Τρία σενάρια για την «απάντηση» των ΗΠΑ - Όλα διαχειρίσιμα για τη Δαμασκό


Ποιες είναι οι επιλογές που έχει ο Αμερικανός πρόεδρος και ποια τα ρίσκα που περιλαμβάνει η κάθε μία; Οι New York Times παρατηρούν ότι τα επιλεκτικά και περιορισμένης κλίμακας χτυπήματα από αέρος είναι η πιο αμφιλεγόμενη επιλογή. Αυτό που πρέπει να γίνει σύμφωνα με την εφημερίδα είναι να ανοίξει η βεντάλια των επιλογών. Κάτω από αυτό το πρίσμα, ο αναλυτής Μαξ Φίσερ σημειώνει ότι οι εναλλακτικές επιλογές δράσης είναι τρεις ή μάλλον στην υπάρχουσα προστίθενται άλλες δύο. Όλες οι επιλογές πάντως περιλαμβάνουν ρίσκα που είναι αδύνατον να αγνοηθούν.

Αναδημοσίευση από: newsbomb.gr
 
Τα επιλεκτικά χτυπήματα από αέρος

Ο σκοπός τους είναι σταλεί το μήνυμα στο καθεστώς Άσαντ ότι δεν θα γίνουν ανεκτές στο μέλλον άλλες επιθέσεις με χημικά όπλα. Παράλληλα αποφεύγεται το ρίσκο που θα είχε μία μεγαλύτερη εμπλοκή στη σύγκρουση. Η Ιστορία διδάσκει πάντως ότι αυτή η μέθοδος έχει αποτύχει για δύο βασικούς λόγους. Ο ένας είναι ότι δεν επηρεάζουν τη στρατηγική του Μπασάρ αλ Άσαντ, ακριβώς επειδή για τον Άσαντ ο πόλεμος αυτός είναι ζήτημα προσωπικής και εθνικής επιβίωσης. Ο δεύτερος λόγος είναι ότι οι σύμμαχοι του Άσαντ, η Ρωσία και το Ιράν, μπορούν πολύ εύκολα να τον βοηθήσουν να απορροφήσει το κόστος αυτών των χτυπημάτων.

Εξοπλισμός των αντικαθεστωτικών

Αυτή είναι η επιλογή που προτιμούσε ο Μπαράκ Ομάμα. Η πίεση αυτή υποτίθεται ότι θα έφερνε τον Σύρο δικτάτορα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους Αμερικανούς. Ο Ομπάμα είχε μάλιστα εφοδιάσει τους αντικαθεστωτικούς με αντιαρματικούς πυραύλους TOW, οι οποίοι είχαν αποδειχθεί αποτελεσματικοί. Το πρόβλημα είναι ότι οι Ρώσοι και οι Ιρανοί μπορούν εξοπλίσουν αντιστοίχως το καθεστώς της Δαμασκού. Κάποιοι αναλυτές πιστεύουν μάλιστα ότι η μέθοδος αυτή επιτάχυνε την επέμβαση των Ρώσων στη Συρία το 2015.

Επέμβαση ευρείας κλίμακας

Θα μπορούσε να είναι μία λύση υπό την προϋπόθεση ότι θα αποφευχθούν δύο κίνδυνοι. Ο ένας είναι να καταρρεύσει εντελώς το καθεστώς Άσαντ, κάτι που θα σήμαινε ότι το υπάρχον χάος θα έδινε τη θέση του σε ένα ακόμα μεγαλύτερο, το οποίο θα οδηγούσε πιθανότατα στην επιμήκυνση της σύγκρουσης.

Ο δεύτερος κίνδυνος είναι μία απευθείας στρατιωτική αντιπαράθεση των ΗΠΑ με την Ρωσία, δηλαδή μία πυρηνική δύναμη που θα μπορούσε επιπλέον να απαντήσει με κλιμάκωση της επιθετικής της στάσης αλλού στη Μέση Ανατολή ή στην ανατολική Ευρώπη. Τότε θα άνοιγε πραγματικά ο ασκός του Αιόλου.
Μοιράσου στο Google Plus
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον, κάντε κλικ εδώ
Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail.

Για γρήγορη και άμεση ενημέρωση ακολουθείστε μας στο Twitter και στο Google+.

loading...
loading...