Ευτυχώς που θα μας σώσει ο Μόσχοβος - Πούτιν στα εγκαίνια του Ακούγιου: σύμβολο της δυναμικής ανάπτυξης της τουρκορωσικής εταιρικής σχέσης και φιλίας

President Recep Tayyip Erdoğan and his Russian counterpart Vladimir Putin review a guard of honour during a welcoming ceremony at the Presidential Palace Complex in Ankara, Turkey, April 3, 2018. (Reuters Photo)
Freepen.gr - Η κατασκευή του πρώτου πυρηνικού σταθμού της Τουρκίας στο Akkuyu, εγκαινιάστηκε την Τρίτη σε μια πρωτοποριακή τελετή στην οποία παρέστη ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Ρώσος ομόλογός του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Όπως αναφέρει η dailysabah.com στο πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό μετά την επανεκλογή του τον περασμένο μήνα, ο Πούτιν έφθασε την Τρίτη στην Άγκυρα για να λάβει μέρος στην τελετή και μια σύνοδο κορυφής στη Συρία την επόμενη μέρα. 

Η ιστοσελίδα υπογραμμίζει ότι ο Πούτιν συνάντησε τον Ερντογάν οκτώ φορές το 2017, καθώς οι σχέσεις μεταξύ των χωρών τους βελτιώθηκαν στο πλαίσιο της συνεργασίας για την ενέργεια και της Συρίας, και καθώς η Άγκυρα αντιμετώπισε ανοιχτές προκλήσεις στις σχέσεις της με τη Δύση.

Στην τελετή που πραγματοποιήθηκε στο συγκρότημα του Προεδρικού Παλατιού, ο Ερντογάν δήλωσε ότι η Τουρκία υλοποιεί διάφορα στρατηγικά έργα με τη Ρωσία, με το σύστημα αεράμυνας S-400, τον αγωγό αερίου TurkStream και το πυρηνικό εργοστάσιο Akkuyu να αποτελούν μόνο μερικά από αυτά.

"Όταν ενεργοποιηθούν και οι τέσσερις μονάδες, ο μόνος πυρηνικός σταθμός Akkuyu θα είναι σε θέση να καλύπτει το 10% των αναγκών της Τουρκίας στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας, φέρνοντας το ενεργειακό μας χαρτοφυλάκιο σε υγιέστερο επίπεδο, το οποίο εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο και τον άνθρακα", ανέφερε ο Erdoğan.

Ο Πούτιν τόνισεε ότι η επιτυχής υλοποίηση του έργου του σταθμού ηλεκτροπαραγωγής Akkuyu θα αποτελέσει σύμβολο της δυναμικής ανάπτυξης της τουρκορωσικής εταιρικής σχέσης και της φιλίας των δύο χωρών.

"Ο πυρηνικός σταθμός Akkuyu είναι ένα νέο βήμα για την περαιτέρω ανάπτυξη της τουρκικής οικονομίας", δήλωσε ο Πούτιν, προσθέτοντας ότι περισσότερες από 350 τουρκικές εταιρείες είναι έτοιμες να συμμετάσχουν στην υλοποίηση του έργου του σταθμού ηλεκτροπαραγωγής Akkuyu που θα λειτουργήσει το 2023.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail