Ελλάδα και Τουρκία λίγο πριν την πολεμική σύρραξη!

Τι πρέπει να κάνει η Ελλάδα; Πως πρέπει   -ψυχολογικά και όχι μόνον- να προετοιμαστεί Λαός, Πολιτική (διπλωματική και στρατιτωτική) Ηγεσία; αναλύουν οι: ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΖΗΣ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΦΙΛΗΣ, ΚΩΣΤΑΣ ΓΡΙΒΑΣ

Αναδημοσίευση από: alexstefanopoulos.gr

Την Παρασκευή 9 Μαρτίου 2018,  σε  αίθουσα της ΕΣΗΕΑ(στον 2ο όροφο) οργανώθηκε από τον σύλλογο «Θερμαϊκός Ώρα Μηδέν» μια αρκετά ενδιαφέρουσα  εκδήλωση. Επίκεντρο  της θεματολογίας οι τελευταίες  γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή της Μεσογείου και ευρύτερα της Μέσης Ανατολής. Πάντα με φόντο τις διακρώς επιδεινούμενες σχέσεις Ελλάδος – Τουρκίας.

Υπεύθυνος του ΘΕΡΜΑΪΚΟΣ ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ
η Ψυχή των συλλαλητηρίων Θεσσαλονίκης στις 21 Ιανουαρίου και Αθήνας στις 4 Φεβρουαρίου 2018

Ειδικότερα δε,  οι προσκελημένοι , από τον εν λόγω παραπάνω  φορέα και  προσωπικά από τον κ. Όθωνα Ιακωβίδη, που υπήρξε και ο βασικός πυλώνας, η ψυχή  και ο επνευστής των δυο συλλαλητηρίων της Θεσσαλονίκης 21 Ιανουραίου και των Αθηνών της 4ης Φεβρουαρίου,   διακεκριμένοι  καθηγητές  Γεωπολιτικής στον Εθνικό Καποδηστριακό Παπνεπιστήμιο Αθηνών κ.  Ιωάννης Μάζης,  Γιώργος Φίλης επισκέπτης καθηγητής στην Σχολή Εθνικής Άμυνας και σε πληθώρα άλλων σχολών και κέντρων  και ο  Κώστας Γρίβας (συνεργάτης και των Επικαίρων) επισκέπτης καθηγητής στην στρατιωτική σοχλή ευελπίδων και αμυντικός αναλυτής.   Με όσα ανέφεραν οι τρεις εισηγητές  επικεντρώθηκαν κυρίως   στις επερχόμενες εξελίξεις μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας, ενώ από αυτό που συνάγεται από όσα ειπώθηκαν και από τους τρεις κορυφαίους στο χώρο τους ο κάθε ένας , είναι ότι η Ελλάδα βρίσκεται μπροστά σε μια (δυστυχώς ) αναπόφευκτη πολεμική σύραξη με την Τουρκία και έτσι το ερώτημα που πλέον απασχολεί τους πάντες στην  Ελλάδα αλλά και διεθνώς δεν είναι το αν αλλά το πότε θα συμβεί ! Το βασικότερο δε από όσα ελέχθησαν και από την διαδικασία των ερωταπαντήσεων είναι το ποιος θα έχει την πρωτοβουλία για το πρώτο  πλήγμα; Το πρώτο χτύπημα; Η Ελλάδα ή Τουρκία;

Τονιζεται ότι η εκδήλωση αυτή που ως κοινό της είχαν προσκληθεί πέραν από επιλεγμένες προσκλήσεις σε ΜΜΕ κυρίως και πρωτίστως πανεπιστημιακοί, συγγραφείς,  διπλωμάτες και στρατιωτικοί, απόστρατοι και εν ενεργεία, χαρακτηρίστηκε από τον φορέα της διο οργάνωσης  ως «εκδήλωση εθνικής αφύπνισης λαϊκής  εγρήγορσης και πανεθνικής ετοιμότητας»  όπως αναφέρονταν στην σχετική πρόσκληση που απεστάλει και προς τα ΜΜΕ.

Ήταν δε, το ενδιαφέρον της εκδήλωσης τέτοιο που ενώ η όλη διαδικασία ήταν προγραμματισμένη για μια ώρα από τις 13:00 εως τις 14:00 το πολύ 14:30 εν τέλη παρατάθηκε εως τις 16:00 λόγω του υψηλότατου ενδιαφέροντος των συμμετεχόντων με τις ερωταπαντήσεις που εν συνεχεία επακολούθησαν. Την συζήτηση είχε κληθεί να συντονίσει η καλή συνάδελφος και συνεργάτης των Επικαίρων κ. Δεσποινα Συριοπούλου, εξιδεικευμένη σε θέματα διεθνών σχέσεων και ελληνοαμερικανικών ζητημάτων , συνεργάτης επίσης  της εταιρίας αναλύσεων  Stratfor,  καθώς έχει πολυετή θητεία στις ΗΠΑ ως συνεργάτιδα και ανταποκρίτρια γνωστών ΜΜΕ της Ελλάδος.  Στους προσκεκλημένους ξεχωρισαν με τις παρεμβάσεις και ερωτήσεις τους οι πρέσβης και πρώτην  διοικητής της ΕΥΠ Ιωάννης Κοραντής, η πρώην Πρύτανης κ. Μαρία Νεγερπόντη – Δεληβάνη, η ομότιμος καθ. Κ. Μαρία Μαντουβάλου, και πλείστοι άλλοι επίσης διακεκριμένοι ο κάθε ένας στον τομέα δράσης του. Ειδικότερα ο κ. Όθωνα Ιακωβίδης αυτό που συνέστησε και κάλεσε σε λαϊκή ετοιμότητα  και υπερτονίστηκε –από όλους τους συμμετέχοντες  – είναι  η ανάγκη εθνικής ενότητας και ομοψυχίας ενώ προανήγγειλε  «νέες λαϊκές  κινητοποιήσεις ειδικά για το ζήτημα των Σκοπίων και της ονοματοδοσίας του αν στην επίσημη ονομασία του νεότευκτου κράτους  εμπεριέχεται η λέξη Μακεδονία, επανφέροντας το γενικό αίτημα περί δημοψηφίσματος και στην Ελλάδα,  ενώ παράλληλα τόνισε πως «οι λαϊκές κινητοποιήσεις (συλλαλητήτηρια) με κάθε μορφής αγώνα και πάλης θα συνεχισθούν πλέον με διευρημένη την αντζέντα των θεμάτων για την προάσπιση των εθνικών μας θεμάτων αλλά και της εθνικής κυριαρχίας».


εξήγησε με απλά λόγια με ποια επιχειρήματα οι ΕλληνοΑμερικανοί να ενημερώσουν τον Αμερικανό Πρόεδρο Ντ. Τράμπ
Από την πλευρά του ο καθηγητής  κ. ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΖΗΣ αφού για άλλη μια φορά επιχειρηματολόγησε και αιτιολόγησε  για την  ανάγκη επανά σύστασης και ορθής λειτουργίας του εθνικού συμβουλίου άμυνας και εξωτερικής πολιτικής εισαγωγικά,   πέρα από την γεωπολιτική ανάλυση που έκανε, αρχής γενομένης από την νέα κατάσταση που δημιούργησε η πτώση του σοβιετικού μπλοκ την 10ετια του 1990  και τις ανακατάξεις που επέφερε στα Βαλκάνια και την ΝοτιαΑνατολική Ευρώπη αλλά και στην μέση Ανατολή επικεντρώθηκε  στα διαδραματιζόμενα το τελευταίο διάστημα  στην Μεσόγειο γενικότερα με επίκεντρο την επιθετικότητα και προκλητικότητα της Τουρκίας . Αναφέρθηκε και εξήγησε  τις συμμαχίες που έχει αναπτύξει η Ελλάδα με Ισραήλ, Άιγυπτο, και άλλες χώρες αλλά και πάντα μέσα στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ   αναλύοντας την προκλητικότητα και επιθετικότητα της Τουρκίας κατέληξε –απαντώντας σε σχετική ερώτηση των επικαίρων να θέσει ευρύτερα τις νέες βάσεις που πρέπει να τεθεί ειδικότερα  η συνεργασία    μεταξύ Ελλάδος και ΗΠΑ.  Η ερώτηση ετέθει μάλιστα εν όψει της καθιερωμένης εκδήλωσης στον Λευκό Οίκο-την Πέμπτη 22 Μαρτίου- για την εθνική ανεξαρτησία από την υπέρ 400ετή εθνική υποδούλωση από την οθωμανική αυτοκρατορεία.  Εκδήλωση που έχει καθιερωθεί από to 1985,  την περίοδο προεδρείας το Ρόναλντ Ρήγκαν(1981-1989) χάρη στις προσπάθειες του μακαριστού Αρχ. Βορείου κ Νοτίου Αμερικής κυρού Ιακώβου και του ισχυρού πλέον κληρικού της Ιεράς Αρχ. Αμερικής και του Οικουμενικού Πατριαρχείου αλλά και προνομοιακού συνομιλητή του εκάστοτε Αμερικανού Προέδρου Father Alex Karloutsou…

Ειδικότερα ο καθηγητής κ. Μάζης απαντώντας τόνισε τα εξής: «Η γενικότερη τοποθέτηση του νέου Αμερικανού Προέδρου Donald Trump είναι άκρως παιδευτική για μια χειλοποιήθησα ευρώπη. Ευρώπη η οποία θα πρέπει να ξανά περάσει στις αρχές του Ντεκόλ και του Μιτεράν και να ξανά θυμηθεί την σημασία και την δημοκρατική κάλυψη που προσφέρει το έθνος κράτος.  Αυτό είναι μια σημαντική αλλαγή την οποία επέφερε η διακυβέρνηση Τράμπ. Ο οποιος ελοιδορήθει από τα λεγόμενα δημοκρατικά ΜΜΕ. {….} Οι ομογενείς θα πρέπει να του πουν ότι τα συμφέροντα του στην Μέση ανατολή , γιατί ο κάθε ένας για τα συμφέροντα του εργάζεται,  αυτά  τα συμφέροντα λοιπόν που η Ελλάδα και η Κύπρος εκπροσωπούν είναι τεράστια! Γιατι; Εξασφαλίζουν κατ αρχάς την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης και της δύσης γενικότερα με τεράστιες ποσότητες φυσικού αερίου. Π. Χ στο οικόπεδο 6 έχουμε από  ότι φαίνεται από τις μελέτες, μαγνητικές επιφανειακές έρευνες  και τις δοκιμές ένα υπέρ γιγάντιο κοίτασμα το οποίο είναι ισότιμο  ή και μεγαλύτερου του ζόρ του Αιγυπτιακού. Δηλ έχουμε κάπου 350.000.000 κυβ. μέτρα και ενδεχομένως ακόμα μεγαλύτερο!

Επομένως αυτού του είδους η ενέργεια αν μεταφερθεί από αυτό που η ευρώπη κατάλαβε και το ονόμασε ισμέτ και πάρει όλη αυτή την  ενέργεια περνώντας από τον Ηρόδοτο στην Κρήτη, διασχίζοντας τη Ελλάδα και μετά στην Ευρώπη, μη  έχοντας επιρροή οι Ρώσοι στην συγκεκριμένη δίοδο, μη  έχοντας επιρροή οι ισλαμιστές στη συγκεκριμένη δίοδο, και έχοντας είτε το Ισραηλ στην αρχή, μια ισχυρη δηλ στρατιωτική δύναμη είτε  δυο ερυωπαϊκες χώρες(σ.σ. Ελλάδα – Κύπρος) εκ των οποίων η μια ανήκει και στο ΝΑΤΟ(σ.σ. η Ελλάδα)  δεν μπορεί να έχει καλύτερη διασφάλιση για την ενεργειακή ασφάλεια της ευρώπης όπως αυτός (σ.σ. ο κ. Τράμπ δηλαδ) την εννοεί! Αυτό είναι το βασικότερο που οφείλει να πληροφορηθεί ο Αμερικανός Πρόεδρος κατά τον καθηγητή Ι. Μάζη.  Το δεύτερο σημείο που οφείλει να γνωρίζει ο Αμερικανός πρόεδρος σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Μάζης « επανηλειμένα ο διπλωματικός εκπρόσωπος των ΗΠΑ στην  Ελλάδα ο πρέσβης κ. Πάϋατ μας έχει τονίσει την  σημασία της Σούδας στην  Κρήτη.  Και το έχουμε λάβει πολύ σοβαρά υπόψη. Άρα λοιπόν αυτό δεν είναι ένα γεγονός που έρχεται και συμβάλει στην ασφάλεια του δυτικού κόσμου όπως αυτή γίνεται αντιληπτή από την ουάσιγκτον; Πάμε παρακάτω. Το ζήτημα του Ισραήλ. Από την στιγμή που αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις οφείλουν να ακολουθήσουν τα αμερικανικά οικονομικά συμφέροντα προς τον Ειρηνικό το Ισαήλ μένει έκθετο! Το Ισραήλ λοιπόν χρειάζεται ένα χερσαίο στρατηγικό βάθος το οποίο δεν το έχει ! το χερσαίο στρατηγικό βάθος που δεν το έχει είναι όμως στην  Νοτιαναολική Τουρκία στην  Βόρεια Συρία και στο Βόρειο Ιράκ. Αυτό το στρατηγικό βάθος το υποστηρίζει και το Ισραήλ αλλά και ΗΠΑ. Λέγεται Κουρδιστάν! Έχει όνομα και ταυτότητα.

Συνεπώς και το Ισραήλ οφελείται από την όλη ιστορία. Θέλτε να πούμε τι ακριβώς σημαίνει Κουρδιστάν και Ισμέτ που προανέφερα ; Πετρέλαια της Μοσούλης και του Κιρκουκ, μέσω πλέον από άλλα εδάδη πέραν των Τουρκικών τα οποία είναι εν γεννέσει στην Β. Συρία –αν αυτό όντως δημιουρηθεί(σ.σ. το Κουρδιστάν)- μεταφέρονται στην μεσόγειο και συνδράμουν την ενεργειακή ασφάλεια συμβάλλουν στην ενεργειακή ασφάλεια της δύσης και πάλι κατά τον τρόπο που τηνν εννοεί η Ουάσιγκτον! Συνεπώς αν σε όλα αυτά τα συμφέροντα η Τοουρκία είναι απένταντι (δηλ τα αντιστρατεύεται) η Ελλάδα είναι υπέρ αυτά και μόνο αρκούν να  πουν στον Αμερικανό Πρόεδρο  οι συμπατριώτες μας ΕλληνοΑμερικανοί. Εξηγώντας του παράλληλα ότι εμείς, η Ελλάδα τα έχει καταλάβει! Αλλά αυτό, ότι δηλ τα έχουμε καταλάβει πρέπει να το αποδείξουμε! Για αυτό μίλησα για τις συγκλήσεις των δυο τριμερών»(σ.σ. Ελλάδας Κύπρου Ισραήλ, & Ελλάδας Κύρπου Αιγύπτου).

καθηγητής στην Σχολή Πολέμου και σε άλλες στρατιτωτικές σχολές

Γιώργος Φίλης  «Για μένα πλέον δεν είναι αν θα υπάρξει εμπλοκή με την Τουρκία αλλά τοπότε θα υπάρξει;(!) με βάση αυτό τον άξονα και γνώμονα θα πρέπει να αρχίσουμε να ενημερώνουμε τον Ελληνικό λαό. Να τον προετοιμάζουμε ψυχολογικά για ότι πρόκειται να επακολουθήσει.  Εννοώ  ότι η Τουρκία ακολουθεί ολισθηρό δρόμο  όπου πλέον δεν μας αφήνει κανένα περιθώρειο. Όσο και να θέλουμε να κατευνάσουμε όλες οι κυβερνήσεις τα τελευταία 40 χρόνια ωσάν να είναι η κυβέρνηση Τσάμπερλάϊν της Αγγλίας της  δεκαετίας του 1930 απέναντι σε έναν  αναθεωρητικό γερμανικό κολοσσό, έτσι κάπως λειτουργεί η Ελλάδα απέναντι στην Τουρκία μόνο που η Τουρκία είναι αναθεωρητική αλλά δνε είναι σίγουρα κολοσσός. Και σίγουρα η Τουρκία δεν ειναι αυτό που περνάνε στα ΜΜΕ κάποιοι εδώ στην  Ελλάδα, για 10ετιες προσπαθώντας, ας μου επιτραπεί να πω,  να μας  το σύνδρομο της ψωορκώσταινας στην Ελλάδα!   Η οποία έχει να αντιμετωπίσει μια αυτοκρατορία οπότε δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα! Η Τουρκία στο μόνο που μπορεί να καταλάβει είναι η ισχύς!

Ότι είμαστε  χώρα και δεν είμαστε χώρος! Ότι μπορούμε να υπερασπισθούμε τα συμφέροντα μας σε όλο τον υδάτινο άξονα Μαύρη θαλλασσα, Αιγαίο, Ανατολική μεσόγειος. Να θυμηθούμε την τελευταία δηλωση του κ. Ερντογάν στο προεδρικό μέγαρο κατά την επίσκεψη τους την  Ελλάδα, τον περασμένο Δεκέμβριο, όταν μετά από την μετά από κθ όλα αξιοπρεπή και τοποθέτηση του Έλληνα  αξιότιμου Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας μας κ. Παυλόπουλου ο οποίος αναφέρθηκε στη σημασία του διεθνούς δικαίου, γυρνάει ο κ. Ενρτογάν και απαντά «εγώ αυτό που καταλαβαίνω είναι το πολιτικό δίκαιο»! Για όποιον κάνει διεθνείς σχέσεις και όποιον καταλαβαίνει τι μας είπε ο κ. Ενρτογάν στο προεδρικό μέγαρο στο κέντρο του Ελληνσιμού την Αθήνα,  είπε : ότι «εγώ το μόνο που καταλαβαίνω είναι η ισχύς!». Άρα για να μπορέσουμε να διαπρεγματευτούμε, αν μπορούμε να διαπραγματευτούμε από ένα σημείο και ύστερα με μια τέτοια ρητορική της Τουρκίας , αν και έχουμε την ισχύ οι ένοπλες δυνάμεις μας έχουν την δύναμη. Δεν είμαστε ούτε ξαρμάτωτοι, ούτε ανέτοιμοι, θα πρέπει να δημιουργήσουμε την ψυχολογική ένωση! Και να δείξουμε ότι υπάρχουμε! Οι διεθνείς σχέσεις δεν είναι ένας κόσμοςπου κυριαρχεί το διεθνές δίκαιο! Και όπως πολύ σωστά λέει ο καθηγητής μας κ. Μάζης «το διεθνές δίκαιο κυριαρχεί συνιφασμένο δια της ισχύος!» δηλ. για να το πω πιο απλά έχει τόσο δίκιο όσες και οι μεραρχίες σου για να το πω πιο απλά και ξεκάθαρα! Διότι ακόμα και αν έχουμε την ισχύ –και σας διαβεβαιώνω την έχουμε !- οφείλουμε να δείξουμε αποφασιστηκότητα! Ότι και την έχεις (σ.σ. την αποφασηστικότητα) και ότι θα την χρησιμοποιήσεις!

Εάν και εφόσον χρειασθεί για να υπερασπιθείς την ύπαρξη σου και τα συμφέροντα σου! Το επόμενο που θα πρέπει να έχιε η Ελλάδα είναι αξιοπιστία προς το Ισραήλ. Δηλαδή υπογράφεις μια συνθήκη με το Ισραήλ άρα αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να αποδείξεις ότι είσαι αξιόπιστος με το Ισραήλ! Εσύ πρέπει να αποδείξεις ότι είσαι αξιόπιστος με την Αίγυπτο! Για ποιο λόγο να έρθουν να σε στηρίξουν όταν εσύ (σ.σ. η Ελλάδα ) βγάζεις της ουρά σου από όσα συμβαίνουν στην Κύπρο; Για ποιο λόγο να έρθουν να σε υπερασπιθούν όταν εσύ δεν υπερασπίζεσαι ένα νησί το οποίο είναι ελληνικό; Όσο για την καραμέλα ότι τα πάντε μεταξύ Ελλάδος και  Τουρκίας είναι ζητήματα μεταξύ Τουρκίας και Ευρώπης αυτός είναι ο καλύτερος δρόμος να υπεκφεύγουμε! Για όσα πρέπει να κάνει η Ελλάδα για να υπερασπισθεί τον εαυτό της! Κανένας δεν έρθει να μας σώσει εάν δεν προστατέψουμε μόνοι μας την χώρα! Την Ελλάδα! Κανένας δεν θα έρθει να μας βοηθήσει αν δεν δείχνουμε αξιοπιστία προς τους συμμάχους μας και αν δεν δείχνουμε την θέληση και την  αποφασιστηκότητα που απαιτείται για να υπερασπισθούμε την Ελλάδα.  Δεν χρειάζεται κατευνασμός! Ο κατευνασμός πλέον είναι ο σίγουρος δρόμος προς τον πόλεμο! Χρειάζεται αποφασιστηκότητα και ψυχραιμία. Αλλά όχι τα αντιπαρέρχομαι (σ.σ. όσα έχουν προηγηθεί με την Τουρκία τελευταία ) «δεν έγινε δα και τίποτα» μέχρι να μας ζητήσουν τις νησίδες στην κηφισίας! Αποφασιστηκότητα και ψυχραιμία σημάνει ότι ετοιμάζεσαι και αν και εφόσον χρειασθεί χρησιμοποιείς την ισχύ σου κατά τον τρόπο που εξηπηρετεί τα συμφέροντα της χώρας , και εδώ είναι μια άλλη συζήτηση πως αυτό μπορεί να γίνει, για να υπερασπισθείς τον εαυτό και τον έθνος σου! Επομένως αυτό που πρέπει να γίνει σαφές είναι χρειάζεται να αλλάξει η ψυχολογία του λαού μας! Πρέπει ο Ελληνκός λαός να αντιληφθεί ότι δυστυχώς δεν είμαστε στο Βέλγιο και δεν συνορεύουμε με την Ολανδία  αλλά με την Τουρκία!

Μπορεί να θεωρούμε τον εαυτό μας ευρωπαίο –και είμαστε – αλλά οι άλλοι, πάρα πολλοί ζουν στο μεσσαίωνα! Και θεωρούν τον εαυτό τους νεοθωμανούς ! ήρωας τους είναι ο Σουλεημάν ο Μεγαλοπρεπής ή ο Σελήμ ή ο Αμντούλ Χαμίτ ο Β’! Τέλος αυτό που επίσης πρέπει να γίνει κατανοητό ειναι ότι η Τουρκία αυτή την στιγμή βρίσκεται σε παρόμοια αν όχι χειρότερη κατάσταση στην οποία βρισκόταν στα τέλη της οθωμανικής αυτοκρατορίας στα τέλη του 19ου αιώνα και στις αρχές του 20ου.  Στην πραγματικότητα δεν είναι σε θέση ισχύος. Αντιμετωπίζει προβλήματα τα οποία η ίδια εν πολλοίς έχει δημιουργήσει και με την Συρία και με το Ιράκ. Έχει εισβάλει σε τρεις χώρες. Έχει στρατεύματα σε τρεις διαφορετικές χώρες. Την  Κύπρο την  Συρία και το Ιράκ. Δεν μιλάει και δεν έχει σχέση με τις μισές χώρες της γειτονιάς. Με κάποιες εξ αυτών είναι σε κατάσταση ημιεμπόλεμης κατάστασης και με την  Ελλάδα είναι σε κατάσταση ημί ειρήνης! Τέλος υπάρχει τρομερό εσωτερικό ζήτημα πέρα από το πολιτικό και τον εκδημοκρατισμό της χώρας. Η Τουρκία δεν είναι 85. 000.000 είναι 25.000.000(κατά άλλους 20.000.000) οι Κούρδοι.  Η Τουρκία δεν είναι ο γίγαντας που μας λένε κάποιοι εδώ μέσα στην  Ελλάδα. Δεν τον φοβόμαστε. Τον σεβόμαστε διότι έχει ισχύ! Και κυρίως έχει την  θεληση! Και την κουλτούρα να προσπαθήσει να υπερασπίσει τα «δίκαια» της όπως αυτή τα αντιλαμβάνεται. Η Ελλάδα θα πρέπει να απαντά με τον ανάλογο τρόπο! Προσυπογράφω τα όσα τονίζει επανηλειμένα εδώ και 10ετιες ο κ. Μάζης για την  ανάγκη σύστασης εθνικού συμβουλίου άμυνας! Χρειάζεται να επανέλθει στην χώρα μας η στρατηγική κουλτούρα ηοποία αναπτύχθηκε στην Ελλάδα από την  εποχή του Θουκιδίδη! Οι Έλληνες δημιούργησαν την  ένοια της ισοροπίας δυνάμεως. Η Ελλάδα  δημιούργησε την  ένοια της αποτροπής. Η Ελλάδα δημιουργησε τις βασικές έννοιες που στηρίζονται οι διεθνείς σχέσεις και γενικότερα οι στρατηγικές σπουδές και διδάκσονται σε ξένα πανεπιστήμια και στρατιωτικές σχολές σε όλο τον κόσμο».

Κώστας Γρίβας  : «έχουμε ένα νέο διεθνές σύστημα. Περνάμε σε μια άλλη διαφορετική εποχή.

Είμαστε σε μια μεταβατική ιστορική περίοδο. Περνάμε απο ένα κόσμο που φεύγει όπου κυριαρχούσε η μεταφυσική ανάγνωση της αμερικανικής παντοδυναμίας σε ένα νέο κόσμο. Ένα κόσμο όπου και οι  δυνατότητες και οι διαθέσεις, και η ισχύης των ΗΠΑ να παρέμεβει αποφασιστικά   έχουν αλλάξει. Ειδικά στο γεωσύστημα το οποίο λειτουργούμε είναι υπό αμφισβήτηση.  Αυτό το νέο πολυπολυκό σύστημα είναι εν εξελίξη. Δηλαδή πολλοί πόλοι ισχύος. Πολλές στρατιωτικές δυνάμεις. Κονταροκτυπιούνται για καλύτερη θέση στον ήλιο. Μια από αυτές είναι και η Τουρκία. Έχουμε μια νέα Τουρκία που δεν θέλει απλά να εξελιχθεί σε μια νέα περιφερειακή δύναμη αλλά σε μια δύναμη ευρασιατικού βεληνεκούς. Αυτή η φιλοδοξία της Τουρκίας μέσα σε ένα ρευστό και ασαφή κόσμο στην  νέα αρχιτεχτονική που διαμορφώνεται την «οδηγεί» σε μια πολιτική επέκτασης της ισχύος και του ρόλου της προς όλες τις κατευθύνσεις.  Η Τουρκία και όχι ο Ερντογάν είναι που εν μέσω αυτής της νέας αρχιτεχτονικής εξ αντικειμένου θέλει να ασκήσει ένα νέο γεωπολιτικό ρόλο! Εξ αντικειμένου αυτή η νέα στάση της Τουρκίας θίγει ζωτικά κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας. Είμαστε στο πρώτο βήμα σε μια πολύ μεγάλη όξυνση των ΕλληνοΤουρκικών σχέσεων. Το Τουρκικό σύστημα ηγεσίας της Τουρκίας θεωρεί ότι μπορεί να ασκήσει μια πίεση ενός ακραίου αναθεωρητισμού έναντι της Ελλάδος. Θεωρώντας ότι η Ελλάδα λόγω και των τεράστιων οικονομικών προβλημάτων των θεμάτων της «συζητήσιμης» εθνικής κυριαρχίας που έχουν τεθεί συναρτήσει με τον ευρωπαϊκό παράγοντα και για μια σειρά άλλους λόγους που η Τουρκία θεωρεί, η Τουρκία μπορεί να θεωρεί την Ελλάδα ελεγχόμενο γεωπολιτικό μέγεθος. 

Και κατά συνέπεια να θεωρεί η Τουρκία ότι μπορεί να ασκήσει με σχετική ασφάλεια πίεση και πολιτική αναθεωρητισμού και που πιθανώς μέσα σε αυτή την στρατηγική της Τουρκίας περιλαμβάνει και ένα έλεγχόμενο ένα πολεμικό επεισόδιο! Και για να χειροτερέψουν ακόμα περισσότερο τα πράγματα η Τουρκία πιο διαβασμένη από την Ελλάδα στις νέες γεωπολιτικές εξελίξεις εφαρμόζει ήδη εναντίον της Ελλάδος μια νέα μεθοδολογία που αναφέρεται και από τους αναλυτές, μια μορφή υβριδικού πολέμου! Δηλαδή κάτι που ενώ δεν είναι πόλεμος δεν είναι ούτε και ειρήνη! Ένα πακέτο που περιλαμβάνει τα πάντα μέσα! Επιετική ανάγνωση του διενθούς δικαίου. Ψυχολογική πίεση. Ελεγχόμενες στρατιωτικές ενέργειες οι οποίες κινούνται κάτω από το επίπεδο της ευθειας πολεμικής αντιπαραθεσης.  Όλα αυτά, και πολλά άλλα μαζί συνθετικά  μέσα σε ένα ενιαίο πακέτο που με δυο λόγια ονομάζεται υβριδικός πόλεμος! Αυτή η μεθοδολογία όμως δεν είναι σίγουρο ότι μπορεί να κρατήσει την Ελλάδα σε αυτή την γκρίζα ζώνη μεταξύ πολέμου και ειρηνης.  Είναι μια νέα κατάσταση. {…} Υπάρχει λοιπόν ο κίνδυνος λόγω και απρόσωπων γεωπολιτικών δυνάμεων σε συνδυασμό με λανθασμένες αναγνώσεις από πλευράς Τουρκίας όσο αοφορά την αντίδραση της Ελλάδος (σ.σ. δηλ έχει υποτιμηθεί γενικά   η δυνατότητα της Ελάδος εκ μέρους της Τουρκίας)  στην εφαρμοφή πειραματικών μεθόδων προβολής ισχύος και παράλληλα αδυναμίας κατανόησης του διεθνούς περιβάλλοντος , να οδηγήσουν την Τουρκία σε πολεμικό επεισόδιο εναντίον της Ελλάδος! Και εδώ ερχόμαστε στην  πιθανή αποφασιστική πυροσβεστική παρέμβαση των ΗΠΑ που ίσχυσε το 1996.

Πιθανώς πλέον να μην υπάρξει. Ή να μη μπορεί να παρέμβει πια ή να μη θέλει… Οπότε πιθανώς να πάμε σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις. Και αυτό καλό θα είναι να το καταλάβει και η γειτονική Τουρκία ότι είναι προς το συμφέρον της αλλά και το συμφέρον των δυο χωρών, Ελλάδος / Τουρκίας, να μην οδηγηθούμε σε μια ανεξέλεγκτη κατάσταση γιατί τότε, για να θυμίσουμε την ρήση του Γεωργίου Παπανδρέου «θα ανοίξει η πύή του φρενοκομείου» και αν ανοίξει η πύλη του φρενοκομείου δεν ξέρουμε ούτε πότε θα κλείσει  ούτε με ποιον τρόπο θα κλείσει. Στην ερώτηση που μας κάνουν διαρκώς «αν συμβεί σύγκρουση και πόλεμος μεταξύ των δυο χωρών»;  Η απάντηση την οποία δίδουμε σχεδόν όλοι οι συνάδελφοι μου είναι ότι ακόμα και σήμερα υπάρχει ισορροπία η οποία δυστυχώς όμως σε βάθος χρόνου ακυρώνεται! Αν δεν κάνουμε κάτι για αυτό θα ανατραπεί αυτή η ισορροπία. Και τολμώ να πω με κάποια ποιοτικά πλεονεκτήματα υπέρ της Ελλάδος και των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων. Ναι υπάρχει στρατιιωτική ισορροπία. Αλήθεια είναι. Αυτή όμως είναι η λάθος απάντηση! Η σωστή απάντηση ειναι ότι το ελληνοτουρκικό σύστημα είναι τόσο φορτομένο με οπλικά συστήματα, παράλληλα τόσο ιδιόρυθμο, από επιχειρησιακής άποψης σε παγκόσμιο επίπεδο γιατί είναι ένα μεικτό σύστημα χερσαίο, θαλάσσιο  και εναέριο ενοποιημένο. 

Πολλά οπλικά συστήματα μαζί ενοποιημένα και ούτε ξέρουμε τι θα γίνει και σίγουρα θα γίνει  ένα πολύ μεγάλο κακό ακόμα και σε ένα μικρό χρονικά επεισόδιο μια πολεμική αναμέτρηση, θα υπάρξουν βαρύτατες απώλειες ένθεν και ένθεν! Είναι προς το συμφέρον και των δυο χωρών που έχουμε μπει σε μια τσουλήθρα που μας οδηγεί μια κατάσταση πολύ επικίνδυνη! Η Τουρκία δεν θα βγει κερδισμένη από αυτή την ενδεχομένη πολεμική σύρραξη. Απλά θα χάσουμε και οι δυο. Θα πρέπει λοιπόν να κυριαρχήσει η λογική. Η ψυχραιμία. Η νηφαλιότητα. Και αν θα θέλαμε να δούμε τα πράγματα σε μεγαλύτερο βάθος αυτό που προκαλεί όχι απλά ανησηχία αλλά τρόμο και δέος είναι ότι αυτή την σρτιγμή δεν γνωρίζουμε και τις διαθέσεις των λεγομένων μεγάλων ισχυρών παιχτών και στρατιωτικών δυνάμεων. Αν θέλουν δηλαδή να παρέμβουν ή επθυμιούν κάτι άλλο… Ακριβώς επειδή η διεθνής αρχιτεχτονική αναπλάθεται… Το χειρότερο σενάριο είναι ισχυροί δρώντες στην διεθνή σκακιέρα ακόμα και να ωθούν τις δυο χώρες σε μια πολεμική σύρραξη!»

Και οι τρεις κορυφαίοι καθηγητές και αναλυτές της γεωπολιτικής σκακίερας υπέρ τόνισαν τον ειδκό και βαρύνοντα  ρόλο των διεθνών συμπαικτών (Ε.Ε. ΝΑΤΟ, Ρωσίας αλλά και άλλων νέων  αναδυόμενων δυνάμεων) αλλά και ταυτόχρονα επεσήμαναν και  την «απουσία» τους, πράτωντες ως άλλοι Πόντιοι Πιλάτοι,  από τα δρώμενα  στην περιοχή ωσάν να ωθούν τις δυο πλευρές –Ελλάδα Τουρκία- σε μια πολεμική σύραξη… Εξήγησαν με βάση τις διεθνείς συνθήκες τι οφείλει και τι πρέπει και υποχρεούται να πράξει η Ελλάδα.

Μοιράσου στο Google Plus
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον, κάντε κλικ εδώ
Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail.

Για γρήγορη και άμεση ενημέρωση ακολουθείστε μας στο Twitter και στο Google+.

loading...
loading...