Ας αφήσουμε τα “χωρατά”, χρήμα οι ΗΠΑ για τα F-16 δε θα δώσουν λόγω… της Ρωσίας!

Από την πρώτη στιγμή που «έσκασε σαν βόμβα» η είδηση για την πρόθεση των Αμερικανών να συνεισφέρουν στο πρόγραμμα της αναβάθμισης 84 μαχητικών αεροσκαφών F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας, έκανε μεγάλη εντύπωση το ότι το σχετικό νομοσχέδιο που προωθήθηκε και εγκρίθηκε από το αμερικανικό Κογκρέσο είχε την περιγραφή «Countering Russian Influence Fund», δηλαδή ότι σκοπός του είναι η αντιμετώπιση της ρωσικής επιρροής!

Αναδημοσίευση από: defence-point.gr

Δηλαδή, μας ανησυχεί ότι λαμβάνοντας κάποιου επιπέδου συνεισφορά για το πρόγραμμα, θα μας ζητηθεί να… αντιμετωπίσουμε τη ρωσική επιρροή στη γειτονιά μας; Ας το δούμε λοιπόν. Αρχικά, τα 400 εκατ. δολάρια που διακινούνται είναι το απόλυτο μύθευμα, παρότι θα συνέφερε την αμερικανική πλευρά η διακίνησή του, καθώς λογικά ένα τέτοιο ποσό θα αποτελούσε τεράστιο δέλεαρ που θα άξιζε πολλές… υπαναχωρήσεις!

Η πραγματικότητα είναι ότι ο αμερικανικός νόμος ΔΕΝ προβλέπει χρήματα για την Ελλάδα, αλλά απλώς την έχει συμπεριλάβει, αφενός για να στείλει το διπλωματικό μήνυμα της Ουάσιγκτον προς την κυβέρνηση που περιγράψαμε σε άλλη ανάρτηση και αφετέρου για να δώσει εντολή στο State Department και το Πεντάγωνο να ασχοληθούν με το θέμα.

Η αλήθεια είναι ότι η ελληνική πλευρά θα μπορέσει να ζητήσει από τις ΗΠΑ χρήματα, διαπραγματευόμενη το ύψος της πίστωσης, ώστε τουλάχιστον (σ.σ. να υπογραμμιστεί η τελευταία αυτή λ’έξη…) να «χωρέσει» το πρόγραμμα στο 1,1 δισεκατομμύριο ευρώ που έχουμε προϋπολογίσει.

Αμερικανικές πηγές επιβεβαίωναν την αναφορά μας στο ότι πλέον έχει ξεκαθαριστεί ότι το ποσό αφορά το ευρωπαϊκό κοινό νόμισμα και όχι το αμερικανικό δολάριο.

Στο θέμα θα επανέλθουμε σύντομα διότι εδώ ανοίγεται μια σημαντική ευκαιρία η οποία δεν πρέπει να διαλάθει της προσοχής των υπευθύνων. Ωστόσο, το πολιτικό ζήτημα που τίθεται με την αναφορά στον νόμο του… συνήθους υπόπτου, της Ρωσίας, θα πρέπει να εξηγηθεί ορθολογικά, όχι να αντιμετωπίζεται «συνωμοσιολογικά»!

Πόσο δύσκολο είναι να αντιληφθούμε ότι στη «μάχη» που διεξάγεται σε κάθε χώρα του κόσμου για την εξασφάλιση κονδυλίων σε κάθε τομέα της κυβέρνησης, το «πακέτο», το «σερβίρισμα» ενός αιτήματος είναι… «το ήμισυ του παντός»;

Όπως ακριβώς και με τις ειδήσεις, ιδιαίτερα στο διαδίκτυο… μπορεί να γράφεις το σημαντικότερο πράγμα στον κόσμο, εάν όμως δεν «πουλήσεις» το άρθρο, τότε απλώς θα πάει «άπατο», διότι δεν θα πειστεί ο «αναγνώστης-πελάης» να ανοίξει τη σελίδα και να το διαβάσει.

Κατά συνέπεια, όπως στη δημοσιογραφία είναι εξαιρετικά δύσκολο να τηρηθεί μια ισορροπία μεταξύ της αλήθειας και της αποφυγής κιτρινισμού στον τίτλο των άρθρων που γράφουμε, έτσι και στις χώρες τα νομοσχέδια παίρνουν τη δική τους… «φαιά απόχρωση» για να «τσιμπήσουν» οι νομοθέτες!

Άλλος ένας καλός τρόπος για να «σερβιριστεί» στο Κογκρέσο θα ήταν π.χ. η αναφορά στις ανάγκες καταπολέμησης της διεθνούς τρομοκρατίας. Αν είχε σερβιριστεί έτσι, θα βγαίναμε να ανησυχούμε μήπως τα μεταφέρουμε… στη Συρία; Τι παραπάνω μπορεί να κάνει η Ελλάδα πέραν του να διατηρεί σοβαρά μέσα και επιχειρησιακές ικανότητες στο πλαίσιο της Ατλαντικής Συμμαχίας στην οποία ανήκει;

Για να μην πει κανείς ότι τα τελευταία χρόνια οι ελληνορωσικές σχέσεις δεν διάγουν και την καλύτερη περίοδό τους. Σε βαθμό μάλιστα που έχουν πληγεί τα ελληνικά εθνικά συμφέροντα, εάν θεωρηθεί ότι αυτό επηρέασε τις αποφάσεις του Κρεμλίνου να αφήσει ανεξέλεγκτο τον «παρανοϊκό δρώντα» της περιοχής, την Τουρκία.

Κι επειδή όπως τονίστηκε παραπάνω η συμπερίληψη της Ελλάδας είναι δέσμευση χρηματοδότησης χωρίς όμως να καθορίζεται ποσό, διότι όπως έχουμε γράψει τα κονδύλια του 2018 έχουν διατεθεί, η διαπραγμάτευση θα αφορά το 2019 ή ενδεχομένως και κατανομή στα έτη που θα διαρκέσει το πρόγραμμα.

Ας μη βλέπουμε «δράκους» λοιπόν. Η Ελλάδα έχει προ πολλού εξαντλήσει τα περιθώρια στα σχέσεις της με τη Ρωσία και το «πάνω χέρι» στη διαπραγμάτευση το έχει αυτή, υπό την έννοια ότι συμμορφώθηκε «συμμαχικά» και ως αποτέλεσμα αντιμετωπίζει προβλήματα στον τομέα της εθνικής ασφάλειας.

Μήπως λοιπόν αντί να διαβάζουμε την κατάσταση αρνητικά, ισχύει ακριβώς το αντίθετο; Ότι εξαιτίας του κόστους που έχει καταβάλει η Ελλάδα, οι Ηνωμένες Πολιτείες πείστηκαν ότι μας έχουν αδικήσει και μετά από 20 ολόκληρα χρόνια μας βάζουν στη λίστα των χωρών που θα λάβουν στρατιωτική βοήθεια σε χρήμα και μάλιστα για πρόγραμμα στο οποίο γίνεται ειδική αναφορά;
Μοιράσου στο Google Plus
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον, κάντε κλικ εδώ
Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail.

Για γρήγορη και άμεση ενημέρωση ακολουθείστε μας στο Twitter και στο Google+.

loading...
loading...