Οι κρισιμότερες [και ευκολότερες] επιχειρήσεις του Συριακού Στρατού το αμέσως επόμενο διάστημα - Τα κέρδη και οι παγίδες

Ο Συριακός Στρατός (SAA) και οι σύμμαχοί του, παρά την προβοκάτσια των Λευκών Κρανών στη Douma της Δαμασκού, είχαν έναν αρκετά αποδοτικό Απρίλιο καθώς έχουν εισέλθει σε μια περίοδο εκκαθάρισης διάφορων υπό έλεγχο πλην όμως σημαντικών θυλάκων των τρομοκρατών.

Του Στρατή Μαζίδη

Στα 7 χρόνια του πολέμου το δόγμα της Συρίας ήταν "έχω ό,τι μπορώ να κρατήσω". Αυτό επέτρεψε στην κυβέρνηση να κρατηθεί η οποία είχε υπό τον έλεγχό της τα μεγάλα αστικά κέντρα και περίπου το 75-80% του πληθυσμού.

Με την πρακτική νίκη του SAA σε βάρος του ISIS άνοιξε ο δρόμος για να κλείσουν αρκετά μέτωπα. Η αρχή έγινε στη Δαμασκό όπου η ανατολική Γκούτα και η Ντούμα απελευθερώθηκαν μετά από αρκετά χρόνια. Με τον τρόπο αυτό η πρωτεύουσα θα ηρεμήσει από τις επιθέσεις με ρουκέτες ενώ αποδεσμεύθηκαν σημαντικές δυνάμεις του στρατού για να αναπτυχθούν σε άλλα μέτωπα ώστε να τα κλείσουν κι αυτά.

Στη Δαμασκό απέμεινε ο θύλακας του ISIS στην προσφυγούπολη των Παλαιστινίων, Γιαρμούκ. Σύντομα όμως κι αυτή η επιχείρηση θα λάβει ένα αίσιο τέλος.

Το ίδιο συμβαίνει και λίγο βορειότερα στα βουνά Καλαμούν όπου ήδη έσπασε στα δύο ο θύλακας. Μια ημέρα επιχείρησεων ήταν αρκετή για να επέλθει συμφωνία με μια από τις ισλαμιστικές ομάδες. Επιπλέον όπως δημοσιεύθηκε χθες στη Freepen.gr στα Καλαμούν βρέθηκαν δεκάδες άρματα μάχης και οχήματα ενώ αρκετοί τρομοκράτες αποφάσισαν να μην αποχωρήσουν αλλά να εκμεταλλευθούν τη Συμφωνία Συμφιλίωσης και θα ενταχθούν στις NDF.

Λίγο βορειότερα βρίσκεται ο θύλακας Χομς-Χαμα όπου διεξάγονται σποραδικές επιχειρήσεις και πρόσφατα ο Στρατός απελευθέρωσε χωριά στα ανατολικά.

Επίσης ξεκίνησαν βομβαρισμοί στην Τζις αλ Σουγκούρ, τη δεύτερη μεγάλη πόλη της επαρχίας του Ιντλίμπ την οποία οι Τούρκοι αποδέχθηκαν να αποχαιρετίσουν δίχως τελικά να πάρουν το Ταλ Ριφαάτ από τους Κούρδους το οποίο πέρασε στον στρατό.

Και όλα αυτά μας φέρνουν στο νότο, εκεί από όπου ξεκίνησε το κακό το 2011, στη Νταράα. Εκεί υπάρχει μεγάλη γραμμή μετώπου και ο στρατός επιθυμεί να καθαρίσει την περιοχή και να ελέγξει τα περάσματα με την Ιορδανία. Το Αμάν πάλι έχει αρχίσει να επιδεικνύει περισσότερο ρεαλιστική στάση επιδιώκοντας με αργά και σταθερά βήματα την επιστροφή της ομαλότητας. Ωστόσο είχε ζητήσει από τη Δαμασκό να καθυστερήσει τις επιχειρήσεις στην περιοχή σε μια τελευταία προσπάθεια να πεισθούν οι τρομοκράτες να παραδώσουν τις περιοχές δίχως να προηγηθεί μάχη.

Το κλείσιμο όλων αυτών των μετώπων συνιστά μεγάλα κέρδη. Η ομαλότητα επιστρέφει μέρα με τη μέρα στη Συρία. Οι περιοχές που απελευθερώνονται αλλάζουν προς το καλύτερο. Ο στρατός που δεν έχει καμία σχέση με το 2014-15, είναι πλέον δυνατός, έμπειρος και καλά εξοπλισμένος. Οι μεγάλες νίκες άλλαξαν την ψυχολογία και πλέον εντάσσεται νέο δυναμικό με χαρακτηριστικό το παράδειγμα των 1500 ανδρών στη Χασάκα που προτίμησαν να συνταχθούν μαζί του.

Φυσικά υπάρχουν και παγίδες. Το είδα στην Γκούτα. Η λογική και τα στοιχεία δεν απέτρεψαν την προβοκάτσια και ένα χτύπημα που έγινε για να γίνει.

Υπάρχει επίσης ένας ακόμη θύλακας στην έρημο της Χομς όπου δρα το ISIS. Λογικά θα ακολουθήσει η σειρά του.

Ο Στρατός έχει μπροστά του τις κρισιμότερες [και ευκολότερες] επιχειρήσεις έως σήμερα πριν φτάσουμε στο τελικό ξεκαθάρισμα.

Κάπως έτσι θα οδηγηθούμε στο τελικό ξεκαθάρισμα που αφορά τις κατεχόμενες από τους Τούρκους περιοχές, την Αλ Τανφ από τις ΗΠΑ στο νότο και τα ανατολικά του Ευφράτη όπου ήδη ένοπλες ομάδες δρουν υπέρ της Δαμασκού ενώ λαμβάνουν χώρα συγκεντρώσεις υπέρ της Συρίας κι υψώνονται σημαίες όπως συνέβη τόσο στη Ράκκα πριν λίγες ημέρες όσο και χθες σε δύο χωριά ανατολικά του Ευφράτη και νοτιότερα του κυβερνητικού θύλακα στην Κασάμ.

Συνεπώς υπάρχει ακόμη αρκετός δρόμος να διανυθεί. Τέλος σε έναν πόλεμο όπου είναι δυσδιάκριτες οι γραμμές εχθρών και φίλων δεν πρέπει να παραβλέπεται ο αστάθμητος παράγοντας που μπορεί να οδηγήσει σε ανατροπές.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail