Ανάστα ο Θεός


Πάσχα ορθόδοξο και το χριστιανικό μήνυμα είναι ο καθρέπτης του αιώνιου στο χρόνο. Εμβαθύνοντας στα λόγια του Λόγου, πιστοποιούμε πως βασίζονται στην αγάπη, την οποία διεκφράζουν ως άρρητη Κένωση, ως Προσφορά, ως Θυσία, ως Μυστήριο, ως Ανάσταση.

Του Στέλιου Συρμόγλου

Κατανοούμε γιατί ο λόγος της Κενώσεως δεν είναι φιλοσοφικό ή ηθικολογικό φληνάφημα, αλλά άσπιλο Νεύμα, το οποίο απεκδύεται ζωηφόρα την Κένωση ως Πλήρωμα, ως "Χάρις αντί Χάριτος".

Η "αναστοιχείωσης" του ανθρώπου γίνεται με την ένσαρκη αγάπη, ζωτικό σημείο της οποίας είναι ο σαρκωμένος Λόγος. Η αγάπη, εξάλλου, δεν είναι μόνο αξεπέραστη ουσία του Θεού. Οι παρθενικές της διαθλάσεις, οι αρετές, την εκκεντρίζουν αναδημιουργικά σ' όλα τα πεδία της ανθρώπινης δραστηριότητας, για να αγγέλλουν το έλεος.

Ποια είναι η θέση του μηνύματος της Ανάστασης μπροστά στο αλγεινό θέαμα της κοσμικής επιφάνειας; Μόνο οι γνήσιοι εκφραστές της αγάπης, οι άγιοι, οι μύστες, είναι σε θέση να απαντήσουν, μακρυά από από κάθε υπερσυναισθηματική έκφραση ή απολογητική στάση. Απαντούν όμως και κάποιοι ταπεινοί εραστές της χριστιανικής πίστης, της κάθε πίστης στον όποιον θεό, με τον τρόπο της ζωής τουσ...

Η κοσμική ιστορία είναι αλίμονο ένα αντεστραμμένο κάτοπτρο της θεοφάνειας, ένα κάτοπτρο με ρήγματα πάθους και στεναγμών. Ηδη όμως αυτά τα ρήγματα μιλούν με τη σιωπή του θανάτου ή με τους αμφίβολους θριάμβους των "νικών" τους. Μαρτυρούν τον άλλο κόσμο της φθοράς και τον δημιουργημένο στο χωροχρόνο εωσφορικού πνεύματος.

Το κακό δεν έχει καμία μεταφυσική κάλυψη. Οι προκλήσεις της άρνησης, ο πειρασμός της ασύδοτης εκκοσμίκευσης, έχουν οπωσδήποτε το λόγο τους. Σ' αυτή την αναμέτρηση το μήνυμα της Ανάστασης επιμένει να καλεί την ανθρώπινη συνείδηση. Η διαφάνεια του είναι άμετρη, το πνεύμα του αιώνιο!
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail