Αιματοκρίτης: Πότε χρειάζεται η εξέταση – Ποιες είναι οι φυσιολογικές τιμές

Ο αιματοκρίτης εκφράζει το ποσοστό των ερυθρών αιμοσφαιρίων ανά μονάδα όγκου αίματος. Τα ερυθρά αιμοσφαίρια είναι υπεύθυνα για τη μεταφορά οξυγόνου και θρεπτικών συστατικών στα διάφορα μέρη του σώματος. Μια μείωση στα επίπεδα αυτών των αιμοσφαιρίων έχει συχνά δυσμενείς επιπτώσεις για την υγεία.

Αναδημοσίευση από: onmed.gr

Ο γιατρός μπορεί να συστήσει τη διενέργεια εξέτασης για τη μέτρηση του αιματοκρίτη ώστε να διαπιστώσει αν ο αριθμός των ερυθρών αιμοσφαιρίων υπολείπεται του φυσιολογικού.

exetasi aimatos
Πότε χρειάζεται εξέταση αιματοκρίτη

Η εξέταση αιματοκρίτη μπορεί να συμβάλει στη διάγνωση διαφόρων ασθενειών ή να υποδείξει αν ο ασθενής ανταποκρίνεται καλά σε μια θεραπεία. Συνήθως η εξέταση αιματοκρίτη χρειάζεται για να διαπιστωθεί:

η αναιμία
η λευχαιμία
η αφυδάτωση
μια διατροφική έλλειψη

Η μέτρηση του αιματοκρίτη περιλαμβάνεται στη λεγόμενη γενική αίματος (CBC).
Φυσιολογικές τιμές

Το εύρος τιμών αναφοράς για τον αιματοκρίτη μπορεί να διαφέρει από το ένα μικροβιολογικό εργαστήριο στο άλλο, σε γενικές γραμμές όμως η φυσιολογική τιμή ορίζεται με βάση το φύλο και την ηλικία.

Για τους ενήλικες, φυσιολογικές θεωρούνται οι εξής τιμές:

άντρες: 38,8-50%
γυναίκες: 34,9-44,5%

Για τα παιδιά 15 ετών και κάτω οι τιμές του αιματοκρίτη αξιολογούνται σε διαφορετική βάση, καθώς τα επίπεδα των ερυθρών αιμοσφαιρίων τους παρουσιάζουν συχνές αξιοσημείωτες διακυμάνσεις.

Πηγή: Healthline
Μοιράσου στο Google Plus
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον, κάντε κλικ εδώ
Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail.

Για γρήγορη και άμεση ενημέρωση ακολουθείστε μας στο Twitter και στο Google+.

loading...
loading...