Σενάρια για στρατιωτική βάση της Κίνας στον Ειρηνικό - Ποιοι ανησυχούν και ποια χώρα φέρεται να τη φιλοξενήσει

Freepen.gr - Στις αρχές Απριλίου, άρχισαν να προκύπτουν αναφορές ότι η Κίνα επιζητούσε την οικοδόμηση μιας στρατιωτικής βάσης στον Ειρηνικό. Αυτές οι αναφορές είτε δεν ευσταθούν είτε παρατηρούν τα πρώτα στάδια της περιφερειακής αναμέτρησης μεταξύ των Δυτικών δυνάμεων και της Κίνας σημειώνει με ερωτηματικό το RT.

Η αβάσιμη φήμη μιας κινεζικής στρατιωτικής βάσης στον Ειρηνικό αναφέρθηκε για πρώτη φορά από τα μέσα ενημέρωσης της Fairfax αυτό το μήνα, η οποία ανέφερε ανώνυμες πηγές ενώ επιβεβαίωσε ότι δεν έχει γίνει ακόμη επίσημη πρόταση. Ωστόσο, η έκθεση σημείωνε πως η προοπτική μιας κινεζικής στρατιωτικής θέσης κοντά στην Αυστραλία είχε συζητηθεί στα "υψηλότερα επίπεδα της Καμπέρα και της Ουάσινγκτον".

Σύμφωνα με την έκθεση, "μια βάση σε απόσταση μικρότερη από 2000 χιλιόμετρα από τις ακτές της Αυστραλίας θα επιτρέψει στην Κίνα να σχεδιάσει μια στρατιωτική δύναμη στον Ειρηνικό Ωκεανό και να προωθήσει τη μακροχρόνια στρατηγική ισορροπία στην περιοχή, αυξάνοντας ενδεχομένως τον κίνδυνο αντιπαράθεσης μεταξύ Κίνας και Ηνωμένων Πολιτειών Κράτη. "

Το εν λόγω υποψήφιο έθνος του Ειρηνικού για να φιλοξενήσει τη βάση είναι το Βανουάτου, χώρα με αισθητά στενή σχέση με την Κίνα. Ενώ οι δυτικές δυνάμεις, ιδιαίτερα η Αυστραλία, ανησυχούν όλο και περισσότερο για την αυξανόμενη στρατιωτική ικανότητα της Κίνας στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας μέσω των ανακτημένων υφάλων και των τεχνητών νησιών, το Βανουάτου είναι μία από τις ελάχιστες χώρες που υποστήριξαν ανοιχτά το πρόγραμμα κατασκευής νησιών του Πεκίνο. Η Κίνα έχει επίσης δωρίσει στρατιωτικά οχήματα στο Βανουάτου, έχει επενδύσει εκατομμύρια δολάρια σε υποδομές και σύμφωνα με πληροφορίες κατέχει περίπου το ήμισυ του εξωτερικού χρέους ύψους 440 εκατομμυρίων δολαρίων της χώρας.

Όπως μπορεί να φανταστεί κανείς, η έκθεση μιας επικείμενης κινεζικής στρατιωτικής βάσης δεν έγινε ευπρόσδεκτη από τους συμμάχους των ΗΠΑ στην περιοχή, ιδίως τη Νέα Ζηλανδία και την Αυστραλία.

Ο Αυστραλός Πρωθυπουργός Μαλκόμ Τόρμπουλ δήλωσε τότε ότι «εξέτασε με μεγάλη ανησυχία την εγκαθίδρυση οιασδήποτε ξένης στρατιωτικής βάσης σε αυτές τις νησιωτικές χώρες του Ειρηνικού και τους γείτονές μας» συμπληρώνοντας πως «η διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στον Ειρηνικό είναι υψίστης σημασίας για εμάς, στην Αυστραλία - είναι μία από τις βασικές προτεραιότητες της Λευκής Βίβλου για την εξωτερική πολιτική».

Σε αλληλεγγύη με την Αυστραλία, η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας, Jacinda Ardern, εξέφρασε επίσης την αντίθεσή της σε αυτό που χαρακτήρισε ως "στρατιωτικοποίηση" του Ειρηνικού, παρόλο που δεν είχε ακόμη ενημερωθεί επισήμως για το ζήτημα.

Ασχέτως του αν θα επιβεβαιωθεί μελλοντικά η πληροφορία, τα τελευταία χρόνια έχει καταστεί φανερή η διαρκής στρατιωτική ενίσχυση της Κίνας η οποία επιθυμεί ένα νέο ρόλο σε παγκόσμια κλίμακα. Συνεπώς ακόμη κι αν η βάση στο Βανουάτου δεν επιβεβαιωθεί στην πράξη, η ενεργή παρουσία της χώρας στον Ειρηνικό τα επόμενα χρόνια λογικά θα βρίσκεται στους σχεδιασμούς του Πεκίνο.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail