Το υπουργείο Εθνικής Αμυνας συντηρεί ένα δεύτερο "στρατό"

Ένα μεγάλο κομμάτι του οικονομικού και διαχειριστικού βάρους του προσφυγικού-μεταναστευτικού, έχει αναλάβει το Υπουργείο Εθνικής Αμυνας.

του Μιχάλη Χαιρετάκη

Αν κάποιος κάνει αναζήτηση στο diavgeia με τη λέξη κλειδί μεταναστών για το παραπάνω υπουργείο θα βρεί με μεγάλη του έκπληξη 1827 έγγραφα σχετικά με το θέμα.
https://diavgeia.gov.gr/search…

Ισως υπάρχουν πολλά περισσότερα που δεν εμφανίζονται με αυτή τη λέξη κλειδί, αλλά δεν είναι αυτό το θέμα. Το θέμα είναι οτι πολλά απο τα έγγραφα αυτά αναφέρονται σε δαπάνες αρκετών δεκάδων, εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ ή και εκατομμυρίων ευρώ.

Ενδεικτικα: https://diavgeia.gov.gr/…/6%CE%A32%CE%A16-%CE%9F%CE%97%CE%9… μόνο μια απόφαση για σίτιση φτάνει σχεδόν τα 10 εκ ευρώ.

Απο που προέρχονται οι πόροι;
Οπως ενημερώνει το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης http://archive.is/Q3MS5 για τα 2 χρόνια 2016 και 2017 το υπουργείο Εθνικής Αμυνας πήρε το 41% απο περίπου 97 εκατομμύρια απο την Ευρωπαϊκή επιτροπή , ίσως επιπλέον ένα άγνωστο ποσοστό απο τα 50 εκ ευρώ των εθνικών πόρων (Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων) και ενα άγνωστο ποσό που έχει δοθεί για την παροχή υπηρεσιών και υποδομών στα ΚΥΤ απο ενα σύνολο 83 εκ ευρώ, σύμφωνα πάντα με το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης.
Ομως αυτό το ποσό , σίγουρα δεν φτάνει για να καλύψει τις ανάγκες των προσφύγων-μεταναστών που φθάνουν συνεχώς στα ακριτικά νησιά με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν κονδύλια στον ήδη μνημονιακά κουτσουρεμένο προϋπολογισμό του ΥΠΕΘΑ.

Πέρυσι το διαπιστώσαμε με τη χαμηλή διαθεσιμότητα των πυροσβεστικών αεροσκαφών και ακούσαμε την αστεία δικαιολογία οτι έκλεισε το εργοστάσιο που τα έφτιαχνε και δεν έβρισκαν ανταλλακτικά. Φέτος βέβαια βρήκαν και τα έστειλαν άρον-αρον για ανακατασκευή των μηχανών τους.

Το ίδιο γίνεται με κάθε κρίσιμο έξοδο, όπως τα ανταλλακτικά των Mirage για τα οποία φυσικά δε γνωρίζουμε τη διαθεσιμότητά των αεροσκαφών και για το πως επιτυγχανεται αυτή: Απο ανταλλακτικά που ήδη υπάρχουν ή κανιβαλλίζοντας άλλα αεροσκάφη.

Πόσα είναι ακριβώς τα έξοδα για τους πρόσφυγες μετανάστες; Ϊσως ουτε και στο ΥΠΕΘΑ γνωρίζουν. Οι κωδικοί που χρησιμοποιούνται , τουλάχιστον αυτοί που εμφανίζονται στο diavgeia είναι ίδιοι πχ ΚΑΕ 0832 για την πληρωμή της ΔΕΗ, είτε πρόκειται για μετανάστες είτε πρόκειται για στρατόπεδα και επειδή τα κονδύλια είναι περιορισμένα, κάθε φορά υπάρχουν προτεραιότητες στο που θα ξοδευτούν.

Ακόμα και αν υπάρχει συγχρηματοδότηση απο την Ε.Ε. δεν διαβάζουμε πουθενά το ποσοστό της και πόσο ακριβώς είναι το ύψος κάθε φορά των πραγματικών εξόδων του ΥΠΕΘΑ.
Το ΥΠΕΘΑ κάνει ένα μεγάλο μέρος της βρώμικης δουλειάς της κυβέρνησης, κρύβει δηλαδή κάτω απο το χαλί το πραγματικό κόστος του προσφυγικού-μεταναστευτικού και συντηρεί ένα δεύτερο "στρατό" σε πλήθος ανθρώπων με τους πενιχρούς πόρους του.
Δυστυχώς όσο και να το κρύβουν, το αποτέλεσμα έχει ήδη αρχίσει και φαίνεται και εύχομαι να μην το διαπιστώσουμε στην πράξη σε μια μελλοντική πολεμική αναμέτρηση.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail