Μπουένος Αιρες: Το όνειρό μας είναι πιο δυνατό από ποτέ - Θέλουμε τις Μαλβίνες (Φώκλαντς)!

Freepen.gr - επ' αφορμή της επαιτείου του αιματηρού πολέμου των Φώκλαντς το 1982 με το Ηνωμένο Βασίλειο, ο πρόεδρος της Αργεντινής, Μαουρίτσιο Μάκρι δεσμεύτηκε να συνεχίσει την προσπάθεια να ανακτήσει η χώρα του τα νησιά. 

Η σύγκρουση για την κυριαρχία στα νησιά χρονολογείται πολύ πριν το 1982 και φτάνει περίπου 200 χρόνια πίσω. Τα νησιά βρίσκονται σχεδόν 13.000 χιλιόμετρα από τις βρετανικές ακτές και περίπου 1.500 χιλιόμετρα από την Αργεντινή. 

Το πιο αιματηρό κεφάλαιο της διαμάχης ήρθε το 1982, όταν 900 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε έναν πόλεμο για να αποφασίσουν για την κυριότητα των νησιών, που κατοικούσαν τότε λιγότεροι από 2.000 άνθρωποι.

Ακριβώς 36 χρόνια μετά, η διαμάχη φαίνεται απέχει πολύ από το τέλος. "Το όνειρό μας είναι ισχυρότερο από ποτέ, θα συνεχίσουμε να ισχυριζόμαστε αυτό που πιστεύουμε ότι είναι νόμιμο και αυτό είναι κυριαρχία πάνω από τα νησιά", δήλωσε ο Μάκρι την Ημέρα του Βετεράνου.

Άλλωστε και το χαμένο υποβρύχιο ARA San Juan επιχειρούσε στα νησιά κατά την τελευταία του αποστολή και φαίνεται ότι η απώλειά του δεν ήταν θέμα βλάβης όπως αρχικά είχε υποστηριχθεί.

Η σύγκρουση του 1982 ήρθε όταν η Αργεντινή προσπάθησε να επιβάλει την κυριαρχία της στις Μαλβίνες με στρατιωτική δύναμη και ναυτική ομάδα αποκλεισμού των νησιών. Το Ηνωμένο Βασίλειο απέστειλε δικά του πολεμικά πλοία, υποβρύχια και αεροπορία. Η βρετανική αντεπίθεση θεωρήθηκε αρχικά σχεδόν χαμένη υπόθεση ενώ η CIA σχεδίαζε να στηρίξει την Αργεντινή μεταφέροντας τους πρόθυμους των νησιών στη Σκωτία.

Τελικά μετά από έναν άγριο δίμηνο πόλεμο με παραπάνω από 900 νεκρούς, η Αργεντινή αποτραβήχθηκε από τον έλεγχο των Μαλβίνων αλλά όχι και από τη διαχρονική της αξίωση για την κυριαρχία στα νησιά.

φωτο: www.rt.com/news/423062-argentina-falklands-war-uk/
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail