Η Τουρκία επαναπατρίζει χρυσό από τις ΗΠΑ για να χτυπήσει το δολάριο

istara - pixabay
Freepen.gr - Η Άγκυρα αποφάσισε να επαναπατρίσει όλο το χρυσό που έχει αποθηκεύσει στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ. Τα τελευταία χρόνια, η Τουρκία επαναπάτρισε 220 τόνους χρυσού από το εξωτερικό ενώ 28,7 τόνοι επανήλθαν από τις ΗΠΑ πέρυσι.

Τα αποθέματα χρυσού της Τουρκίας υπολογίζονται σε 564 τόνους και αξίζουν περίπου 20 δισεκατομμύρια δολάρια, ανέφερε η τουρκική εφημερίδα Yeni Safak. Αυτό κάνει την Άγκυρα τον 11ο μεγαλύτερο κάτοχο χρυσού, πίσω από την Ολλανδία και μπροστά από την Ινδία. Τα δημοσιεύματα αυτά έρχονται σε μια εποχή που ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει υιοθετήσει μια σκληρή στάση εναντίον του αμερικανικού νομίσματος.

Αυτή την εβδομάδα επέκρινε τα δάνεια σε δολάρια σημειώνοντας ότι θα έπρεπε να χορηγούνται σε χρυσό. "Γιατί κάνουμε όλα τα δάνεια σε δολάρια; Ας χρησιμοποιήσουμε ένα άλλο νόμισμα, προτείνω ότι τα δάνεια θα πρέπει να γίνονται με βάση το χρυσό", δήλωσε ο Ερντογάν κατά τη διάρκεια ομιλίας στο Παγκόσμιο Συνέδριο Επιχειρηματικότητας στην Κωνσταντινούπολη στις 16 Απριλίου, σύμφωνα με τη Hurriyet.

"Με το δολάριο ο κόσμος είναι πάντα υπό την πίεση της συναλλαγματικής ισοτιμίας. Πρέπει να σώσουμε τα κράτη και τα έθνη από αυτή την πίεση των συναλλαγματικών ισοτιμιών. Ο χρυσός δεν υπήρξε ποτέ εργαλείο καταπίεσης καθ 'όλη την ιστορία", πρόσθεσε.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail