας - την Κύπρο, το Αλέππο [στη Συρία], τη Μοσούλ, το Ερμπίλ, το Κιρκούκ στο Ιράκ, το Μπατούμι στη Γεωργία, , Στη Θεσσαλονίκη, στην Καρδάλια, στη Βάρνα [στη Βουλγαρία] και στα νησιά του Αιγαίου ".
Στις 18 Απριλίου, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι «τα πετρώματα του Kardak [τα νησιά των Ιμίων της Ελλάδας] και τα χωρικά ύδατά τους και ο εναέριος χώρος πάνω από αυτά είναι αποκλειστικά υπό την τουρκική κυριαρχία».
Σημαντικά πολιτικά κόμματα στην Τουρκία ενώνουν την επιθυμία τους να εισβάλλουν στα νησιά του Αιγαίου - αυτό που διαφωνούν είναι για το ποιος είναι ένοχος που έχει επιτρέψει την ελληνική κυριαρχία πάνω στα νησιά αυτά. Το κύριο κόμμα της αντιπολίτευσης, το CHP (Δημοκρατικό Λαϊκό Κόμμα), κατηγορεί το κυβερνών κόμμα AKP ότι «αφήνει τους Έλληνες να καταλάβουν τα τουρκικά νησιά». το ΑΚΡ κατηγορεί το CHP, το ιδρυτικό κόμμα της Τουρκίας, ότι «αφήνει τους Έλληνες να πάρουν τα νησιά μέσω της συνθήκης της Λωζάννης του 1923».
Οι αναζητήσεις της Τουρκίας για νέα οικονομικά οφέλη από τον πρόσθετο τουρισμό, αλλά κυρίως από το νεοαποκτηθέν πετρέλαιο και το φυσικό αέριο του Αιγαίου, φαίνεται να έχουν εντείνει το ανανεωμένο ενδιαφέρον της Τουρκίας για την Ελλάδα.
Το 2011, μετά από μια οικονομική κρίση, η Ελλάδα ξεκίνησε ξανά τη δική της έρευνα πετρελαίου και πετρελαίου. Πέρυσι, οι εταιρίες Edison της Γαλλίας και της Ιταλίας υπέγραψαν μίσθωση για έρευνα πετρελαίου και φυσικού αερίου από την Ελλάδα, ανέφερε το Reuters.
Αν και η Ελλάδα μπορεί να είναι πρόθυμη να συνεργαστεί με την Τουρκία σε οικονομικές συμφωνίες, η Τουρκία φαίνεται να προτιμά "άλλα μέσα".
Οι τουρκικές ανάγκες παρέχονται στην πραγματικότητα μέσω  της σύνδεσή της με τις ΗΠΑ. Οι Τούρκοι αξιωματούχοι παίρνουν συνήθως ό, τι θέλουν από τη Δύση, αλλά φαίνεται ότι επέλεξαν να ευθυγραμμιστούν με το Ιράν και τη Ρωσία, ενδεχομένως σε μια προσπάθεια εκβιασμού της Δύσης για περισσότερα.
Εν τω μεταξύ, οι Τούρκοι πολιτικοί απειλούν την Ελλάδα στην τουρκική εθνική τηλεόραση. Ο Γιγίτ Μπουλούτ, επικεφαλής σύμβουλος του Ερντογάν, δήλωσε πρόσφατα ότι θέλει να εκδικηθεί το αίμα του παππού του, ο οποίος ισχυρίζεται πως σκοτώθηκε από Έλληνες:
«Η Ανατολία [Τουρκία] θα περπατήσει σε όλη την Ελλάδα και κανένας δεν μπορεί να το εμποδίσει αυτό. Η Ελλάδα πρέπει να γνωρίζει τη θέση της. Αν προσπαθήσουν να επιτεθούν και να βιάσουν αυτή τη γεωγραφία όπως έκαναν πριν από 100 χρόνια εμπιστευόμενοι  [τον Γάλλο πρόεδρο Μακρόν, την Αγγλία, τις ΗΠΑ, την Γερμανία και την Άνγκελα Μέρκελ], αυτές οι προσπάθειες θα τελειώσουν τρομακτικά ".
Ο χρόνος για να σταματήσουμε την Τουρκία είναι τώρα.
Ο Uzay Bulut είναι δημοσιογράφος από την Τουρκία και συνεργάτης της ομάδας ειδήσεων και δημοσίων πολιτικών Haym Salomon Center. Αυτή τη στιγμή εδρεύει στην Ουάσιγκτον DC
  • Ακολουθήστε Uzay Bulut στο Twitter
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail