Μόσχα - Τεχεράνη και Αγκυρα ετοιμάζουν χτύπημα στο αμερικανικό δολάριο - Τι σχεδιάζουν


© Friso Gentsch / Global Look Press
Freepen.gr - Ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας Αλεξάντρ Νόβακ δήλωσε ότι η χώρα του εξετάζει μια επιλογή πληρωμών για πετρέλαιο σε εθνικά νομίσματα, ιδίως με την Τουρκία και το Ιράν αναφέρει το Russia Today.

Σύμφωνα με τον ίδιο, και οι δύο χώρες ενδιαφέρονται, αλλά υπάρχει και το θέμα της μετατροπής των νομισμάτων και της περαιτέρω χρήσης τους. "Υπάρχει μια κοινή αντίληψη ότι πρέπει να προχωρήσουμε προς τη χρήση των εθνικών νομισμάτων στις συναλλαγές μας. Υπάρχει ανάγκη για αυτό, καθώς και η επιθυμία των μερών», δήλωσε ο Νόβακ.

Εξήγησε: "Αυτό αφορά τόσο την Τουρκία όσο και το Ιράν - εξετάζουμε μια επιλογή πληρωμής σε εθνικά νομίσματα μαζί τους. Αυτό απαιτεί ορισμένες προσαρμογές στον οικονομικό, οικονομικό και τραπεζικό τομέα".

Πέρυσι, οι κεντρικές τράπεζες του Ιράν και της Τουρκίας υπέγραψαν συμφωνία για τη χρήση εθνικών νομισμάτων στο εμπόριο. Οι χώρες στόχευαν στη βελτίωση των οικονομικών δεσμών και τη διευκόλυνση του διμερούς εμπορίου, καθώς και στην απαλλαγή από το δολάριο και το ευρώ.
Η Τεχεράνη, η οποία έχει από καιρό επιδιώξει να στραφεί σε εμπόριο χωρίς δολάριο, έχει υπογράψει συμφωνίες με αρκετές χώρες. Αυτήν την στιγμή βρίσκονται σε συνομιλίες με τη Ρωσία για τη χρήση εθνικών νομισμάτων στις συμφωνίες τους.

Κατά τη συνάντησή του με το Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν το Νοέμβριο, ο ανώτατος ιρανός ηγέτης Αλί Χαμενεΐ δήλωσε ότι ο καλύτερος τρόπος για να χτυπηθούν οι αμερικανικές κυρώσεις εναντίον των δύο χωρών ήταν οι κοινές προσπάθειες για απόρριψη του αμερικανικού νομίσματος στο διμερές εμπόριο. Τόνισε στον πρόεδρο Πούτιν ότι με τη χρήση μεθόδων όπως η εξάλειψη του ξένου νομίσματος και η αντικατάστασή του με τα εθνικά νομίσματα στις συναλλαγές μεταξύ δύο ή περισσοτέρων μερών, οι πλευρές θα μπορούσαν να «απομονώσουν τους Αμερικανούς».
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail