Η αβάστακτη ελαφρότητα μιας είδησης

Με έκπληξη διαβάζουμε ότι έγινε η πρώτη αναχαίτιση τουρκικού UAV στο Αιγαίο από ελληνικά F-16 χθες στα Δωδεκάνησα.

Στέλιος Φενέκος (fb)
υποναύαρχος ε.α.
πρόεδρος της Κοινωνίας Αξιών

Το UAV ANKA του τουρκικού ναυτικού, εντοπίστηκε από ελληνικά ραντάρ σε ύψος 19.000-20.000 ποδών πάνω από τη Ρόδο, έκανε δύο εισόδους στον εθνικό εναέριο χώρο και αναχαιτίστηκε (!) από τα ελληνικά F-16 που απογειώθηκαν από το Καστέλι.

Τα ερωτηματικά που προκύπτουν από αυτό το δημοσίευμα είναι εύλογα:

1. Εάν πραγματικά το προσέγγισαν τα Ελληνικά F-16 πάνω από Ελληνικό εναέριο χώρο, γιατί δεν το κατέρριψαν; Αν δεν τολμούν να καταρρίψουν ένα μη επανδρωμένο κατασκοπευτικό αεροσκάφος πάνω από ελληνικό έδαφος, τότε δεν πρόκειται να αντιδράσουμε σε καμία άλλη επιθετική ενέργεια του εχθρού.

2. Η αναχαίτιση ενός UAV όπως προβάλλεται διθυραμβικά σε τι συνίσταται;
Το τρομοκράτησαν με χειρισμούς και έφυγε;

Επισημαίνεται ότι εάν το κατέρριπταν μέσα σε εθνικό έδαφος, θα ήταν μεγάλο πλεονέκτημα για την Ελληνική πλευρά, διότι θα αποκάλυπτε διεθνώς και με αδιάσειστα στοιχεία ότι οι Τούρκοι προβαίνουν σε επιθετικές ενέργειες.

Η μόνη δικαιολογία είναι να μην το πρόλαβαν μέσα στον εθνικό εναέριο χώρο αλλά εντός του FIR μόνο, οπότε δικαιολογείται η μη κατάρριψη του.

Αν όμως έγινε έτσι, η αναφορά και μόνο περί αναχαίτισης καθίσταται άστοχη και χωρίς ουσία
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail