Δε θα πιστεύετε τις ταχύτητες που πιάνει το γρηγορότερο ζώο του κόσμου

Ο πετρίτης, το γεράκι του γένους Falco peregrinus που απαντάται και στη χώρα μας, είναι το ταχύτερο γνωστό ζώο του πλανήτη, καθώς στις κάθετες εφορμήσεις του όταν κυνηγά το κοντέρ κλειδώνει στα 360 χλμ/ώρα!

Αναδημοσίευση από: newsbeast.gr

Εποπτεύοντας τον χώρο ακόμα και από ύψος 900 μέτρων, ο πετρίτης θα εφορμήσει κάθετα στη λεία του μαζεύοντας πίσω τα φτερά του και αποκτώντας έτσι ένα αεροδυναμικό σχήμα, ένα σωστό βέλος με απαράμιλλη ακρίβεια.
AP_90003749933
Οι επιστήμονες αναρωτιόνταν όμως ως τώρα γιατί εφορμά κάθετα στον στόχο του, από τη στιγμή που η ταχύτητά του είναι πολύ μεγαλύτερη από την αντίστοιχη της λείας του. Μια νέα μελέτη ολλανδών και βρετανών ερευνητών υποδεικνύει τώρα ότι εφορμούν κάθετα σε τεράστιες ταχύτητες καθώς έτσι αυξάνουν τις πιθανότητες επιτυχίας τους, δίνοντας το κατιτίς παραπάνω στην ικανότητά τους να εκτελούν περίτεχνες μανούβρες.

AP_496502933266
Οι επιστήμονες εργάστηκαν με τρισδιάστατα μοντέλα και πραγματικές παρατηρήσεις, μετρώντας όλες τις πτυχές της επίθεσης του πετρίτη. Σύμφωνα με τα αποτελέσματά τους, το γεράκι έχει περισσότερες πιθανότητες να πιάσει μια λεία που κινείται σε ευθεία γραμμή όταν πετάει με μικρότερες ταχύτητες, της τάξης των 125-160 χλμ/ώρα, ενώ όταν η λεία κινείται ασταθώς εδώ κι εκεί, ο πετρίτης είναι αναγκασμένος να εφορμήσει κάθετα και να πιάσει το αστρονομικό 360 χλμ/ώρα για να τα καταφέρει…
Μοιράσου στο Google Plus
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον, κάντε κλικ εδώ
Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail.

Για γρήγορη και άμεση ενημέρωση ακολουθείστε μας στο Twitter και στο Google+.

loading...
loading...